Tadić - Šta će reći ogledalo?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 21.03.2016.
21:19
Izvor: Sportske.net

Reprezentacija osim načela dobrovoljnosti podrazumeva i odgovornost kad jednom prihvatiš pravila igre. Ranije je bio u pitanju Ljajić, sada Tadić, da li naši fudbaleri zaista veruju da vatrogasac bira požare koje gasi?

BETA/AP Photo/Hektor Pustina
BETA/AP Photo/Hektor Pustina

Povezane vesti

U poslednje vreme je teže naći nekoga da ga zanima srpska reprezentacija u fudbalu nego dokaz da se u slepom crevu fudbalske Evrope namešta. Većina verovatno i ne zna kome ćemo poslužiti kao vreća za udaranje tokom proleća, na kraju krajeva, nije ni bitno, niti su reprezentacije ozbiljan fudbal, niti se iko seća ko je bio sparing partner Rokiju Balboi dok se spremao za Apola Krida. Otkrio sam vam posle odlaska Siniše Mihajlovića da se vraćamo u doba fudbalskog samoupravljanja, kada sistem ima da se prilagodi ludoj frizuri ili ekscentričnom oblačenju, ili neće biti sistema.

Nije ovo priča o neuspehu, mi smo se odavno okumili sa porazom, on nas privlači kao svetlo leptiricu. Odavno je pređen taj Rubikon, od reprezentacije ne očekuješ ništa, osim da ti posluži kao kanal u koji ćeš gurnuti frustraciju jer loše živiš.

Ima doduše onih sa jeftinijim ulaznicama što veruju da će videti Rusiju, valjda će nas pozvati kao Brazilci onomad da gostujemo i glumimo Hrvate, u generalnoj probi za Mondijal. Možda su na poverovali da smo naslednici rahmetli Jugoslavije,  ili su znatiželjni da vide ljude koji su se, ničim izazvani, proglasili evropskim Brazilcima.

TRENING SRPSKIH FUDBALERA

Danas je Dušan Tadić otpisao reprezentaciju koja je otpisala njega. I to je na prvi pogled u redu, svako kusa posledice sopstvenog izbora, fudbal nije mama koja će ti dati novac da kupiš užinu i uplatiš internet kako bi mrzeo po Fejsbuku, u ovoj igri imaš onoliko koliko vrediš. Pomenuti Tadić je zagrabio svojim kvalitetom dobro iz tog bunara klase i bogatstva, zaslužio je privilegiju da igra sa najboljima. Samo, sa tim verovatno ide i ona svita što ti sedi na ramenu i šapuće da si najlepši, najbolji, da plešeš kao leptir, ubadaš kao osica. Svi igrači su u tom krivom ogledalu i svi imaju strah da će ono jednom progovoriti da Snežana na levom boku ima bolji centaršut i da zarađuje više novca.

Ne sumnjam da Dušan Tadić o sebi ima lepo mišljenje, i ja sam sebi poverovao da umem da slažem reči, samo njegov pad je mnogo bolniji, sa veće je visine. Ne govorim o fudbalskim stvarima, već onome što je rekao o selektoru.

Sasvim je moguće da je Ćurčić dobio status "kilavog Radovana" jer su igrači bogatiji od njega, mi živimo u svetu u kome je zveckanje džepova jedina muzika. Samo, ti fudbaleri su saučesnici, vreme je to da im neko kaže. Sa bandoglavim Sinišom Mihajlovićem se nije moglo tako, on ima jednu naviku koja je u u odnosima među ljudima retkost, govori ti stvari koje ne želiš da čuješ. I savršeno ga briga šta ćeš misliti o njemu. Privatno će većina naših igrača potpisati ovu rečenicu, pogotovo u onim trenucima kada vidi kolika je radost kada ona deca tokom leta pobede jer zajednički cilj još nije istrulio u dodiru sa ličnim interesom. I ovi naši nesrećni seniori žele to isto, da ih obožavaju, nikakav novac ne može utoliti glad da budeš priznat među svojima, samo, ti smoreni profiji nisu spremni na žrtvu, pisao sam o tome milion puta na ovim stranicama.

Albania Serbia Euro Soccer

Tadić, kada priča o Ćurčiću, govori o sebi i svojim drugovima. Neko će reći da nisu zaslužili Ćurčića, ali kada dolaziš da igraš za reprezentaciju ti si prihvatio pravila igre. To je slobodna volja pojedinca. U suprotnom čak i ne moraš da izazivaš gnev onih budaletina što bi da ti oduzmu pasoš u komentarima u vestima kad ne dođeš, dovoljno je da budeš povređen i pošalješ poruku da ne želiš da potpisuješ stvari koje će ti pokvariti reputaciju.

Postoje granice ispod kojih se ne ide, i pustite me sa pragmatičnošću, nikome od njih u reprezentaciji neće porasti cena dok čekaju poslednji jak ugovor karijere. Veća je šansa da će se izblamirati kao u kvalifikacijama sa "evropskim Argentincima", moćnom Albanijom, i rizikovati da budu ismejani u klupskim svlačionicama.

Gazili ste po Nemanji Vidiću kada je otišao, doduše, oni uglavnom neuki što fudbal gledaju kao promašeni tiket od 20 dinara, ali on je bio pošten, prema sebi i drugima. I prema igri, što je važnije od onih praznjikavih reči o domovini, navijačima, časti, koje navlače zavesu na suštinu. Suština je da, kada ne možeš, nećeš, ne odgovara ti selektor, nerviraju te, onaj ošišani, bubuljičavi klinac ili pripiti gospodin što vređa sa tribina, visina trave, dubina bazena u hotelu, nemoj da dolaziš. Prosto, nemoj.

Fudbal nije ni pitanje života i smrti, niti sluškinja predstave koju jedan narod ima o sebi, ali svakako nije ni moranje. No, dobrovoljnost ne izuzima obavezu, jer u tom slučaju vatrogasci bi mogli da biraju koji će požar gasiti. Tadićevo prihvatanje poretka nikako ne znači da ne možeš da odustaneš, svako ima pravo da se predomisli, ali ne podrazumeva da polomiš tanjir iz koga si jeo i isečeš se o krhotine, dok gađaš onoga ko ti nije po volji. Bilo je dovoljno da ode, bez pominjanja selektora, koga je, ne tako davno, hvalio, kao i saigrači. Razumem da je tada bilo potrebno ispaliti floskulu o Ćurčiću koji je zaslužio šansu, pred novinarima koji će ionako napisati ono što se tebi sviđa, ali makar na kraju, nikome nisu potrebne teške reči.

Ne zbog Ćurčića, ni ja ne mislim da bi on trebalo da bude selektor, ovom timu je potreban motivator koji pucketa bičem kad reči nisu dovoljne, već zbog samog Tadića. Deo je te priče, neuspešne i mnogo puta ponovljene bez ikakvog nauka. Nema tu deobe krivice, nije to burek da odmeravaš četvrtinu, u toj peći se svi rumene na istoj temperaturi.

Ništa on nije ni bolji, ni gori od ostalih, propustio je priliku da ćuti.

Kao i svi ostali, u srpskom fudbalu...

Ne propustite

Komentari

15 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
MaNcHesTeR_ed
Tuesday, 22.03.2016
11:30

Tadic je upravu

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 22.03.2016
10:11

Sve je to tacno, ali muka mi je vise od izlizanih fraza, konacno jednom neko da kaze sta stvarno misli. Ionako su ove Curciceve 'sanse koje je zasluzio' i druga poluvremena kao 'modeli kako treba igrati' vrijedjanje zdravog razuma.

avatar
ANDY_COLE#18
Tuesday, 22.03.2016
00:55

'Voleo bih da je drugačije, ali mislim da mi sa Radovanom Ćurčićem nećemo ništa uraditi, jer je stvar u tome da neko ko nije vodio vrhunski tim, ekipu koja ide na titule, nema ni potencijal, ni autoritet, ni znanje da vodi reprezentaciju u pobede. Imamo toliko dobrih trenera a vodi nas čovek koji jef u više navrata bio rezervno i privremeno rešenje.'nSve jasno.nPored toliko dobrih selektora nas vodi neko ko je vodio Javor?!nDalje,njemacki fudbalski savez placa igracima za svaku odigranu utakmicu,nas ne.Zasto?nPara imaju,dajte im po 10000 20000 pa da vidite kako ce da lete.

avatar
Goran.984
Tuesday, 22.03.2016
00:32

Sada ce uigravati njih 40 ..uvjek iznova..pa de iskristalisi vise bar 15 igraca,da se jednom vec uigraju..pa ovaj fubal vode neuki ljudi,sta se to desava..

avatar
BenkovackiManitas31*
Tuesday, 22.03.2016
00:20

Zavrsili smo kvalifikacije i ponovo propustili priliku da pocnemo ispocetka. Sad smo sa Curcicem, igracemo prijateljske pa cemo mesec pre pocetka kvalifikacija skontati da nije selektor za nas, dati mu otkaz i dovesti novog. Novi ce naravno trebati vremena da uigra tim, protraciti kvalifikacije, novo razocaranje i ajmo Jovo nanovo. I cija je to odgovornost sta se povlace katastrofalne odluke? Plan rada je nula, rezultati nula, tim za buducnost neoformljen a niko ne odgovara.

avatar
Tuesday, 22.03.2016
00:20

Napišem komentar gde je sadržano činjenično stanje srpskog fudbala i onda ga pojede mrak na ovom sajtu. Zašto? Koje vi probleme imate sa sajtom da tek tako nestanu komentari? Da li je slučajnost da nestanu baš oni najvažniji? Zašto se uopšte piše ovde? Da li je ovo demokratija ili neki nepoznati oblik demokratije ili samo greška u sajtu tj. greška onoga ko je pravio ovaj sajt?

avatar
Dusan Petrovic
Monday, 21.03.2016
23:53

Najezio sam se koliko je dobar tekst

avatar
PoparaZarko
Monday, 21.03.2016
23:36

Takodje mislim da mnogi reprezentativci nisu spremni na zrtvu u reprezentaciji, ali mislim da je problem nedostatak fudbalskog razmisljanja na terenu. Skoro svaki od njih ima: dobru tehniku, fizikalije, takticku zrelost itd., ali niko od njih ne ume da povuce ekipu, da bude lider, da preuzme odgovornost sto je najbitnije. Mislim da igraci nisu iskreni prema sebi u reprezentaciji onoliko koliko treba da budu. U klubovima su naterani na to, tamo nema puno razmisljanja: ili ces se uklopiti posvecenoscu bez izgovora i filozofiranja o kojekakvim problemima, ili ides na klupu ili sa klupe iz kluba.. Mnogo nasih ljudi ima naviku da kada dobije malo prostora za razmisljanje i manevrisanje jednostavno to koriste na pogresan nacin, zamisljanjem da si nesto sto nisi. Jos kada na celu reprezentacije nema iskusnog, cvrstog, zrelog coveka koji ce stati iza tih momaka i pruziti im oslonac i poverenje bez pogleda ispod oka i iza ociju igraca kao sto su to odradili u blizoj proslosti posle 2000. godine Petkovic i Antic, onda je ovo neminovno. Cudan smo narod, potpuno nerealan, zivimo u svetu koji je samo nama jasan, a neretko ni to, sve je manje utabanih moralnih vrednosti koje nadolazece generacije treba da prihvataju i razvijaju se na njenim principima, sve je cesca kriza identiteta, a to je veoma nezgodno, klinci nemaju usmerenje(a usmerenje nije samo sport). Izgubili smo svaki kompas....

avatar
Zoran Vukic
Monday, 21.03.2016
22:49

ge ima dima ima i vatre podrska za Tadica

avatar
Ronaldinjo
Monday, 21.03.2016
22:36

Nije mi jasno da je Curcic jos uvek selektor

avatar
DESTROY THE SECT!
Monday, 21.03.2016
22:56

drzi ga savo! a savu drzi tole! tako da tesko ce taj da ode!

avatar
Sad il\' nikad!
Monday, 21.03.2016
23:03

Zato jer klima glavom na svaku Toletovu recenicu... Dok bude bilo Toleta bice i ovakvih selektora.

avatar
PAOLO, BUDI PONOSAN!
Monday, 21.03.2016
22:31

Postoje 2 velike razlike- Adem je bolji od Duke, potrebniji je timu od Tadica i bolje je partije pruzao u momentu kad se ovo desava. Ljajic je otisao iz tima iz nefudbalskih razloga, prista(ja)o je na sramotnu minutazu i kod Drulovica, a kod Advokata su se urotili protiv njega iako verujem da je i sam bio pomalo problematican, a kako i ne bi, kako da se ne iznervira sto ulazi pred kraj kad nam igraju cepanice?! Drugo, Ljajic je mladji i perspektivniji, moze vise pozicija da pokrije, mozda jos uvek nema veci uticaj na igru (zvucim kao Aca Stojanovic kad to pisem Hahaha) od Tadica, ali neko bi i to mogao da pomisli i tako da protumaci ono sto daje reprezentaciji, a uloga mu je bitna...

avatar
\'Влада Брее
Tuesday, 22.03.2016
21:10

Decko pobrkao si loncice.. Ljajic i Tadic ne igraju na istim pozicijama tako da nema smisla da ih poredis..
Ako cemo realno, od Tadica trenutno boljeg igraca nemamo na toj poziciji.

avatar
PAOLO, BUDI PONOSAN!
Wednesday, 23.03.2016
10:16

Apsolutno igraju na istoj poziciji, druga je stvar sto Ljajic moze da igra na jos nekoliko pozicija pored ofanzivnog veznog, a Adem je tu najbolji.