Srbija - Hoćemo li skinuti crninu?

 • Autor: Boris Jovanović

 • 25. jun 2018.

 • 20:22

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Narikače teško da će prepasti Nejmara. Kako se ponašamo, Rusi će nas zamoliti da napustimo kuću neupokojenih duša jer je Mundijal završio. Nije li vreme, da, pošto smo opet oterali dostojanstvo kao gubavu lutalicu, mislimo o onome što dolazi?

Srbija - Hoćemo li skinuti crninu?
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Dobro je da se fudbalu ne daje četrdeset dana, inače bi se Mundijal završio, Rusi rasklonili kulise i vratili se odbrojavanju do sezone hokeja, a mi bismo još upokojavali dušu raba Gospodnjeg, nepravedno pogubljenog srpskog fudbala.

Javnost nije, igrači, nadam se jesu, skinula crninu sa onog Džakinog i Šaćirijevog orla što nam je zaklonio brazilsku Auriverde, zvezdano nebo na kome bi, makar deklarativno trebalo da vladaju red i progres.

Ljudi, možda će vam zazvučati čudno, ali nismo ispali sa Mundijala, makar nam šansa bila tanka kao procena Feliksa Briha kad srpski strip junak Dikan, odnosno Mitar (u modernoj verziji) baci dvojicu rivala na zemlju oštrim pogledom.

Nismo, dakako, propustili šansu da se jednačimo u bedi, baš ono što sam preklinjao da ne činimo, jer, setite se, ma šta Džaka i Šaćiri urade, uvek imaš izbor, da ne ispiješ bočicu tog otrova koji su ti velikodušno, zemljački ponudili.

djerdan saciri

Mnogi su pisali, lupetali, pravdali i osuđivali, što reče naš panonski, pesnik najveći, važno vrteli prstima dok ih kupuju za špricer i kavurmu, to se valjda radi kad hoćeš da se dopadneš masi koja traži krivca.

Nemojte biti licemerni, da je Srbija pobedila i da je Džaka postigao gol i uradio ono što je prethodno dogovorio sa Šaćirijem (to sada znamo, i to i Švajcarci znaju), reakcije, osim onih džepova društva i margine po kojoj šetaju likovi ponosni na lik ratnog zločinca na grudima ne bi bilo. Makar ne ovakve, da se jedino razgovara o posledici, umesto uzroka poraza.

Jer, vidite, nije dao crni orao gol, razbili su nas Šaćiri i Džaka, potpomognuti Valonom Behramijem koji se mudro ne upušta u igru "moja je mržnja ispravnija od tvoje". Tačnije drži se dogovora sklopljenog u "Nati" svlačionici pre nekoliko godina kako bi reprezentacija otresla sa ramena perut plaćenika nesposobnih da uz novac prihvate i vrednosti društva koje im je pružilo šansu.

Srbija

Švajcarci to nisu uspeli, da integrišu gladnih među zadovoljne i site, nismo ni mi, pa je malo nezgodno deliti im lekcije, svedoci smo da tribine kada igra reprezentacija najčešće razliju kolektivnu frustraciju u kojoj živimo. Opet, to sa našim igračima nema nikakve veze i to je jedna od retkih stvari na koju bismo mogli da budemo ponosni, iako to nije bio slučaj uvek u prošlosti. Mitrović nikoga nije provocirao na terenu posle gola, niti se dogovarao sa cimerom da natura stvari na krvave noseve rivala, ako se stvari završe povoljno po njegov tim.

Nama je dostojanstvo isparilo preko noći, jer sutradan je bolelo više, ne Krstajića, već sve nas, pa je selektor pomešao pravo i pravdu, sudiju i ratne zločince. Najporaznije je da je to lik koji personalizuje odsustvo niskih strasti kada je isti jezik i različita vera u pitanju, pokazao je to kroz karijeri. Na kraju krajeva, ima i materijalni dokaz na stadionu u Bijeljini.

Ali, njemu to možemo da oprostimo jer ga je verovatno najviše pojela noć u kojoj se premotava poraz i atmosfera u kojoj ti je nešto oduzeto, u kojoj ti je iscurilo iz ruku i peče te krivica.

Srbija


Nama samima da se opravdamo je nemoguće, kad na dron odgovoriš stolicom po leđima, kada se uvlačiš huljama koje žive za ovakve trenutke, i tvoj orao je taman i on zaklanja tužnu spoznamju da Brazil uvek dođe pre nego što se nadaš.

Danas je ponedeljak i mi i dalje tumaramo među grobovima poraza, lelek baba se čuje do Moskve. A nije da će to uplašiti Nejmara, delotvornije bi bilo da ga Sosidž lansira ka onim zvezdama sa brazilske zastave u trećem minutu. Možda bismo, ma koliko nemoguće zvučalo, mogli da pobedimo inferiornost, tu sluzavu kućicu u koju se zavučemo kada ugledamo opasnost, bodlju, oštrije zube. Na žalost, na svetu postoji baš dosta sredstava za suzbijanje ničim izazvanog kurčenja i nekako se ti preparati prečesto testiraju na Srbiji.

Srbija

Imamo 90 minuta kojih moramo da budemo dostojni, i to nema veze sa rezultatom, već sa karakterom. Moramo da uverimo sebe prvo, a onda i Brazilce, da smo bolji nego što jesmo.

I onda ćemo imati neku tanušnu šansu. Pokušajte makar, već ste u lagodnoj poziciji, dali ste sve i niko vam ništa neće zameriti.

Kako god završi, izborili ste veliku stvar, niko vas se, za razliku od nekih drugih generacija, neće stideti, uverili ste nas da vam je stalo dole na terenu, koliko i nama.

Bolju polaznu tačku ne možete da imate...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari