Sve samo ne normalno, "Panini" Srbija bolja od same sebe!

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 09.10.2017.
22:37
Izvor: Sportske.net

Sve što biste tražili preko ovoga je bezobrazluk. Srbija je tamo gde se ne dobija pozivnica, već se za nešto izborila. I ovako prosečna, uplašena, bolja kao tim nego kao skup pojedinaca sada mora samo jedno, da se ne uvalja u rusko blato. Ostalo je potpun

EPA-EFE/LISI NIESNER
EPA-EFE/LISI NIESNER

Povezane vesti

Nemojte da vas lažu, ovo da parafraziram Mutu Nikolića nije normalno. Čitavog dana u glavi mi je onaj viralni Egipćanin koji vrišti dok se piramide urušavaju, slaveći "Faraone" koji su prvi put posle 1990. na Mondijalu.

Tada su bili po dva lika na jednoj sličici, što je "Paninijev" način da vam poruči da, eto, niste bitni, ali da pripadate albumu, neko će tražiti sliku bradatog golmana i anonimnog beka, drugi će ga pohraniti u fragmente sećanja iz starih, "boljih" dana.

I mi moramo da izgubimo glasne žice jer ovo je neverovatan uspeh. Grupa prosečnih igrača, sa tovarom loše forme i straha od uspeha uradila je veliku stvar, igraćemo na Mundijalu.


matic srbija

I tu svako cepidlačenje treba da stane, to kakva je bila grupa, to što smo pobeđivali kombinacijom partizanskog juriša iz Bulajićevih filmova i srećnog sticaja okolnosti, samo džabe trošite dragoceni vazduh. Nebitno je, jer ponovimo, nije normalno, nije da smo se svikli sa uspehom, pa ćemo ga secirati kao krepalu žabu u laboratoriji.

Imali smo mnogo boljih igrača od ovih koji su izrasli iz naše sopstvene nesavršenosti, nikada nismo imali tim, tako da je neverovatan stepen nerazumevanja one osnovne stvari, Srbija je druga evropska liga, sirotinjsko predgrađe ozbiljnog fudbala.

I kada kao takva ode na Mondijal treba da se greje na toj vatri podviga, samo delo je već dovoljno veliko da nadživi ne baš talentovane autore. Ali, oni su ga potpisali znojem, nemojte ih ponižavati pretencioznošću budale.

Aleksandar Kolarov

Šta to znači?

Mi nigde nismo bili osam godina, naše ledeno doba traje od one blamaže i početka ledenog doba, mislim da sam ga tako nazvao u onom tekstu od pre pet godina kad je Vidić promašio penal i rešio da nam ne pozajmljuje svoje ime za nedostojne stvari. I nikada nismo bili ni blizu, čak ni kada je UEFA napravila od završnog turnira smejuriju kao u leto 2016.

Pa iz te perspektive, mili moji, nije kao da su vaša očekivanja posledica zdravog razuma, niti poznavanja stvari, više liče na dedino prigovaranje unuku da je pokušaj da živi klica propasti, jer su ga hladni beton i promaja već približili putu bez povratka.

navijaci srbija zastava


Mi obično nismo dobri u uspehu, to je problem. U elegiji se odlično snalazimo, naričemo verovatno najbolje na svetu, ali kada nešto zaslužimo, elegantno ili na "foru", što nam je draže, obično smo prazni.

Ili se posvađaju selektor i predsednik, ili igrači ne uspevaju da se dogovore oko boje patika, ili trubači nisu dovoljno glasni na ispraćaju, ili devojke za zabavu dovoljno vatrene. Pa se ti kampovi nade obično pretvore u predvorja gorkog neuspeha koji začinimo hvatanjem lopte rukom, bubnjanje o moralnim pobedama i zlim vračevima od sudija, uglavnom, blamiramo se na sve načine.

Ali, možda budemo drugačiji, odemo u Rusiju da igramo fudbal, ovako prosečni, ali i rešeni da se ne valjamo po blatu i budemo gori nego što jesmo.

Eto, to je sve što čemu treba da se nadamo, sada dok urlamo ka nebu. Jer, idemo na Mundijal, i to na po jednoj sličici, častiće nas "Panini", ali moramo da budemo dostojni toga.

Dusan Tadic

Makar kada je volja u pitanju, može se na Mundijalima gubiti i tako da se ne uvaljaš u katran i perje i naplaćuješ tikete kad ispadaš u onoj trećoj utakmici.

Od ovih momaka niko više nema pravo da traži više.

Bravo, vi ćete letos igrati sa boljima od sebe, tamo gde se ne dobija, već zaslužuje pozivnica.

Meni je to dovoljno...

Ne propustite

Komentari

26 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Realan_PFC
Friday, 13.10.2017
16:27

treba da se zadovoljimo sto smo otisli? ako nestremis ka visem, neces ni postici ........... gde to pise da su to sve bolje reprenzentacije od nas? to sto smo cetvrti sesit? pa iz cetvrtog sesira smo otisli kao prvi u grupi, sta nam to govori? statistika je K ........... realno srbija ima kvalitet za vise samo ako to uvrtimo sebi u glavu, ako se budemo borili sa svih 11 igraca , a ne da se znoje 3 igraca, a ostali da turisticki razgledaju ............. mozemo i moramo bolje .......... na proslom svetskom pobedili jednu nemacku, jednu velesilu u fudbalu ......... zasto ne bi pravili iznenadjenja opet? puno znoja, zelje, srca, i malo srece i moze se puno, samo sa pozitivnim razmisljanjem

avatar
opetrovic
Thursday, 12.10.2017
11:11

Još jedna pohvala za Borisa, sa kojim potpuno delim poglede na ovaj naš tim. Gledano na kvalitet Srbije pre godinu i po dana, meni je ova grupa bila u početku „grupa smrti” i sve je ličilo na borbu za 4.mesto sa Gruzijom. A onda, kad sam prošle jeseni našim zajedničkim drugarima posle prvog meča i remija sa Irskom u Beogradu rekao da „ovog puta posle mnoooogo godina vidim TIM i ZALAGANJE u našoj igri“, smeškali su se podsmešljivo, u fazonu „jesi lud ?“. Jer kad shvatiš da si po igračima težak PROSEK u najboljem slučaju, da si po fudbalskim institucijama i nacionalnoj ligi DNO, i da zato moraš MNOGO da se TRUDIŠ i da imaš duh zajedništva, onda je to dobra startna postavka. Prvi stupanj saznanja je kad „znaš da ne znaš“. I kad sam tokom novembarskog meča u Velsu ceo meč koji smo gubili mantrao u društvu poluzainteresovane rodbine da će biti dobro na kraju, jer smo igrali dobro, opet su mi se smeškali, ali na kraju sam bio u pravu jer smo ga zasluženo dali pet minuta pred kraj, između ostalog i zato što su Velšani igrali kao najveće jajare.nDa, ima u igri problema koji još uvek nisu rešeni: šuplja i još uvek neuigrana zadnja linija, Stefan Mitrović je kiks bio i ostao, Bane je samo senka onog starog Baneta u odbrani, a u velikoj želji da kreira igru je preveliki potrošač dugih lopti (poput nekada Siniše M.), Kolarov zna da drema, svi su imali manjak hrabrosti u Beču i prvom poluvremenu protiv Gruzije, podsetili su me na one naše stare balerine. Muslin polako u Ljajiću traži alternativu za Tadića ako se ovaj povredi ili mu ne ide... smešni smo kad pokušavamo presing, jako teško vraćamo loptu kada je izgubimo... To su možda strateške stvari od kojih je neke trebalo da odradi tokom ovih godinu dana, ali šta je tu je, rezultat je bio prioritet... I ipak je ispao pravi vođa za ovu prosečnu grupu igrača od kojih neki od nas prave velike zvezde.nU vezi Rusije, samo da se odoli splavarenjima i upadima menadžersko-mafijaških uticaja u vezi sastava. I ako budemo imali „cohones“, očekujemo častan oproštaj od grupe u kojoj ćemo biti 4. nosilac. Ne očekivati više od toga i biti pozitivan. Nije bitno ko će igrati, SMS ili ovaj ili onaj, to je zaista sporedno. A ove što bi da sada smenjuju Muslina neću da komentarišem, previše je neozbiljno uzimati ih za ozbiljno.

avatar
BenkovackiManitas31*
Wednesday, 11.10.2017
02:18

Da li mozete da mi ponudite objasnjenje zasto mi nije objavljen komentar? Da li mozda zato sto nije pohvala vec kritika gospodina Jovanovica? Vidim da sve sto ste objavili su pohvale a kritike su nekada vise poucne i za samog autora. Ali ako vam to sluzi na cast, onda samo napred.

avatar
prike
Tuesday, 10.10.2017
09:53

Kao i uvek, od autora nadahnuto i stilski odlicno. Sto se selektora tice, nije za ocekivati da neko ko dovede ekipu do Prvenstva sveta, bude smenjen. Inace potpuno je tacno da veoma cesto vuce cudne poteze sto se tice taktike i izmena, a jos vise je tacno da ne zove kvalitetnije igrace od ovih koji igraju. Nazalost, s tim mozemo racunati i nadalje, pa i na samom Svetskom.

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 10.10.2017
09:21

Svaka cast, otprilike se slazem. Napravili su veliki korak naprijed, sve sto sada ocekujem je da ne naprave korak nazad i izblamiraju se. Ne zbog blamaze, nego zato sto bi smijenili selektora, zahvalili se pola ekipe i opet sve ispocetka. Hajde da ovaj uspjeh pokusamo nadograditi.

avatar
CCCC
Tuesday, 10.10.2017
05:36

Lep tekst, koji treba da kaže upravo da mi tamo idemo u četvrtom šeširu, u naboljem slučaju u trećem. I zbog ovih stvari ne trebamo da se zavaravamo koliki je ovo uspeh, znajući sva ona razočaranja koja su nam se desila ranijih godina u fudbalu. nMada meni nikada neće biti jasno na osnovu kojih rezultata iz prošlosti, naši navijači misle da mi treba da odemo i da osvojimo to prvenstvo. Naravno, svi se nadamo najboljem, ali aman, budimo ljudi i razumni čak iako smo Srbi.

avatar
El_nikolic
Tuesday, 10.10.2017
02:31

Zasto prosecnih igraca? Matic uopste nije prosecan igrac, a nije ni Bane.. Napoli ne bi dao onolike milione za Maksimovica da je prosecan,Ljajic je veoma dobar, pogotovo u ovoj sezoni, Kolarov je imao lepu karijeru, igra u dobrom klubu i sad, Mitrovic je jos mlad i bice jos bolji, Tadic odlican igrac, Milinkovic-Savica da poziva imao bi extra igraca, Stojkovic nije uopste los golman, Kostic bi takodje mogao napredovati, Gacinovic isto.. sa pravim selektorom i ljudima bi lagano mogli da budemo medju 15 ekipa.. kao da je Poljska nesto mnogo bolja od nas aa medju prvih 10 je ako ne gresim..

avatar
Felix DeSouza
Tuesday, 10.10.2017
00:37
avatar
magister
Tuesday, 10.10.2017
00:14

Da li bi iko na 0 : 0 u 60-om, i odličnu igru Ljajića u drugom, uz jedno kasno proigravanje zbog kog je oterao saigrače u ofsajd, da li bi iko ostavio 3 stopera, a izveo Ljajića koji ih je par puta izlomio i napravio šanse. Razapnite me i dajte mi hiljadu minusa, ali Muslin je za mene teško razočaranje i smenio bih ga odmah, uz orden za plasman, koji je zaslužio.

avatar
CCCC
Tuesday, 10.10.2017
05:32

Odličnu igru Ljajića koji je omašio sve slobodnjake i nijedan dobar završni pas. Mislim, ok, jeste igrao generalno dobro, ali može i krava da da 40 litara mleka pa da šutne i prospe ga, a to nije ono što nam je trebalo u tom trenutku.nMuslin je odveo reprezentaciju na Svetsko prvenstvo i tu nema šta dalje, on zaslužuje i da je vodi na tom takmičenju, jer mnogi pre njega to nisu uspeli. Uz to, verujem da je znao i rezultat u Velsu, koji nam je išao na ruku, tako da je imao dovoljno parametara s kojima može da donese neku validnu odluku. nU svakom slučaju, zato je on i odveo reprezentaciju na neko prvenstvo, a njegovi prethodnici nisu.

avatar
Tuesday, 10.10.2017
06:57

Diskutabilno. Ko zna sta su uigravali pred utakmicu. Sigurno je stručni štab napravio i neku rezervnu varijantu ako nam ne ode kako smo zeleli. I mozda je bas ta varijanta bila da se izvede jedan spoljni (Tadic ili Ljajic) a uvede Prijovic. Moguca je bila procena da Tadic ne pada psihicki ili sta god? Ali taktika je upalila, Prijovic je usao umesto Ljajica i dao gol. Na konto toga smo otisli na SP. I zasto sad menjati trenera? I koga postaviti? Daj mi samo jedan predlog, neko koga bi ti postavio da napravi bolji rezultat.

avatar
GrobaroooS
Monday, 09.10.2017
23:50

Imamo pravo da trazimo da nam se ne ponovi rezultat Argentina 2006-te i ako gube da se bar ne blamiraju, nego da izgubimo posteno po 2-3 gola razlike... :D

avatar
Libee
Monday, 09.10.2017
23:44

E sad hitno najuriti Muslina i penzionere iz reprezentacije i imaćemo čemu da se nadamo u Rusiji....u suprotnom mrka kapa!

avatar
magister
Monday, 09.10.2017
23:28

Nije teško: Stojković, Rajković (+1) - Rukavina, Gajić, Ivanović, Maksimović, Milunović, Nastasić, Milenković, Kolarov, Obradović - Matić, Milenković, Fejsa, Gudelj - Maksimović, SMS, Ljajić, Tadić - Živković, Gaćinović, Kostić, Plavšić - Mitrović, Prijović, Đurđević... i ako se neko još nametne ili vrati (L. Marković, Đuričić, Sulejmani, Rajković, Antonov, Jovanović, Veljković...). Ali koncepti: 4231,4132, 4141, 4222, 4123... to možemo i umemo da igramo.

avatar
magister
Tuesday, 10.10.2017
12:52

Milivojević umesto Milenković (na spisku) - iza Matića. Stojković - Ivanović, Milenković, Nastasić, Kolarov - Matić - Živković, Ljajić, Tadić, Gaćinović - Mitrović.

avatar
magister
Monday, 09.10.2017
23:17

Hvala Ti Bože! Kako god zvučalo, zahvalio bih se i Muslinu. Uradio je veliku stvar. Kakva god da je bila grupa. Ali, čini mi se da je već prevazišao sebe i da bi bilo pogrešno pustiti ga da se i dalje muči. Nemamo puno vremena, a nemamo nikakav tim. Uigravan je pogrešan koncept, nismo u stanju NIKOG da nadigramo. Zato što pre nekog, za koga se čini da kapira fudbal, da što pre, od sutra, počne da uigrava nekoliko normalnih formacija (sa 2 stopera!).

avatar
Pedja84
Tuesday, 10.10.2017
07:01

sale stanojević je idealno resenje

avatar
Manitu
Monday, 09.10.2017
23:10

Borise pateticno od jedne sitne duse.Zbog te sitnicavosti zamalo nismo ispali a da se to desilo verovatno ne bi bio toliko tolerantan.Rekao sam vec da je zesce kalkulisano protiv Austrije B.To se odrazilo na moral i samopouzdanje.Nije strasno ako ne znas ali je strasno ako neces.Budi posten kazi ja necu da lomim noge pustite nekog drugog ali svi bi da kaparisu svoje mesto.U tome je stvar.Zato Skoti i Irci vole svoju reprezentaciju, znaju da su dunsteri ali se bore.I fizicki i psihicki su Jaki.Ja licno nikad nisam voleo slabice a proterao sam dosta toga u zivotu.

avatar
????JULEN GUERRERO 8????
Monday, 09.10.2017
23:05

Пуно шупље приче.. За мене је срамота да ми играмо бункер у Београду против Грузије.. Играли смо са само три офанзивна играча меч где јуримо победу, Митровић, Љајић, Тадић а после са само два Пријовић и Тадић/Костић.. Немамо игру, катастрофални смо а ложимо се на пролаз у оваквој групи.. На СП ће да нас растуре сви од реда.. Играмо са три штопера, глумимо жабаре, по терену нам се вуку Бане и Коларов, Матић дави лопту, Рукавина весели гађа неке своје змајеве, Гудељ из аматерске лиге нам стартер, благи ужас.. Нек нам је бог на помоћи..

avatar
Stevan Mikša
Monday, 09.10.2017
22:54

Nismo mi prosecni! Nismo medju najboljima, ali nismo ni prosecni. Imamo nekoliko odlicnih igraca, ali nam je najbitniji trener/selektor koji ce da uigra tim. Muslin je odradio dobar posao u kvalifikacijama, ali mora to bolje. Moze i mora. Nadam se pozivu za Rusiju Sergeju i jos nekolicini mladjih igraca.

avatar
Vardy (Gol Masina)
Tuesday, 10.10.2017
14:22

Dusko Tosic,Matija Nastasic,Gudelj,Milivojevic,Rukavina,Mitrovic,

avatar
Kunilingus
Monday, 09.10.2017
22:44

Odličan tekst. Svaka čast.

avatar
Жан Пол Белмондо
Tuesday, 10.10.2017
01:59
avatar
Amar Zornic
Monday, 09.10.2017
22:44

Tako je , stop nerealnim ocekivanjima ! Veliki uspeh , tim ide bez ocekivanja za razliku od 2010 i to rasterecenost ce biti nasa sansa.

avatar
Bayern ljubav
Monday, 09.10.2017
22:42

Bravoooooo. ❤️❤️❤️