Vreme lobiranja

 • Autor: Boris Jovanović

 • 06. januar 2012.

 • 10:18

 • Izvor:

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Najava Mladena Krstajića da je nova runda obračuna klupska skupština je i startni pucanj za trku za moć u Partizanu. Dve strane i pre početka isključile dugme za kompromis, a aktuelna vlast pretnju vidi u senci Nenada Bjekovića...

Vreme lobiranja
Ako se vratimo u prošlost, sukobe ovakvog tipa na kongresima bi oni koji drže uzde nazvali oportunizmom i pozvali se na najviši autoritet, što je drugoj strani vezivalo ruke (nekada i bukvalno). Na sreću, takav film u Humskoj nećemo gledati, mada se baratalo terminom zatvorskih rešetki u danima pred smenu Mladena Krstajića.

U Partizanu nema najvišeg autoriteta, niti svetlih tekovina prošlosti na koje bi se ugroženi mogli pozvati. Jer te relikte baštine obe strane, jedni u broju minuta na terenu, drugi u broju dana u fotelji (setite se kako se jedan član uprave pozivao na decenije u klubu).

Radi se o sukobu privrednika i sportista u kome i jedni i drugi pokazuju nerazumevanje odnosa uzrok - posledica. Tačnije, brkaju se te dve stvari, a rezultat je nesposobnost da se prihvati sugestija druge strane. To je prečica ka teškim rečima, ali i kvalifikacijama "voliš - ne voliš Partizan".

Crno - beli nisu naplatili svoju dominaciju, to je jasno i prodavcima semenki na tribinama Humske. I oni su profitirali od niza titula, iako se tvrdi da nisu marketinški osvešćeni, to jest da im fišek nije u crno - beloj boji.

Sad, srpska privreda svakako nema atribute šampionske, ali neverovatno je da tim koji pobeđuje i za koji navija dobar deo političke i ekonomske elite ne uspeva da, osim prodaje igrača, pronađe još neki ćup sa zlatom.

Na drugoj strani, tim se nije razvijao projektovanom brzinom, delom zbog prodaje igrača, ali i nesposobnosti da se nađu jaja za Stanojevićev omlet. Prosto, pričao je o zahtevu da se igra ubrza i to postavio kao uslov za kandidaturu za fudbalsku EU, od toga nije bilo ništa.

Jesenji Partizan je uz eksploziju Lazara Markovića koji je buduća velika stvar srpskog fudbala, nosio na leđima Zvonimir Vukić, uz asistenciju Nemanje Tomića.

Pomenuta dvojica se ovih dana udaljavaju od "Zemunela", a ma koliko navijači voleli da misle da su zamene isključivo u odajama crno - bele škole, to je romantična predstava fudbala, stvari drugačije funkcionišu.

Tačnije, ono što nemaš, moraš da dokupiš, ne pozajmicom iz radnje, ili na akciji, već pražnjenjem novčanika.

Krstajić je juče najavio da će skupština imati šta da kaže, što na neki način predstavlja startni pucanj. Ovo neće biti trka na sto metara, već na duže pruge. Jednostavno, čak i ako bi se na prvom sledećem viđenju Partizanovim delegata raspisali izbori, morala bi da se zakaže nova skupština. To, ničije vreme znači lobiranje, skupove na kojima se biraju ono koji će dizati ruke. Sam čin konačnog glasanja je nevažan, rezultati bi se znali pre njega, to izgleda jedino nije bilo jasno Savi Miloševiću.

Doduše, on nije imao Nenada Bjekovića u timu. Aktuelna vlast u Partizanu nekadašnjeg direktora i člana "svetog trojstva", između redova promoviše u glavnog odmetnika od zvanične klupske politike.

"Neka dođu na skupštinu, prebrojaćemo se, mislim da im neće uspeti namera da nas smene", rekao je za "Alo" Dragoljub Vukadinović čovek koji u javnosti govori umesto predsednika Đurića, za koga je konstatovao da slabije komunicira sa krupnih reči željnim medijima.

Na toj prvoj skupštini čiji je datum i dalje tajna, trećina bi morala da zatraži vanredno zasedanje, tačnije izbore. Dakle, njih 22 , što su sigurni glasovi za pobunjenike.

Ovo telo se sastoji iz tri "kaste", društveno - sportskih radnika, ukupno 31 od kojih velika većina neće podići ruke za takav predlog. Drugi deo su bivši igrači i radna zajednica, ima ih 29, tu je gro opozicije, ali teško da je to sigurna većina. Niti su svi nekadašnji fudbaleri protiv Đurića, niti je radna zajednica homogen skup. Postoji interes za egzistenciju, postoje pojedinačne želje i obećanja, po pravilu, na klupskim izborima, glasovi tih ljudi ostanu tajna do poslednjeg dana.

Uz to, nemali broj njih je uz onog ko im isplaćuje zaradu.

Na kraju, petorica predstavnika navijača.

Sukob među "Grobarima" poteže pitanje legitimnosti, bez želje da ulazimo u razloge za koje javnost tvrdi da su daleko od fudbala. U pitanju su predstavnici grupa navijača, da li se se neki od njih iselili sa južne tribine i kako će to biti rešeno, pitanje je na koje ni sami oni nemaju odgovor. Ali, izvesno je da to nije tas na vagi, procenti su svedok za takav zaključak.

Pretpostavka da više od dvadesetorice od ukupno 65 isposluju izbore nije i najava promena. Nakon toga sledi trka za moć, u kojoj se umesto znoja proliva kombinacija obećanja, pregovaranja, ponuda i tražnje. Izborni proces je  uvekisti, u fudbalskom klubu ili udruženju ribolovaca, svejedno.

Svuda gde interes gospodari, počinju da važe ringovna pravila.

Dobra vest je da to neće uticati ni na prelazni rok, niti na fudbalsko proleće. Tu se ništa promeniti neće, makar i neki od onih prodavaca sa početka priče pridobije većinu glasača.

Ali, pobednici, osim što napišu istoriju u kojoj sebe predstave kao glavne baje, imaju i odrešene ruke da naprave onu bolju budućnost koju obećavaju u kampanji.

Nevolja je što baš svako smatra da je njegov put do toga jedini moguć i da ima tapiju na bolji Partizan...

                                                      https://twitter.com/#!/Boris_sportske
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari