Srbija - Kratki rezovi na fudbalskoj duši

  • Autor: Boris Jovanović

  • 22. jun 2018.

  • 22:47

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Sve se logično uklopilo, surovo kao kod Altmana, niz kratkih rezova. Solidni su dobili one koji to žele da budu. Na kraju moralnim bednicima nije potrebna vrlina, ali kvalitet imaju. Mi ćemo tek plaćati zabludu da emocija naređuje razumu...

Srbija - Kratki rezovi na fudbalskoj duši
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Desilo se.

Način nije bitan, znate kad se takve stvari odvijaju naizgled haotično, sklope se kao u Altmanovim "Kratkim rezovima" u savršeno logičnu celinu. Delići koji upadnu u svoje mesto. Na našu nesreću, ovo nije pokretna, izmišljena slika, već nešto poput životnog tetrisa, rezultat se računa u stvarnosti.

Utakmice koje nešto odlučuju obično dobiju bolje ekipe, ne jer je fudbal egzaktan, već jer je to uvek odvajalo solidne od onih koji bi to hteli da budu. Ovi prvi, dosadni i pristojni, znaju šta mogu i uvek se pridržavaju recepta, od prvog do poslednjeg slova. Nekada davno, naučili su da je dovoljno da ti jednom pogrešno promućkana epruveta eksplodira u lice i da se te posledice teško leče.

I, pričao sam o tome mnogo puta, i posle žreba, kada mi je ova grupa izgledala kao soba sa krivim ogledalima, stravična, a opet obećavajuće zabavna, Švajcarska je to, solidna, drži se načina na koji mrmot zavija onu Milku, kuva uspeh u strogo kontrolisanim uslovima.

Svajcarska

Mi nismo, mi smo tim zasnovan na pretpostavci da racio nije najbitnija stvar, da su emocije jače nego stotine pancer divizija, da su velike reči nešto više od buke.

A nisu, i nikako da naučimo.

Nije ovo nikakva kritika igračima, oni su bolji od nas, nema im se šta ni zameriti, bačeni su začarani krug što su oni brkati glupaci u uniformama (vi stariji se sećate) govorili "vojnik si, snađi se".

E, odatle se logika odšunja što dalje i što reče Mitar u ovom prvom rantu, još vruće glave i srušene iluzije, kao muve u tegli. I to je prejaka reč, mi smo pobacali adute u dvadeset minuta, Švajcarska je tim, to znaju svi, koja obično svoje karte čuva za kasnije, štedljivi su, škrti na pokazivanju onoga po džepovima.

Mitrovic

Naime, u sistemu je odlična stvar što te trn u nozi ne sprečava da koračaš tamo gde si naumio, to su ovi Švajcarci, potpomognuti sa nekoliko bednika, igrački dobrih bednika, ne velikih igrača, za veličinu je potrebna vrlina.

Ali, nemojte se, drugari, jednačiti u sramoti, o fudbalu pričamo, to kako će neko slaviti je uvreda za domovinu koja ga je prihvatila kao svoga, izvukla ga iz materijalne, nikako duhovne bede, to sa geografijom nema veze.


Dzaka

No, dosta o njima, zablude da se može čarobnim štapićem, platili smo i tek ćemo plaćati, broj pokušaja te ne čini pametnijim, pa, gde ćeš veći dokaz od Srba u svemu, fudbal je tu zrno peska...

Šta možemo?

Možemo da pokušamo, da se borimo protiv Brazila, da odigramo utakmicu života, da poverujemo da će se jednom pasijans neočekivano sklopiti.

To nas ništa ne košta.

I znate šta, nemamo čega da se stidimo, a kada budete prespavali shvatićete i da nemamo za čim da žalimo, surovost ove divne igre je što te postavi na mesto kojem pripadaš.

I ne možeš da se ljutiš na fudbal, bednika sa druge strane što provocira, zlehudu sudbinu ili mitsku sreću.

U dubini duše, znate da sam u pravu.

Desilo se, kao i obično nama. I to ne slučajno, i ne bez predistorije...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari