Pet razloga zbog kojih si izgubio i pet zbog kojih si dobio derbi!

Autor: Boris Jovanović
sreda 13.12.2017.
11:40
Izvor: Sportske.net

Ovo su vanvremenski izgovori, odnosno razlozi zbog kojih si izgubio i dobio. Važe i za remi, jer nema nerešenog u derbiju...

EPA/ANDREJ CUKIC
EPA/ANDREJ CUKIC

Povezane vesti

Neke stvari se nikad ne menjaju, tako je oduvek, mada je rečnik nekada bio pristojniji. Bilo kako bilo, u derbiju, makar tako veruju u Zvezdi i Partizanu nikada nije pobedio bolji, sudija je uvek grešio, ili je to bila najregularnija od svih utakmica i klasa je rekla poslednju reč.

Zvuči protivrečno?

Jeste tako, a zavisi od rezultata na semaforu.

Dakle, ovo su pet alibija koji uvek mogu da se iskoriste.

"Sudije" - Legenda kaže da je jednom poraženi u derbiju bio zadovoljan suđenjem i da nije prigovarao, analizirao, počinjao sa "ali", i osporavao pobedu protivniku. Zbog toga, kako god Mažić bude sudio, nekome će biti kriv.

"Umor" - Oba tima imala su sjajnu jesen u Evropi i na tome im treba odati priznanje. Ali, ovo će moći da posluži kao alibi, da se ekipa ispraznila, da je umorna od velikog broja utakmica, da su igrači emocionalno iscrpljeni i da su platili ceh igranju u ritmu četvrtak - nedelja.

"Teren" - Kakav god da je, on polovinom decembra u Srbiji ne može da bude bolji, to je naša infrastruktura i stvarnost. Oba tima će jasno položiti pravo na to da su tehnički superiorna, da su došla da igraju "žogu bonito" i da ih je mokar, zaleđen, tvrd teren sprečio da nametnu svoj stil igre.

"Nedostatak sreće" - Neko kaže da sreću treba zaslužiti, ali to niko nikada nije rekao na derbiju, ne samo u Srbiji, i u ostalim zemljama je tako. Jednostavno, protivniku se ne sme priznati da je bolji, samo da je imao više sreće. U Italiji to kažu "epizode nam nisu išle na ruku", to je ono naše "sreća je bila na strani rivala" i uvek se može iskoristiti.

"Provokacije protivnika" - I ovo uvek čujemo posle meča, pristojniji obično izgubi, makar tako tvrdi. Jer, rival je isprovocirao naše igrače, nedostatak iskustva u takvim situacijama je skupo koštao onog ko izgubi derbi. Jasno, značaj ove utakmice dovodi do usijanja u glavama mladih ljudi i većeg pritiska, pa se i to uvek može iskoristiti kao izgovor.

A kako stoje stvari sa pobednikom, šta on navodi kao razloge uspeha? Zbog čega neko dobija derbi?

"Bolji tim pobeđuje"! - Neki put se koristi izraz "za klasu smo bolji", "pokazali smo ko je ko", i to nema nikakve veze sa tabelom. Dešavalo se da tim koji je u bunaru dobije derbi i odmah konstatuje da se vidi ko je bolji, a da su nefudbalske stvari uticale na tabelu.

"Više smo želeli pobedu" - Ovo je standardno obrazloženje kada treba objasniti herojstvo na terenu i borbenost, a oduzima se i rivalu vrlina htenja...

"Energija sa tribina" - Ovo se zove pohvala navijačima, neko posmatraju kao podilaženje, odnosno kupovina emocija za loša vremena. Nikada nije jasno ko ima prednost u derbiju, niti se može osporiti navijačima da oni žele pobedu, više od igrača, ali nikada se ne zaboravlja da su upravo navijači pobednika doneli prevagu.

"Regularnost" - Zvezda i Partizan znaju ovde da zastrane, pa recimo da i kad pobede prozivaju sudije, jer "pobedili" su i pored nepravde, ali je češće da se kroz slavlje provuče da "kada je utakmica regularna, onda se vidi ko je bolji".

"Kvalitet derbija" - Ako ste mladi, verovatno niste to primetili, ali polako, ima vremena. Pobednik uvek naglašava da smo videli "svetski, a naš derbi", da je utakmica bila takva da je se ne bi postidele ni najveće lige, dok poraženi ne deli takav entuzijazam i obično naglašava da je kvalitet bio ispod očekivanog...

Sigurno da sve ove razloge neće koristiti Đukić i Milojević danas, oba trenera se čuvaju od prejakih reči i to je sjajno za naš fudbal, ali to nije slučaj sa rukovodstvima. One poplave saopštenja su dokaz.

Napomena, svi ovi razlozi važe i za remi, njega nema u derbiju, jer uvek neko veruje da je zakinut, a drugi da je njegova polovina slađa i da miriše na pobedu.

Kakav će biti derbi?

Nemam pojma, ali ionako se oko toga se nikada niko neće složiti, kako rekosmo, pobednici veruju da je bio iz bajke, poraženi ga nipodaštavaju.

Sledi novo poglavlje...


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

9 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Toto Salvatore Riina
Wednesday, 13.12.2017
16:38

Dobro je sto ste ukunili komnetraisanje o vesti - Ilijev o snimku iz loze. Bilo bi puno pogrdnih komentara upuceni kvazi velikom gospodinu. E moji maniri iz fotelje, stidite se.

avatar
Besplatan_tehnicki
Wednesday, 13.12.2017
16:30

hahahah nikad ne komentarisem tekst ali tekst je vrhunski! Sve je tacno 100%! Napred Partizan! :)

avatar
yboyka525
Wednesday, 13.12.2017
16:26

Jedna jako bitna stvar,I takodje prvi put jos od ko zna kad,jeste to da su oba trenera velika gospoda. Zvezdas sam I prosto sam odusevljen kako Milojevic daje odmerene izjave,kako nikoga ne potcenjuje. Isto I Djukic ima lep izbor reci kada daje izjave. Jaooo kad se setim kojekakvih paljevina kao sto su Lalatovic,Grof,Vermezovic,Jesic....

avatar
Wednesday, 13.12.2017
16:07

I gde je penal za Partizan? To je odvojen argument koji obde strane koriste.

avatar
zlogi
Wednesday, 13.12.2017
14:45

odlican tekst, svaka cast autoru, bas me slatko nasmeja ^^

avatar
DR DRE
Wednesday, 13.12.2017
13:35

* da SE pozovu

avatar
DR DRE
Wednesday, 13.12.2017
13:33

Imam ja i sesti razlog zbog kojeg i -zahvaljujuci- kojem mi danas mozda necemo pobediti, a taj razlog znaci nedosudjen penal za Partizan. Znaci, to da ga necemo dobiti je sigurno kao sto je sigurno da je danas sreda, a to je i jedan od razloga na koji zvezdasi nikada nece moci (ili smeti, bolje je tako da kazem) da pozovu, jedan od izgovora koji ne mogu da koriste.

avatar
Ser Keba
Wednesday, 13.12.2017
13:24

Dobar tekst :-D

avatar
chaki
Wednesday, 13.12.2017
12:56

Xaxa bravo za tekst, Mazic je nas najbolji sudija i ko god izgubio rece nije nam sviran penal, faul, korner i ostalo... Napred Zvezdoooo 💪