Tragovi na vratu

  • Autor: Boris Jovanović

  • 14. februar 2012.

  • 10:30

  • Izvor:

  • facebook
  • twitter
  • email

Javnost će prežvakati slučaj Dragiše Pejovića, a predubeđenja ovih ili onih ga sigurno automatski ne čine vesnikom istine ili lažovom sa zadatkom. Sigurno da javno mnjenje nije prava adresa za izdavanje sertifikata istinitosti njegovih tvrdnji...

Tragovi na vratu
"Crne knjige" kod nas su bele, naime na Balkanu su takve stvari odavno pročitane, neke i izbrisane, a pravilo je da se o njima ne govori.

Svi smo se nasmejali na pečatirani sporazum o nameštanju utakmice iz šampionata BiH.

Pri tome je reakcija naivnih i onih koji se prave da su takvi,  bila kao da je Bosna na drugom kontinentu. Ovde je reč o tome da se radi o istoj matrici razmišljanja u zemljama bivše SFRJ. Da li ste se nekada zapitali zbog čega su pojavni oblici problema, odnosi među klubovima, prolog i epilog svake afere, isti?

Radi se o sistemu nasleđenom iz bivše države koji je samo promenio boju, tačnije njegovi smežurani obrazi su napuderisani šminkom nove generacije, ali nikakav botoks u vidu nacionalnog predznaka i zaklinjanja na zastavu  slobode ih neće podmladiti.

No, svakom svoje brige.

Kod nas je malo poznati fudbaler progovorio o nameštanju. Deo koji navija za Crvenu Zvezdu ga je podržao, jer je pominjanje Partizana bilo komanda za napad. Obojeni u crno i belo su ga naravno diskreditovali, lepe mu se razne etikete i od njega traži da izvede dokaze. Bojim se da će neko tražiti i da pokaže modricu na vratu, kako bi mu poverovali da je davljen u svlačionici.

Ne radi se ovde o Dragiši Pejoviću niti smo došli do toga da se nekom a priori veruje, ili se proglašava za lažova u javnosti.  Nije to institucija koja će suditi, niti je reakcija javnog mnjenja toliko bitna. Stavovi koje izričete sa predubeđenjem ili iz navijačke vizure nikada nisu objektivni i nije to samo slučaj u sportu, čovek je sazdan od prethodnih utisaka.

Problem što ne postoji volja da se suoči sa lošim stvarima. Nije to samo ni istraga o onome što Pejović tvrdi, već klasično čekanje da vreme otupi značaj bilo čega. Sećate se kada sam pisao da je srpski recept posmatranja stvari defanziva dok ne prođe bura. Nabij se u sobičak i čekaj da otopli...

Tako je bilo i sa Đenovom, tako je bilo i sa tvrdnjama Bobana Dmitrovića, tako je i sa svim stvarima u ovoj zemlji.

Postoji gotovo uputstvo za ponašanje, prvo ide šok, pa bes, poziv na akciju, relativizicija onoga što se desilo, etiketiranje aktera nezavisno od događaja i na kraju bonaca.

Hoćemo li i sada primeniti proverenu formulu?

                                                          https://twitter.com/#!/Boris_sportske
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari