Zvezda - "Prvi put sa ocem na jutrenje"

 • Autor: Boris Jovanović

 • 06. jun 2014.

 • 18:02

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Ako se presuda UEFA posmatra kao dijagnoza, ako se cela priča prevede u pripovetku koja je pozajmila ime ovom tekstu, za Zvezdu negde u ovom tunelu ima nade. Zbog čega je Zvezda eliminisana još u prošloj deceniji i kako to da vesti tako sporo putuju.

Zvezda -
Zvezda je van Evrope, to nema veze samo sa finansijama, u pitanju je dijagnoza.

Da li te izbaci švajcarski činovnik, ili strepiš protiv moćne mašinerije iz  Kazahstana u julu, sasvim je svejedno. Poenta je u drugom, smorio sam ovih pet godina, otpala su i slova sa tastature, završilo je kao i svaki pokušaj u pačijoj školi, nismo se makli od prve lekcije. Ona je, sećate se, ne gutaš pilule za rasplamsavanje apetita pred praznim frižiderom.

Današnji ceh je onaj trenutak kad strpljivi gazda birtije saopšti da za tebe više nema veresije. Boemi, da ne upotrebim neku težu reč, to zovu podvlačenje crte. Obično se neki brojevi podvuku crvenom olovkom, tvoje mesto za stolom uslovljeno je plaćanjem onoga što si nalio u sebe.

Zvezda je imala šansu krajem prošle decenije , i to kakvu, da sa anonimusima, nakon što je završila sa licem u prašini i skupljanjem igrača na dobrovoljnom principu, pribavi alibi. Da sama, umesto konobara iz Niona, podvuče crtu.

Sećam se da mi je na jedan od prvih takvih tekstova odgovoreno da Zvezda ne može bez titule i trofeja, da ne postoji ambicija na odloženo i da niko navijačima ne može da objasni to što si peti ili osmi na tabeli. Kao da je važno u ovoj ligi bez briga, gde su i Partizan i Zvezda jednooki kiklopi u zemlji slepih.

Taj steroidni pristup završio je sa par kupova, potrošenim Prosinečkim, farbanjem favele u vesele boje. Žongliranje finansijama, prebacivanje odgovornosti na "one pre nas", isturanje bodlji prema ostatku sveta i forsiranje teorije zavere su pojeli i ono malo forme što je sakrivalo sadržaj. Zaklinjanje u dobru volju, forsiranje radne akcije umesto vođenja jednog nekada ozbiljnog kluba je hvatanje vazduha dok terurate na suncu. Ali, time ste sebi oduzeli bilo kakvu šansu da stignete do cilja.

Razjedena sukobima i voljom za moć, sadašnja uprava, izrasla iz radne grupe koja je možda imala i dobru nameru, nije promenila kurs. Jer, ma koliko zavodljivo onim ošišanim klincima zvučala titula, to je instant zadovoljstvo. U pitanju su samo kulise, srušene nakon par dana onim pismima nezadovoljnih igrača i međufrakcijskim prebacivanjem lopte od jednog ka drugom taboru, u kancelarijama na vrhu stadiona.

Postavite sebi pitanje šta bi se promenilo da je Zvezda dobila dozvolu?

Osim ilegalne štamparije novca, što je kažnjivo, svakako ne postoji način da se isplate igrači i napravi tim koji bi ušao u Ligu šampiona. Te utopijske priče za one sa jeftinijim ulaznicama padaju u vodu pred prvim principom tog takmičenja, igraju bogati i manje bogati. Oni baš siromašni kao crkveni miševi mogu da budu egzotika u nekoj sezoni, ali to je rulet na kome je Zvezda očajnik, nema ni minimum šansi da kuglica završi na njenom broju.

Za neobaveštene, Zvezda je bila na ivici eliminacije proteklih godina, u tom društvu više od jedne ili dve opomene nećete dobiti, taman i da dolazite iz saveza koji je deo jakog lobija u tim birokratski nastrojenim komisijama.

Ako želite da se tešite teorijama zavere, slobodno, to je u Srbiji uvek analgetik, samo dejstvo mu je ograničeno.

Zvezda je eliminisana pre nekoliko godina, samo vesti sporo putuju. Hoće li ovo suočavanje sa posledicom razbistriti iskrivljenu sliku na "Marakani", da li je ovo "Prvi put sa ocem na jutrenje" srpskog fudbala?

Nisam optimista, jer mi uvek biramo jalovu patnju, prosto, tako je lakše, epska poezija u Srba često logiku gura pod tepih. Pročitajte pomenutu Lazarevićevu pripovetku, prevedite je u fudbalske termine, možda bude malo jasnije, da vam se ne čini da ste izgubili par minuta na ove rečenice.

Nije ovo poraz, već šansa da kreneš od propuštenih lekcija.

Ali, kome to objasniti...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari