Razotkrivanje Srbije

 • Autor: Boris Jovanović

 • 12. oktobar 2012.

 • 13:44

 • Izvor:

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Kao retko kada Srbija u kvalitet može da upiše i nepredvidivost. Jer, danas niko ne može da pretpostavi kako ćemo izgledati protiv Belgije. Mihajlovićev tim ima privilegiju da bude nepročitana knjiga...

Zgodno sa Srbijom u prošlosti je što ste uvek znali šta da očekujete.

Naravno, kada otfikarite isforsirani patriotizam, odbijete na mladost i glupost onima što sahranjuju golmana, dođete do suštine.

Simbolično, ta ogoljena Srbija ukazala se onomad, kad su u Mariboru rasplakali Acu ne igrom, već arogancijom bez pokrića, bednim pravdanjima, fraziranjem i fatalističkom filozofijom, "biće što biti mora".

Nesrećni "golub" je tvrdio da nam nije dan. Pogrešio je samo u jednom, nije dan, decenije su u pitanju...

Sada je drugačije, u tom smislu što očekivanja ne mogu da stanu u onaj kovčeg što budala pripremi za drugačije mišljenje. Jer, novi tim je pokazao i da ne sme i da može, sve u 180 minuta.

Škotsko lice je bilo ogledalo prošlosti, nesigurnost garnirana manjkom vere. Ono što bi neko nazvao nedostatkom samopouzdanja, drugi manjkom cojones, treći šićardžijskim interesom. A opet, protiv "Zmajeva" je sve to izgledalo kao kad ružno pače ugleda svoj novi odraz u vodi.

Kako ćemo se ponašati sad kad smo svesni svog lika? Vilmots ne zna, to je već prednost, mada ne znamo ni mi sami, prosto ne možete da pročitate knjigu koja se tek piše.

Drugim rečima, niko ne može da pretpostavi šta će se desiti večeras, tim pre što Belgija neodoljivo podseća na reprezentacije za koje smo navijali.

Kako?

Vrvi od naslovnih stranica, ugovora sa mnogo nula, krupnih reči i nešto manjih dela. Ko ih je gledao protiv Hrvata, zna o čemu pričam. Ko ih je gledao protiv Holandije, opet je na tom tragu, uistinu kraljevići i prosjaci...

Belgijanci nisu velika tajna. Kao što Azar diriguje u Čelsiju, važno vrti prstićima i  u reprezentaciji. Tamo ima Lampsa i Mikela da okreću pedale, ovde Defura i Vitsela.

Nemojte da vas brine ni pogled na belgijski posed, većinu mečeva u kojima im nije išlo držali su loptu bez ideje kako da krenu napred. Uz svo uvažavanje Barsinog lika i dela, taj procenat ne odlučuje, prosto ti brojevi umeju da navedu na pogrešne zaključke.

Belgija će se večeras braniti sa pet u vezi, duplim bokovima i oslanjanjem na Azarovu kreaciju. Bez Felainija oni gube delom i na prekidu kao moćnom oružju, ali će brže prenositi loptu do zone šuta.

I ne kriju da im je cilj da nas umore, razvuku, unervoze, da dosadu nametnu kao igru koja im odgovara. Jer, gostima bez obzira na one zakletve o igri na pobedu bod odgovara. Oni u matematici polaze od toga da Balkanci zagube račun pri kraju, kada izgleda da dobijaju. Polaz da ćemo mi i Hrvati nadu ostaviti u južnom komšiluku ili vrhu i dnu Ujedinjenog kraljevstva ima logike, mnogo puta smo propustili da naučimo na sopstvenim razočaranjima.

Na kraju, samo je jedno sigurno, večeras ne dobijaju poete, već rudari. Tu je Mihajlović prednost, išao je u školu tamo gde utisak uvek gleda u leđa rezultatu.

Neka se Belgijanci igraju i ostave bodove. Nema ružnih pobeda...

                                                          https://twitter.com/Boris_sportske

 

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari