Toletov "triling"

 • Autor: Boris Jovanović

 • 29. februar 2012.

 • 09:37

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Čini se da trka za selektora polako dobija obrise i da su Siniša Mihajlović i Ivan Jovanović u ovom trenutku nemoguće misije. Prvi jer savez ne može da ga plati, drugi, jer ima mnogo bolje ponude i šansu da napravi korak više u trenerskoj karijeri nakon velikog uspeha u Ligi šampiona. Ko ostaje u trci?

Iako je u javnosti stvorena slika da je imenovanje Siniše Mihajlovića gotova stvar, čini se da on nije bio ni blizu klupe Srbije.

Još je pod ugovorom sa Fiorentinom, sigurno je da će letos imati ponude u Italiji, a suma o kojoj se pričalo, 20 000 evra mesečno, ili desetak više u najboljem slučaju sigurno neće privući Mihajlovića

Kružile su nepotvrđene informacije da je očekivao makar duplo jači ugovor, ali od toga nema ništa.

Zato ne čudi što je priča o Mihajloviću utihnula preko noći, iako se tu i tamo stidljivo pomene kao kandidat.

Ivan Jovanović je sam sebe isključio, jasno je rekao da u ovom trenutku neće biti selektor Srbije i stvari ostavio za budućnost, dalju budućnost, da budemo jasni.

Jer, njegove akcije na evropskom tržištu su porasle nakon senzacije u Ligi šampiona. Sad bi Apoel da ga zadrži, ponudi mu bolji ugovor, ali on gleda ka drugim zemljama.

Jovanović je trener u modi, sigurno da bi, kako smo već pisali, trebalo da očekuje ponude iz Grčke, ali su zainteresovani i ruski klubovi. Prilika da radi u jačim ligama i eventualno napravi korak napred u karijeri bi mogla da mu se ukaže letos.

Uz to, recimo u Rusiji može da zaradi ogroman novac i sigurno je da čeka takvu ponudu.

To nas ostavlja sa trilingom kandidata, jedan je Ljubiša Tumbaković, kome Karadžić i naginje, međutim, nisu baš svi zagrejani za nekadašnjeg trenera Partizana. Bio je u savezu, predsednik stručnog odbora, ali je posle par meseci otišao u Iran.

Drugi je Milovan Rajevac, koji je nakon sjajnog rezultata sa Ganom bio na meti saveza, pregovarao sa Karadžićem, ali je želeo da naplati mondijalski uspeh. Njegova karijera nije išla očekivanim tokom u poslednjih 18 meseci, sada je zainteresovan za mesto selektora, ali ipak ima manje šanse od Tumbakovića.

I na kraju, poslednjih dana je isplivalo ime Ilije Petkovića. Pre nego što se podsmehnete neuspehu na Mondijalu 2006. on je tu generaciju odveo do završnice, direktno. Ipak, čini se da ima najmanje šanse od pomenute trojice.

Dakle, izbor je veština mogućeg, odnosno realnosti. Prvo, izbor uslovljava manjak kvalitetnih trenera, Srba koji rade u inostranstvu. Drugo, teško je imenovati selektora koji će imati podršku kompletne javnosti, a treće, savez nema novca za neko veliko ime, što je zaodenuo u politiku angažovanja isključivo srpskog trenera.

Jer, ako vas neko ubeđuje da recimo Marćelo Lipi ne bi bio rešenje, kad bi mu se ponudili dobri uslovi ili da sad ne pominjemo neka druga imena, sasvim sigurno se, ili ne razume u fudbal, ili je licemer.

No, kako rekosmo i kasa ima ograničenja, pa ćemo videti rasplet u narednih mesec dana.

I na kraju, nismo zaboravili Radovana Ćurčića, ali se stiče utisak da u savezu ne žele da on izgori na ovom nezahvalnom zadatku i da sa njim ozbiljno računaju u "narednom krugu biranja".
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari