Vuković: ''Medalja - ne znam koliko je realno?''

 • Autor: Beta

 • 06. januar 2012.

 • 09:39

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Selektor najboljih srpskih rukometaša Veselin Vuković ističe da bi naš tim ostvario dobar rezultat na predstojećem EP mora imati velike ambicije.

Vuković: ''Medalja - ne znam koliko je realno?''
Foto: rss.org.rs
Selektor rukometne reprezentacije Srbije Veselin Vuković izjavio je danas da ne zna koliko je realan cilj medalja na predstojećem Evropskom prvenstvu, ali da ekipa "mora da stremi visoko kako bi došla do najvišeg što može".

"Mi smo cilj definisali. Cilj nam je medalja, jer da bi stigli do bilo kakvog dobrog rezultata, moramo imati velike ambicije. Ne kažem da je to realnost i da je to objektivno, ali moramo stremiti visoko kako bismo došli do najvišeg što možemo", rekao je Vuković u intervjuu agenciji Beta.

On je dodao da su svi igrači svesni toga, ali i da žele konačno da vide koji je maksimum ekipe.

"Mi ga na poslednjim takmičenjima nismo videli. Zbog toga i nemamo objektivnu sliku gde smo, jer nas je mnogo puta do sada nešto znalo poremetiti i mogli smo da kažemo 'nismo napravili to što smo mislili'. Ne mogu da kažem da ćemo biti prvi, drugi, treći, peti, 10, 11. Samo želim da svako u svom delu posla da najviše što može. Posle toga možemo podvući crtu i reći da li je to dovoljno, nedovoljno ili više od očekivanog", rekao je Vuković.

Reprezentacija Srbije počeće takmičenje na Evropskom prvenstvu u Grupi A u Beogradu sa selekcijama Poljske, Danske i Slovačke.

"Neuspeh bi bio da se ne prodje u drugi krug, naravno. Mi imamo veća očekivanja. Razmišaljamo kako da u prvoj utakmici pobedimo Poljake, kako da u drugoj pobedimo Dance, pa ako u te dve pobedimo, onda nećemo da razmišljamo o Slovačkoj", rekao je Vuković.

Igrači se nalaze na završnim pripremama u Staroj Pazovi, a u izjavama desetak dana pre početka šampionata ističu da je najvažnija prva utakmica sa Poljskom.

"Opterećeni su prvom utakmicom, jer ona može da bude ta neka prekretnica u našim rukometnim životima. S tom bi pobedom došli u situaciju da budemo svesni da možemo nešto da napravimo. Ako izgubimo, što je takođe moguće, jer nije Poljska neka bez veze reprezentacija, onda je pitanje kako bismo se ponašali protiv Danske i ne daj Bože protiv Slovačke", rekao je Vuković.

Selektor Srbije istakao je da će rukometaši morati svoj individualni kvalitet da podrede igri reprezentacije i objasnio da pokušava da igrači shvate da dva ili tri leva beka nisu konkurencija, nego da treba jedan drugog da dopunjuju, kako bi tim imao više uspeha.

"Moramo doći do toga da ponekog štedimo u napadu da bismo ga imali u odbrani. Imamo takvu situaciju. Nemamo dovoljno igrača, ne zbog same selekcije... To je generalna slika naših igrača u inostranstvu. Većinu tretiraju kao napadače. Nemamo igrače koji imaju vrhunske ugovore zato što igraju savršenu odbranu. Moramo doći do toga da rasporedimo snage", rekao je Vuković.

Prema njegovim rečima, biće nezadovoljnih, jer će neko na ovom Evropskom prvenstvu morati sebe da podredi kolektivu i odrađuje samo zadatke u odbrani.

"Znam da je svakome na umu gol i napad. Mislim da igrači ipak shvataju da je svako podjednako važan. Može neko da bude najvažniji, a da odigra poslednjih 10 sekundi. To je reprezentacija. Na kraju, to je turnir gde nije bitna jedna utakmica ili poluvreme, već kompletna slika, posle osam ili devet utakmica", rekao je Vuković.

Evropsko prvenstvo u Srbiji igraće se prvi put po drugačijoj koncepciju, po kojoj će izmedju svake utakmici biti dan pauze. U takvoj situaciji ekipe će imati vremena i da tokom takmičenja još "doteraju" formu.

"Pominjali smo utakmicu s Poljskom i koliko nam znači. Mi radimo da bismo u što boljoj formi bili za prve dve utakmice. Uvek postoji opasnost da ekipa krene da pada u drugom delu turnira. Mi nismo Francuzi koji mogu lagano da uđu u svako takmičenje, jer se spremaju da budu najbolji u finalu", rekao je Vuković.

On je dodao da reprezentacija Srbije ne sma u ovom trenutku da razmišlja o završnici, već samo o početku Evropskog prvenstva.

"Nadam se da će nam taj dodatni adrenalin u slučaju uspeha protiv Poljske i ti dani pauze između svake utakmiče, dati dovoljno vremena i energije da svaku narednu utakmicu pripremimo kvalitetno", rekao je Vuković.

Evropsko prvenstvo održaće se od 15. do 29. januara u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Vršcu.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari