Žreb - Plišani medved, luksuz neuspeha i želje Fejsbuk brigade

Autor: Boris Jovanović
petak 01.12.2017.
12:01
Izvor: Sportske.net

Pazite šta želite, jer plišani meda uz koga ste se uspavljivali nije onaj iz kaveza. Srbija ima luksuz da se dobro zabavi na prvenstvu, ako pođe od teze da je neuspeh dete velikih očekivanja. Recimo, možemo da naučimo dosta od onih koji su izmislili igru,

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Povezane vesti

Sinoć mi je pao na pamet Apdajk i njegova rečenica da se u Rusiju ne odlazi da bi se ugojio. Nije bio u pitanju fudbal, već nešto drugo, prozaičnije, samo nakačilo se na ovaj današnji žreb u Moskvi. Mundijal u zemlji hokeja zvuči surovo, pogotovo jer bez italijanske himne, to zaista jeste takmičenje za ljude koji obično ne gledaju fudbal i doživljavaju ga kao urlanje trojice trbušana koji se nalivaju pivom.

Ali, jedno takvo prvenstvo je održano u zemlji koja sa fudbalom baš nema dodirnih tačaka. No, taj "jenkijevski bal" je od ludog eksperimenta ispao sasvim pristojno letnje, nožno loženje, pa ću svoje rezerve o domaćinu zadržati za sebe. Rusija je ozbiljna zemlja uvek kada treba predstaviti svetu manikirane nokte velikog medveda, sa te strane ne treba brinuti.

Rusija

Kapelo im je jednom iznervirano rekao da ne shvata kako od 200 miliona ljudi ne uspevaju da nađu 11 dobrih fudbalera, pa ko zna, možda će iskoristiti šansu da uzmu pelcer u situaciji u kojoj se obično nalazi ne baš talentovani klinac čija je lopta.

Sve ovo se ne tiče Srbije, iako smo se plasirali, Saudijci će nas danas gledati kao puke amatere, oni su uspeli da smene dva selektora, mi tek jednog pošto smo otišli na prvenstvo. No, svejedno je, igraćemo, ili ćemo se blamirati kao 2010. to tek treba videti. Nadam se da će konačno neko u ovoj zemlji shvatiti da se na završni turnir ide da se zabavljaš, istorijski neuspesi ti pružaju taj luksuz da ne brineš, sigurno je da nećemo osvojiti titulu prvaka sveta, ali ne bi trebalo da budemo šićardžije i uskogrudi bakalini, koga god dobijemo na žrebu.

Mladen Krstajic

Ko će nas voditi na šampionatu? Nemam pojma, igrači kažu Krstajić, ali njih ne treba uzimati za ozbiljno, oni će za svakoga reći da se nikad nije bolje radilo i da je čovek na klupi pravi izbor.

Iskreno, kada čujem želju v.d. selektora da bude u grupi sa Rusijom, zamišljam situaciju u kojoj neko kome je potreban pojas za spasavanje gostuje Obiliću u poslednjem kolu šampionata u meču za titulu.

Prvo, domaćina će gurati da prođe i kao peti u grupi (zezam se), ali fudbalska politika uvek polazi od činjenice da gazda kafane mora da ima interes da ostane za stolom. Prvo, to će ohrabriti goste da se raspištolje i troše, drugo produžiti euforiju i uvećati broj čašćavanja novom turom. Rusi imaju prelepe stadione, stolice su udobne, i možete lepo da ih osmotritem jer često nemaju vlasnika, na njima ne sedi niko.

Dakle, igranje sa domaćinom je jednako ideji da uđeš u medveđi kavez da pomaziš stanara, jer si imao baš sjajnog plišanog medu uz koga si se uspavljivao kao klinac.

Engleska Brazil

Ključ, ako već u nekoj fioci svesti priželjkujemo više od tri utakmice narednog leta jeste drugi šešir, ne prvi. Ako majka verovatnoća porodi jednog od dva diva iz Južne Amerike kao favorita grupe, jasno da bi Španija bila košmar, Hrvatska nešto što žele pripadnici osme Fejsbuk brigade ili totalne neznalice, ili Švajcarska kao neko sa kime bi se moglo igrati, kao "Nemačkom za siromašne", Mada, ako bih birao između Švajcarske, Engleske i Meksika, uvek bih izabrao Englesku, oni igru jesu izmislili, ali u njoj nisu dobri i svako prvenstvo to pokaže.

U trećem šeširu, ako nas pravila spreče da igramo sa raznim vikinškim varijantama, svi žele Iran, nisam siguran zbog čega, meni Tunis deluje kao lakši žreb. Sa timovima poput Senegala i Kostarike nikada ne znaš, mislim da se ne bismo precenjivali, za nas ne postoje minska polja, Srbija uvek primenjuje strategiju, "valjda neće opet", u svakoj kriznoj situaciji.

Srbija trening

Ova, nije takva, neuspeh je uvek dete prevelikih očekivanja, za promenu mogli bismo da se opustimo, probamo da se ne posvađamo u kampu pred šampionat, svi nosimo istu opremu i shvatimo da ovo nisu osamdesete i da se igrači ne prodaju na velikom takmičenju i na osnovu dve utakmice. Svet, kao i fudbal su malo komplikovaniji, veći novac znači i veću opreznost, mudriji pristup kupca, da ne objašnjavam dalje, pošto ste već pali na priču o zlim menadžerima koji sastavljaju timove i nosaju okolo korpe sa otrovnim jabukama.

Odrastite i opustite se, reprezentativni fudbal nikada ne može da bude hrana opsednutih, o tome sam već pisao, ni aperitiv za prekomerno kurčenje, ni dubler za normalan život.

Poslužiće jun da prekrati dosadu, ako ništa, možete možda i jeftinije na "putem Sunca" kroz Italiju, u rano leto, da udišete lepotu, imaćete i društvo i pažnju domaćina, ni njih fudbal baš neće mnogo zanimati...

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak