Saša Bošković - Srbin, Šumadinac, vojnik rukometa, služi SRBIJI!

Autor: Darko Mitrović
sreda 16.12.2015.
11:29
Izvor: Sportske.net, rss.org.rs

Selektor naše ženske rukometne reprezentacije Saša Bošković obratio se javnosti posle eliminacije u osmini finala Svetskog prvenstva. U najkraćem, sebe je opisao rečima iz naslova.

rss.org.rs
rss.org.rs

Povezane vesti

Izjava Saše Boškovića objavljena je na zvaničnom sajtu Rukometnog saveza Srbije, gde se aktuelni selektor osvrnuo ne samo na učinak na Svetskom prvenstvu u Danskoj i debakl od Holandije (36-20) u osmini finala, već je napravio retrospektivu svog kompletnog učinka na klupi nacionalnog tima u proteklim godinama, kada je Srbija imala mnogo bolje rezultate od današnjih.

Boškovićevu izjavu prenosimo u celini, a vi procenite da li su oštre kritike kojima je bio izložen ovh dana u potpunosti i opravdane.

''Odlukom UO RSS, pre četiri godine sam postavljen za selektora ženske seniorske reprezentacije Srbije. Na to mesto postavljen sam sa jasnim i konkretnim ciljevima i zadacima do kraja Svetskog prvenstva 2013. godine.

Za vreme ugovora su ispunjeni  sledeći ciljevi :

    - Plasirali smo se na Evropsko prvenstvo 2012 – osvojeno je četvrto mesto
    - Odlazak na Mediteranske igre 2013 sa zadatkom osvajanja medalje – osvojena je zlatna medalja
    - Visok plasman na  Svetskom prvenstvu – osvojena je srebrna medalja

Nakon Svetskog prvenstva produžen mi je ugovor do oktobra 2016. godine sa jasnim ciljevima i dogovorom šta trebamo uraditi  u tom periodu

Nakon produžetka ugovora novi ciljevi su bili :

     - Odlazak na Evropsko prvenstvo 2014. godine – nije ostvaren plasman u drugi krug
     - Odlazak na Svetsko prvenstvo 2015. godine – dobijena vajld karta
     - Sami sebi smo nametnuli cilj – odlazak na Olimpijske igre 2016. godine
    - Odlazak na Univerzijadu 2015. sa zadatkom osvajanje medalje – osvojena je bronzana medalja
     - Odlazak na Evropsko prvenstvo 2016. godine

Imao sam podršku rukovodstva RSS ali ne i dela javnosti ni ja ni igračice koje su nastupale za reprezentaciju Srbije. Više pažnje je bilo usmereno ka igračicama koje su odbile da igraju za reprezentaciju – ne igraju reprezentativci za selektora nego za Srbiju.

U iznuđenoj situaciji smo igrali baraž za Svetsko prvenstvo protiv reprezentacije Rumunije. Prvu utakmicu smo izgubili, a drugu pobedili ali u ukupnom rezultatu uspešnija je bila reprezentacija Rumunije.

Zbog prethodnih odličnih rezultata - vicešampioni sveta,  prvaci Mediterana, dobar plasman na listi Svetske rukometne federacije dobili smo vajld kartu.

Iz navedenog se vidi da od samog početka strategija stručnog štaba i  UO RSS je odlazak na sve velika takmičenja :

    Univerzijada
    Mediteranske igre
    Evropsko prvenstvo
    Svetsko prvenstvo
    Olimpjiske igre

A cilj je da u dva Olimpijska ciklusa Srbija osvoji jednu od medalja na ovim takmičenjima.

Strategija RSS je ispunjena i kao selektor sam uvek u funkciji rukometa, reprezentacije, UO RSS i Skupštine RSS.

Kad se sumiraju rezultati, i naprave analize odgovor je da uvek može bolje. Tačno je da smo mnogo bolje igrali ove godine na Svetskom prvenstvu nego prošle godine na Evropskom prvenstvu (iako smo nastupali sa igračicama koje su odbile da igraju za Srbiju).

Tačno je da smo dobro odigrali utakmice u grupnoj fazi, da smo izgubili utakmicu osmine finala od bolje reprezentacije, Holandije. Da smo imali loš dan, a oni su odigrali utakmicu na najvišem mogućem nivou. I pre Svetskog prvenstva sam najavljivao da ne bih želeo da igramo utakmicu osmine finala protiv Holandije.

Postavljen je nov sistem igre koje su devojke odlično prihvatile, a za to je potrebno vreme i veliki broj jakih i ovakvih utakmica. Pomak u igri se video i na drugoj utakmici baraža  gde smo u gostima savladali Rumuniju prikazavši odličnu igru.

Naglasio bih da je Rumunija u osmini finala izbacila Svetskog prvaka reprezentaciju Brazila.

Normalno da će kroz taj proces igračice sazrevati i da će igrati sve bolje i kvalitetnije. Najvažnije je da veruju u to što rade i da  su to pokazale odnosom i na treningu i na utakmicama.

Sledeći potez je podnošenje izveštaja UO RSS, dobra analiza, plan i program šta devojke treba u perspektivi da rade da bi što kvalitetnije reprezentovali svoju zemlju.

Koju god odluku donese UO RSS, ja ću je prihvatiti i sprovesti jer sam ja vojnik rukometa, Šumadinac, Srbin i uvek sam spreman da služim UO RSS, Skupštini RSS i državi Srbiji.

selektor

Saša Bošković''

Ne propustite

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Radovan Filipovic
Wednesday, 16.12.2015
14:21

Taj tupavi, blentavi izraz lica, vidi ga samo na šta liči???!!!

avatar
Poznavalac
Wednesday, 16.12.2015
13:07

Dal je moguce?zemljo otvori se..bez imalo odgovornosti,trunke morala za debakl na zadnja dva takmicenja?uz to okrenuo je protiv sebe najbolje igracice i neuspeh je bio garantovan..

avatar
ddr16
Wednesday, 16.12.2015
12:44

zna li ovaj covek za sramotu? nkakav novi sistem,igramo najsporiji i najdosadniji rukomet od svih reprezentacija,pa holandjanke su nas razbile bas zbog toga,50% golova su dale dok se mi nismo ni vratili u odbranu...nnajbolje igracice nece da igraju zbog njega za reprezentaciju,a nikome u savezu ne padne na pamet da uradi nesto po tom pitanju...katastrofa.nmislio sam da je tole u fudbalu najgori,ali on je za marjanovica mala beba...slicna je situacija i u muskom rukometu...

avatar
Amar Zornic
Wednesday, 16.12.2015
14:55

A tek u muskom , igrqci hoce da igraju ali strucnjak Peric je procenio da mu nije potreban Vujin,Nenadic,Stojkovic ...

avatar
116 GODINA VELICINE
Wednesday, 16.12.2015
21:51

Sta pricas ti, pozvao je Nenadica i Stojkovica, nije Vujina (decko je zalostan u reprezentaciji, njega ni ne treba vise niko) i Vuckovica...

avatar
DEATH TO THE NEDICIS
Wednesday, 16.12.2015
12:30