Prosinečki - Limeni doboš

  • Autor: Boris Jovanović

  • 23. januar 2015.

  • 13:18

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Robi je bio tiket na kome čekate da FK Zadrugar pobedi Real Madrid i promeni vam život. Zvezda nije naučila baš ništa...

Prosinečki - Limeni doboš
Foto: crvenazvezdafk.com
Robi bolje vidi, kad se odmakneš izgubiš imunitet na neprijatne mirise. Kada ti smrad postane svakodnevica više ga i ne osećaš, to se zove pristajanje na ovaj jad. 

Pisao sam svojevremeno, terali su ga da skuplja zrnca bolje prošlosti po pepelu, potrajalo je dok na zgarištima fudbala u Srbiji nije ostalo ništa.

Prosinečki je bio tiket za nadu Zvezdinih navijača, zasnovan na premisi da će FK Zadrugar savladati Barselonu i nagraditi tvoju veru u to da se čuda dešavaju.

Kada se pokupio, u onom rancu na njegovim leđima bilo je i razočaranje i olakšanje. Ostavio je doduše mit o tome da se jednog dana revolucija siromašnih neće nahraniti svojom decom.

Iskreno, nije Prosinečki idol onih ošišanih, njima nije do igre, brinu o sopstvenoj predstavi. Kada je šetao kroz Beograd u "Udarnik" čarapama, to nije bio njihov grad. Pripadao je ozbiljnom fudbalskom svetu.

Napisao sam mu kao pohvalu pri odlasku, trajao je duže od kineskog kišobrana braneći neodbranjivo, suludu ideju da je za Zvezdu (i Partizan) jedino bitno da u selu budu prvi. Da u lokalnoj kafani preslišavaju ostale u dominama. I on je pumpao očekivanja steroidima, prenebregnuvši da je za ljubav potrebno troje.

Ono što je srpskim novinarima u Turskoj rekao Prosinečki je upravo suština, potrošili su ga na pleh muziku, razmenili su legendu za lažnu srebrninu, limariju koja ne služi ničemu. Ti klupski muzeji zaudaraju na prezir, u njima oni pravi pehari gledaju ove skorojeviće sa visine.

Ne tuži "Veliki Žuti" Zvezdu, već lažnu predstavu o veličini i pritvornu želju da nostalgijom izazoveš emociju i gurneš posledice lošeg činjenja.

Kao, "Zaudara, ali pogledaj onu šustiklu ispletenu bakinom ljubavlju, eto to su bolja vremena. Malo ćemo je izbeliti, lepo ide uz novi TV na kredit".

Nije ni pitanje kakav je Robi trener. Bolji od onih koje je pokušavao da nauči. I oni su ostali gladni, i hleba i znanja.

Samo, interesantno je da se klub nije odmakao od tog totema nade koji je ostao iza Prosinečkog. Izgleda da nema veze sa personalnim rešenjima, i dalje je "titula" u prvom planu.

Zvezda i Partizan u ovoj deceniji posluju tako što limeni doboš plaćaju novcem koji nemaju.

Posle se čude što on proizvodi muk.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari