Partizan i Zvezda - Predvorje velikih očekivanja

 • Autor: Boris Jovanović

 • 16. februar 2018.

 • 13:54

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Okruženje se nije promenilo, akteri jesu. Od mantre da je za laž potrebno dvoje, onaj koji govori i onaj koji je sluša, stigli smo do situacije u kojoj stvari dobijaju čestice smisla.

Partizan i Zvezda - Predvorje velikih očekivanja
Foto: partizan.rs
Čarls Dikens čiji sam deo naslova pozajmio za ovaj tekst je upravo u "Velikim očekivanjima" napisao da ako ne želiš da čuješ laži, ne bi trebalo da postavljaš pitanja. Par vekova kasnije, mudri Homer Simpson je to pretvorio u legendarni citat, "Za laž je potrebno dvoje, onaj koji je izgovara i onaj koji sluša".

Godinama Zvezda i Partizan su svoja letnja blamiranja uvijali u opravdanja, baš računajući da niko neće postavljati pitenja, vodeći se Dikensom. Kada u kazan ubaciš kasna pojačanja, rane startove, prodaju igrača da bi se preživelo, situaciju u društvu i u taj melting pot dodaš obrijane glave koje koristiš kao strašila za nekoga ko bi se usudio da kljucne tvoju privilegiju, možda izgleda sumorno. No, koga briga, u 5000 nijansi sive u kojima živimo, bič obično završava na tvojim leđima, dragi moj čitaoče, simpatizeru, navijaču, ma šta bio.

Crvena zvezda

Jesenas sam napisao da Miholjsko leto može da potraje i da popuni ozonske rupe srpskog fudbala, mada kao više kao vapaj umesto projekcije.

Ali, sada se kazaljka pomerila od puke podudarnosti ka sićušnoj mogućnosti da ćemo umesto podbulih nadmenih samozvanih brendova koji žderu narodne novce, plašeći nas Orcima i njihovim saveznicima, videti pristojan fudbal na obe strane brda.

Derbi huligani

To nužno neće oterati ružnoću tribina, niti lica sa poternica udaljiti od gomile iza koje se kriju, ali ovde nije reč o tome.

Zvezda i Partizan igraju dobar fudbal.

Čini mi se da je prošla večnost od kada sam iskucao ovu rečenicu.

Partizan

To više nije ono prpošenje smele budale, niti podvijanje repa pred oštrijim zubima, ova dva tima su dobila smisao. Pa, bilo da se on ogleda u ludoj nadi neukih ili ostrašćenih da ćeš ruskoj vojsci uvaliti tri komada, ili da ćeš češkim vojacima uspeti da nametneš sopstvena pravila, ovo već zaziva ozbiljno očekivanje.

Ne pričam o revanšu, tu se svašta može dogoditi, tim pre što su Zvezda i Partizan sada svesni da mogu, to je ključna prednost pred gostovanja.

Kako bih vam to objasnio drugačije, više nema elementa sumnje u sopstvene mogućnosti, ovo više nisu ni oni bedni pokušaji da se nalože peći prosečnosti tako što ćeš svake godine poneku utakmicu proglasiti za najvažniju u deceniji.

Marko Jankovic Miroslav Djukic

Okruženje se nije promenilo, akteri jesu, to je ćar i jeseni i ovog njenog produžetka podvedenog ludim kalendarom UEFA u proleće. Milojević i Đukić više ne moraju da ubeđuju svoje igrače u očigledno, to je uvek onaj rudarski posao srpskog trenera, ovde mentalitet gubitnika stičeš pobeđujući bez otpora u domaćoj ligi, ma kako paradoksalno zvučalo.

Taj nivo igrice, Zvezda i Partizan su prošli, Milojević još jesenas, Đukić juče, Viktorija nije slabo igrala, ne, crno-beli su igrali dobro i to tamo gde je jesen sprečavala tim da ofanzivni kvalitet transformiše u ozbiljnost.

Štoperi nisu ispadali kao mlečni zubi, linije nisu izgleda kao da ih crta osnovac nesiguran u razmere terena, ovo je verovatno Partizan u kome njegov trener ne bi bio najbolji odbrambeni igrač. Ne Đukić od pre 20 godina, na sadašnjost mislim.

Crvena zvezda minut cutanja

Zvezda je sa druge strane pokazala da zrelost nije nužno vezana za godine, jer poslednja linija Rusa izgleda kao da pamti herojstvo Staljingrada, Ignaševič, možda i zna gde se krije Longinovo koplje, a opet, Milojevićev tim je pokazao koliko je naučio recimo iz utakmice sa Arsenalom, i to one izgubljene na "Marakani".

Neću da vam zamaram taktičkom postavkom, Zvezda je, kapa dole Milojeviću, svesna svojih limita, ali i sklopljena tako da sakrije mane, pred Moskvu, to je ključ, paradoksalno, tamo će biti lakše.

Zbog čega?

Pa, ako ste gledali CSKA jesenas kod kuće, u prvenstvu i Ligi šampiona, sa onako sporom odbranom, oni ne mogu nikoga da napadnu, a da to istovremeno nije stavljanje glave na panj. Gončarenko to zna, ali kako razbiti klan koji stoluje u svlačionici sada već decenijama?

I Zvezda i Partizan su zaslužili šansu u revanšu, samo po sebi to je predvorje velikih očekivanja...

A tu već nagrneš na vrata, pa kako bude...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari