Vašar suštine

 • Autor: Boris Jovanović

 • 18. novembar 2012.

 • 13:00

 • Izvor:

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Zbog čega je derbi bio kombinacija lutrije i Pepeljuge? Šta je dobitak većine, kuda Zvezdu vodi pobeda i ko nema razloga da se raduje?

Kakav je bio derbi?

Bolji od nas samih, srčan, manje kalkulantski, svestan svojih limita. Bio je velikodušan kao seoska lutrija, samom činjenicom da je više dobitnika od onih sa lakim džepovima. Loše je što je ova utakmica nalik Pepeljuginoj raskoši, traje do ponoći, sa bitnom razlikom, nema srećan kraj.

Zašto? Pa, jer druge ozbiljne utakmice nemamo, ma kako dobro lagali.

Umesto analize, spisak laureata, popis dobitnika i gubitnika.

Crvena Zvezda

Valjda će biti dovoljno pametni da ne zamene anesteziju i lek, to su različiti nivoi ukidanja bola. Trijumf nije ni recept, izboren je na juriš, za izlečenje je uslov politika malih koraka, pobeđivanje sa navikom. Ali, više od ovoga ne mogu da traže, pošarenili su sivu jesen, kupili vreme. Od sinoć Zvezda ima više opcija ali ne i manje šansi da pogreši.

Dragan Džajić


Sigurno da je dovoljno veliki da sebi ne pripiše ništa i u isto vreme redovima ne uskrati zaslugu. Njemu ceremonijali, ni crvene prostirke nisu potrebne, život ga je već naučio da je pobeda važnija od počasti. Ali, auri neće škoditi ova pobeda.

Aleksandar Janković


Sačuvao je posao, tranzicija nas opominje da je već to, samo po sebi, vrednost. Svakako da +5 nije otopljavanje koje će vam doneti privilegiju da pretražujete orman u potrazi za kratkim pantalonama, ali trener Zvezde je pronašao bocu sa kiseonikom. U njegovom poslu, na žalost, sigurnost se definiše, danima, odnosno narednim vikendom, bude li sačuvao klupu do decembra, staviće "Marakanu" pred vreme suštinskih odluka. Jedna od takvih biće i njegova sudbina, o kojoj se pitaju drugi. To ova pobeda nije promenila.

Luka Milivojević

Luka je diplomirao, njegov fudbal je sada akademski. Jer kada date dva gola Donjem Sremu to su brojevi, kada odigrate odličan derbi, to su slova, tačnije rečenice. Njegove akcije na berzi su skočile, fudbaler se u očima drugih, pogotovo skauta, postaje u toj utakmici, jedinoj ozbiljnom koju Srbija ima. Ovo ostalo su treninzi uz svedoke. Pravi fudbal u JSL igrate dva puta godišnje, što neće biti manje strašno, ako o tome ćutimo...

Lazar Marković

Kakva je uteha biti odličan u porazu? Velika, u smislu potvrde da je vreme da se suočite sa ravnima sebi. Upravo je to pred Markecom, odlazak u ligu u kojoj nisi dečkić na motoru protiv odraslih ljudi. Ponoviću, napreduješ protiv boljih od sebe, ovo drugo je samo ljuljuškanje što pre ili kasnije pojede motiv.

Gubitnika je manje, složićemo se oko najvećeg.

Vladimir Vermezović

Izgubio je sa boljim timom, eto vam prostog objašnjenja. To da je Zvezda bolja jer je dobila četiri derbija u nizu bi bilo tačno, kad bi u ligi igrala dva tima, nedelju za nedeljom. Ovako tabela razbija račun ostrašćenih, ukoliko se naravno ne proglasi za zaveru. Njegov tim je drugo poluvreme odigrao u boji trenerovog nadimka i pokazao sve ono čega se oslobodio u utakmicama sa Interom. Strah, šićardžijski mentalitet, okraćale noge pod pritiskom, pristajanje na jurnjavu, vrele glave, sve to je Partizan odvelo u poraz. Šta se to promenilo u svlačionici u onih 15 minuta kad tribine navale na toalet?

Zvezdina odbrana

Jutros sam slušao Roberta Di Matea koji je jednom rečenicom objasnio zabludu svog tima.

"Ne možete da očekujete da svake nedelje pobedite tako što ćete postići tri gola".

Upravo tako, to nije navika, više incident, ukoliko niste Barselona ili Real. Zvezdina odbrana je primila 18 golova, više od polovine lige i taman toliko koliko dva od tri tima što stežu slamku u JSL. Ako me pamćenje služi, uz OFK Beograd, Partizan i Jagodinu, Zvezdi su "dva i više" dali i BSK Borča i Spartak. To su stvari koje imaju naviku da se ponavljaju. Tu se vraćamo upravo na ono da nećete svakog vikenda dati tri gola...

Huligani

Tamo gde su oni na gubitku, ostatak obavezno oseti olakšanje. Sad, nažvrljani potpis su ostavili, kao i podsećanje da niko, bilo čovek ili stvar, nije siguran, no naslovnu stranu su prepustili drugima. I pre nego što mi na nos natrljate atmosferu i vatromet, ljudi, sam derbi je atmosfera, specijalni efekti su prateća stvar. Prečesto su u bližoj prošlosti služili da sakriju carevu golotinju, odnosno da daju veseliju notu sivilu na terenu. Ovoga puta derbi nije bio lišen suštine, pa su i tribine bile uklopljene u kolorit, umesto da štrče. Ali, to sa ovom pričom o budalama nema veze...

Upravo takvi nas vraćaju u stvarnost, ali da ne hulim u nedeljno jutro...

                                                             https://twitter.com/Boris_sportske
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari