Za Vidin rođendan - O "Taličnom Tomu" i bukagijama prosečnosti

  • Autor: Boris Jovanović

  • 21. oktobar 2018.

  • 11:00

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Trebalo je da ode kako bi nas umazao gnojavi čir koji nosi većina prosečnih i ogorčenih. Dobro je što je Vidićev spomenik tamo gde golubovi ne lete. Srećan ti rođendan, legendo.

Za Vidin rođendan - O
Foto: Beta/AP Photo/Jon Super
Nije u pitanju Nemanja Vidić, mi smo.

Njegovim odlaskom popustila je brana ogorčenosti, to mutno osećanje što smrdi na reveru prosečnog Srbina. Prska gnoj na sve strane, srećom taj je spomenik daleko, morao bi da postaneš golub da bi ga pokakio.

Vida je baš udžbenik onoga što ovaj narod neće biti, pošten prema sebi i drugima.

Bilo da je u pitanju Junajted ili ona nesrećna reprezentacija smorenih i precenjenih, on je dolazio da bi radio ono u čemu je dobar. I kad se uhvatio za onaj penal protiv hipnotizera "Sarme" Handanovića valjda je prvi put uradio ono što mu nije išlo.

Britain Soccer Premier League

Fudbal ume da ti se naruga i kad ne zaslužuješ, prevrtljiva je to igra, koliko i zavodljiva.

Vidite, čast izuzecima neko ko je kapiten Junajteda ne spada u društvo kojim smo ga častili deceniju.

Bilo da je to Mondijal loše atmosfere u Nemačkoj ili onaj provincijski bakaluk i šibicarenje iz 2010. koji ste proglasili uspehom, on je bio bolji od tima, tvrditi suprotno je neznanje koje vas isključuje iz ozbiljne rasprave. Drugari, kad prodate porodičnu srebrninu lihvarima za siću, trebalo bi da se ljutite na sebe, nikako na blago koje ste proćerdali.

Nije da se desilo samo njemu, Srbija je od Dekija Stankovića napravila očajnika u reprezentaciji nekritički mu pripisujući status natčoveka i zasipajući ga blatom kad shvati da on neće dati tri gola na utakmici.

Zbog toga nas vest o Vidinom odlasku nije zatekla nepripremljene da se prisetimo "izdaje" i to tima sa kojim se zezala moćna Estonija.

Ti, ti i ti, što zapenušano dižete ruku, buka sa tribina iza gola nije stav, nikada nije ni bila, vi ste posledica, a ne uzrok veličine tipova kao što je Vidić. Ne, nije to postao zahvaljujući tebi, već jer je bio bolji od okruženja u kome se zadesio.

Nemanja Vidić ima leđa 60-godišnjaka, to nije od hladovine novinskih naslova već riljanja u Stouku za Božić, njegov labuđi pev u Seriji A je zbog toga prošao kao loš izbor uloge u nečemu što je trebalo da bude blokbaster.

Nemanja Vidic

Da, tačno je, plaćen je da podmeće glavu i to je radio bolje od drugih, ne duguje nikome, kao što i ne traži hvalospev, tamo gde ljudi prepoznaju volju i klasu dobio je decibele od kojih se može ogluveti.

Nije tužno to što je Vidić otišao iz fudbala, Talični Tom što odjaše na zapad u sumrak, nakon što je braću Daltone poslagao u instituciju zatvorenog tipa. Ovo je takav kraj, njegov je posao obavljen, loši momci su tamo gde i treba da budu.

Tužni smo mi, sa bukagijama prosečnosti što bismo da promenimo poslednju stranu jedne baš velike priče.

Iako je Zvezdina zastava, nema veze ni sa Zvezdom (solidan broj onih što će se složiti sa ovim tekstom) to je tek osobina palanke, svoditi globalnu priču na svoj sokak.

Da ponovim, do nas je, sa Vidarom nema veze...

Nemanja Vidić danas slavi 37. rođendan, bila je prava prilika da se podsetimo ovog teksta.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari