Zbog čega je Hrvatska bolja?

 • Autor: Boris Jovanović

 • 23. jun 2016.

 • 14:57

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Moram da vas razočaram, uskraćenost kojom nas fudbal šamara dok virimo preko ograde nije posledica njihove posvećenosti, odnosno nedostatka patriotizma naših fudbalera. To je teorija frustriranog čopora. Problem je u odsustvu metričkog sistema, narodski rečeno, nemamo kalup...

Zbog čega je Hrvatska bolja?
Dok je majstor juče sa strahopoštovanjem govorio o hrvatskoj pobedi protiv Španaca, pravdajući mi se kako "Ne voli Hrvate, ali treba im skinuti kapu", prisetio sam da sam jednom pročitao da vas komšija špijunira kako bi se uverio da radite dobro to što radite.

Izgleda da smo mi pali na tom zavirivanju u tuđe dvorište, za razliku od njih, nama ne uspeva da budemo dobri u fudbalu.

Ako izuzmemo sve one jadne budale što prebrojavaju krvna zrnca i čekaju vreme kada će komisija odlučivati o tome koliko voliš svoju zemlju, većina na Balkanu oseća onu gorčinu izneverenog ljubavnika. Sad, kod fašista to je generalno mržnja prema kompletnom ženskom rodu, kod ostalih mučan osećaj da ti se uložena strast nije vratila.

Vidite, sa fudbalom je baš tako. Razlog može da bude pogrešan, poput huliganskog loženja, ili sjajan, prilika da se dobro provedeš i ne budeš pretenciozna opasnost po pristojan svet, kao Irci, na primer. Ali, prvo što mi pada na pamet u toj vezi sa reprezentacijom su uskraćenost i frustracija, koja muči nas Srbe.

Hrvatska

Zbog čega su Hrvati bolji?

Ostavite se gluposti o posvećenosti i patriotizmu, to je nataloženi mit balkanskih plemena što se pompezno nazivaju narodima. I njihovi igrači su splavari sa istim muzičkim ukusom, samo na drugim geografskim koordinatama, i njihov komesarski sistem upravljanja sportom je truo, mirisa i ukusa gnjile jabuke.

U pitanju je, braćo moja draga što za svaku nevolju mahnito tražite čarobni štapić, što su kuću sagradili od temelja. Pa sad, ona može da bude i podsmeh za arhitekturu, da izgleda kao gastarbajterski zamak sa motivima iz Diznija, ali neće je oduvati zli vuk. Kako bih vam rekao, hrvatski fudbalski prasići su sigurni.

Znam da ću vas grdno razočarati, ali to hoćete li biti svetski prvak u kategoriji do 15, 17, 19 godina jedino može da služi kao garancija da će ta deca pobeći sa fudbalskih džombi rodne grude. Drugim rečima, u pitanju je izlog za Južnoamerikance i nas sa jeftinijim ulaznicama, i nema uzročno-posledičnih veza sa ozbiljnim, seniorskim fudbalom.

Srbija

Ta činjenica bolno slepi prosečnog "prijatelja fudbala" kada se stvarnost sudari sa neumerenom ambicijom. To je onaj horski poklič razočaranih kada poginemo u nekoj   republici na Kavkazu na startu još jednih "sudbinskih" kvalifikacija. Znate ono kad se začuje "Sve klince u seniorsku reprezentaciju, umesto ovih manekena", čisto da ne propustimo priliku da im odmah uništimo budućnost i svedemo ih na sopstveno odsustvo mere za bilo šta.

Jer, mi nemamo merni sistem. U tom našem metričkom haosu večito pokušavamo da uguramo Puha u čajnik kao onaj Ludi Šeširdžija u Alisinoj zemlji čuda.

Kod nas sa klincima rade ili socijalni slučajevi od bivših fudbalera ili lukavci koji uveravaju roditelje da je rezultat mamine i tatine ljubavi novi Mesi iz Velike Plane. I u toj fudbalskoj anarhiji, naša deca mogu da budu veća, jača i talentovanija, ali su u najboljem slučaju poluproizvodi.

Oni zaista najbolji amortizuju šok susretanja sa uređenim fudbalskim društvima, ali svaki sledeći put kada se suoče sa domaćim haosom na reprezentativnoj akciji, potrebno je vraćanje na fabričko podešavanje.

Hrvatska

U Hrvatskoj nije tako, postoji selekcija i postoji sistem. Pitajte bilo kog od tih lovaca na duše i snove klinaca što se predstavljaju kao menadžeri, stvar je u kalupu, počev od toga da sve nacionalne kategorije nalikuju jedna na drugu, do toga da se u klubovima radi bolje sa decom, iako je liga komična, kao i naša.

Pa, kada vidite seniorsku reprezentaciju, vi zaboravljate da je Mamić trgovački putnik, nije on napravio usisivač koji će prodati u Englesku, Španiju ili bilo gde, nudi dobar proizvod.

Kada vidite selektora koji stanuje blizu stadiona (nisam siguran da je baš takva neznalica kakvom ga predstavljaju hrvatski novinari) on ima plastelin koji je lakši za oblikovanje jer postoji uputstvo. Hrvati imaju balkanski mentalitet sve lažno se predstavljajući kao građani Srednje Evrope, ali sa druge strane nikada nisu inferiorni protiv boljih timova, jednostavno drže se pomenutog uputstva.

Sećate se kada je Srbija razglavila Hrvatsku na "Marakani", ono kada je za glupe i nepristojne pokliče uvek spremni štoper kung-fu startom sprečio poraz?

Na njihovoj klupi je bio amater sa Bilićevom sveskom sa instrukcijama, dok smo mi bili na putu da stvorimo kakav-takav tim sa ozbiljnim selektorom.

Od tada, i mi, i Hrvati, smo menjali, oni su tražili boljeg trenera, mi, ničim izazvani birali gore.

simunic

I gde je sada odnos snaga?

Objasniću vam to ovako, ako bih se dočepao Aladinove lampe i imao pravo na jednu želju u vezi reprezentacije Srbije, molio bih da ne igramo sa Hrvatima u narednih par godina, naplatili bi nam Đorđevića, Kecmana i ruku Batice Mirkovića sa lihvarskom kamatom.

I gde je naš put?

Za početak, da spakujemo floskulu o fudbalskom jedinstvu na dno fioke.

Nama ne treba da budemo jedinstveni u neznanju. Jer, to je ulje za glasačku mašinu koja dizanjem ruku štiti privilegiju, lutajući od jednog gospodara ka drugom.

Znate kada ćemo biti jedno?

Kada pobeđujemo, ništa ne može da okupi gladne kao ćup sa medom. Mi, ne da smo u fudbalu gladni, mi smo evropski Etiopljani (za promenu, umesto evropskih Brazilaca), eto koliko nam krče creva za fudbalskim uspehom.

Znam da ovo nije baš muzika za uši nekoga ko bi hteo sve i odmah, ali znate kako je prošao Pinokio kada su ga dohvatila ona dva nevaljalca na putu do škole? Valjda smo se uverili da fudbalska i svaka druga Dembelija ne postoji, sklonite te magareće uši dok gledate bukvalno sve osim svoje zemlje na evropskom prvenstvu.

Dakle, ostaje povratak na prvu stranu azbuke i fudbalsko sricanje, ili smo osuđeni na čopor sa oronulih tribina što bi da oduzimaju državljanstvo nekome ko nije dovoljno dobar u fudbalu.

Neki izbori nisu laki, ali ko je rekao da je bilo šta u vezi sa fudbalom jednostavno. Opasna je to igru za one koji je ne razumeju...

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari