Partizan i Zvezda - Predvorje velikih očekivanja

Autor: Boris Jovanović
petak 16.02.2018.
13:54
Izvor: Sportske.net

Okruženje se nije promenilo, akteri jesu. Od mantre da je za laž potrebno dvoje, onaj koji govori i onaj koji je sluša, stigli smo do situacije u kojoj stvari dobijaju čestice smisla.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Čarls Dikens čiji sam deo naslova pozajmio za ovaj tekst je upravo u "Velikim očekivanjima" napisao da ako ne želiš da čuješ laži, ne bi trebalo da postavljaš pitanja. Par vekova kasnije, mudri Homer Simpson je to pretvorio u legendarni citat, "Za laž je potrebno dvoje, onaj koji je izgovara i onaj koji sluša".

Godinama Zvezda i Partizan su svoja letnja blamiranja uvijali u opravdanja, baš računajući da niko neće postavljati pitenja, vodeći se Dikensom. Kada u kazan ubaciš kasna pojačanja, rane startove, prodaju igrača da bi se preživelo, situaciju u društvu i u taj melting pot dodaš obrijane glave koje koristiš kao strašila za nekoga ko bi se usudio da kljucne tvoju privilegiju, možda izgleda sumorno. No, koga briga, u 5000 nijansi sive u kojima živimo, bič obično završava na tvojim leđima, dragi moj čitaoče, simpatizeru, navijaču, ma šta bio.

Crvena zvezda

Jesenas sam napisao da Miholjsko leto može da potraje i da popuni ozonske rupe srpskog fudbala, mada kao više kao vapaj umesto projekcije.

Ali, sada se kazaljka pomerila od puke podudarnosti ka sićušnoj mogućnosti da ćemo umesto podbulih nadmenih samozvanih brendova koji žderu narodne novce, plašeći nas Orcima i njihovim saveznicima, videti pristojan fudbal na obe strane brda.

Derbi huligani

To nužno neće oterati ružnoću tribina, niti lica sa poternica udaljiti od gomile iza koje se kriju, ali ovde nije reč o tome.

Zvezda i Partizan igraju dobar fudbal.

Čini mi se da je prošla večnost od kada sam iskucao ovu rečenicu.

Partizan

To više nije ono prpošenje smele budale, niti podvijanje repa pred oštrijim zubima, ova dva tima su dobila smisao. Pa, bilo da se on ogleda u ludoj nadi neukih ili ostrašćenih da ćeš ruskoj vojsci uvaliti tri komada, ili da ćeš češkim vojacima uspeti da nametneš sopstvena pravila, ovo već zaziva ozbiljno očekivanje.

Ne pričam o revanšu, tu se svašta može dogoditi, tim pre što su Zvezda i Partizan sada svesni da mogu, to je ključna prednost pred gostovanja.

Kako bih vam to objasnio drugačije, više nema elementa sumnje u sopstvene mogućnosti, ovo više nisu ni oni bedni pokušaji da se nalože peći prosečnosti tako što ćeš svake godine poneku utakmicu proglasiti za najvažniju u deceniji.

Marko Jankovic Miroslav Djukic

Okruženje se nije promenilo, akteri jesu, to je ćar i jeseni i ovog njenog produžetka podvedenog ludim kalendarom UEFA u proleće. Milojević i Đukić više ne moraju da ubeđuju svoje igrače u očigledno, to je uvek onaj rudarski posao srpskog trenera, ovde mentalitet gubitnika stičeš pobeđujući bez otpora u domaćoj ligi, ma kako paradoksalno zvučalo.

Taj nivo igrice, Zvezda i Partizan su prošli, Milojević još jesenas, Đukić juče, Viktorija nije slabo igrala, ne, crno-beli su igrali dobro i to tamo gde je jesen sprečavala tim da ofanzivni kvalitet transformiše u ozbiljnost.

Štoperi nisu ispadali kao mlečni zubi, linije nisu izgleda kao da ih crta osnovac nesiguran u razmere terena, ovo je verovatno Partizan u kome njegov trener ne bi bio najbolji odbrambeni igrač. Ne Đukić od pre 20 godina, na sadašnjost mislim.

Crvena zvezda minut cutanja

Zvezda je sa druge strane pokazala da zrelost nije nužno vezana za godine, jer poslednja linija Rusa izgleda kao da pamti herojstvo Staljingrada, Ignaševič, možda i zna gde se krije Longinovo koplje, a opet, Milojevićev tim je pokazao koliko je naučio recimo iz utakmice sa Arsenalom, i to one izgubljene na "Marakani".

Neću da vam zamaram taktičkom postavkom, Zvezda je, kapa dole Milojeviću, svesna svojih limita, ali i sklopljena tako da sakrije mane, pred Moskvu, to je ključ, paradoksalno, tamo će biti lakše.

Zbog čega?

Pa, ako ste gledali CSKA jesenas kod kuće, u prvenstvu i Ligi šampiona, sa onako sporom odbranom, oni ne mogu nikoga da napadnu, a da to istovremeno nije stavljanje glave na panj. Gončarenko to zna, ali kako razbiti klan koji stoluje u svlačionici sada već decenijama?

I Zvezda i Partizan su zaslužili šansu u revanšu, samo po sebi to je predvorje velikih očekivanja...

A tu već nagrneš na vrata, pa kako bude...

Ne propustite

Komentari

28 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
jv
Saturday, 17.02.2018
02:23

Dobar tekst, i mi i Partizan smo značajno napredovali od početka sezone, i ekipe konačno nemaju gubitnički mentalitet. Da se razumemo, ima tu još mnogo stvari za poboljšati, pred trenerima je još mnogo problema i rada neophodnog da se ti problemi prevaziđu, ali konačno i mi i komšije izlazimo ma teren da pobedimo, ne da se igramo. Da li će ijedan od timova proći nije ni bitno, bitno je da nastavimo ovo što smo počeli. Dolaze bolji dani za naš fudbal.

avatar
Crveno boja ljubavi
Friday, 16.02.2018
22:15

Pa nije bas da se igra dobar fudbal,niti da su rezultati oba kluba stvar nekog stravicniog rada. Partizan je imao srecu na zrebu,ali je i zasluzio srecu zbog koeficijenta,msm skupi bodove pa budi u prvom sesiru,dok je Zvezda dovela verovatno najboljeg trenera na svetu po nju u datom trenutku,tipa ako Partizan padne na 130 poziciju,a Zvezdi ode Milojevic,sledece sezone ce opet ispasti od Karabaga/Zaglebija bez obzira na prelazni rok,a cak i pored svega toga,Keln je pogodio 2 stative(ne kazem i to je deo fudbala) Krasnodaru nije priznat cist gol,Partizan je prosao grupu tako sto je pobedio 1 presmesnu ekipu kuci i 1 osrednju ekipu kuci(stim da je YB isto uz malo srece mogao bar X izvuci) evo sad opet na zrebu izvlace Plzen/CSKA,sta da je bilo Atletiko/Napoli? Jednostavno se poklopilo 300 kockica da se dodje do ovoga i tek u slucaju bar 3 ovakve vezane sezone,mozemo pricati o necemu ozbiljnom.

avatar
Capitano
Friday, 16.02.2018
20:26

Sigurno da i CZ i Partizan imaju sansu da prodju. Partizan ima losiji rezultat iz prve utakmice u odnosu na CZ, ali i slabijeg protivnika. VP je dobra ekipa, ali opet za klasu ispod CSKA. Po nekoj mojoj slobodnoj proceni Partizan ima 50-50 sanse, i pored tog primljenog gola na domacem terenu. Sto se tice Zvezde, recimo nekih 40-60. Ne treba zaboraviti da je CSKA redovan ucesnik LS, i da imaju odlican tim. Vec godinama ulazu dosta, pre svega u Brazilce. Ipak verujem da Zvezda moze da iznenadi, uprkos tome sto je Cska favorit.

avatar
Saturday, 17.02.2018
12:06

Mislim da CSKA ima i vise, ali, prilicno korektan komentar.

avatar
Saturday, 17.02.2018
20:40

Znam da si zbog toga stavio, mozda si cak i ti u pravu, a ja nisam, videcemo.

avatar
Capitano
Saturday, 17.02.2018
18:49

Stavio sam taj odnos iz dva razloga. Prvi je to sto je u prvom mecu bilo 0-0 i sigurno nece smeti da srljaju jer jedan primljen gol moze da im zagorca zivot (pogotovo ako Zvezda povede). A drugi je to sto ne igraju bas dobro na domacem terenu. Ali opet nista od toga sto sam napisao ne mora da znaci, ko zna kako ce se odvijati mec.

avatar
nenadnenad1234
Friday, 16.02.2018
19:01

Samo da pitam ove sto pricaju kako Partizan i Zvezda ne igraju lep fudbal u evropi. Drugari, jel prica neko danas to da Zvezda nije napala Marsej u finalu KES-a 1991.? Niko, prica se da je Zvezda sampion istog. Jel prica neko kako je Grcka osvojila EP 2004? Jel prica neko kako su Celsi i Inter izbacili Barselonu pre nekoliko godina iz 1/2 LS? Ljudi rezultati se pamte, a ne igra kojoj si dosao do njih.

avatar
Saturday, 17.02.2018
12:05

Da se ne lazemo, i jedno i drugo se pamti, ali, svakako nema istu tezinu i nije podjednako bitno. Zar nije lepse kad osvojis tako sto si sve pregazio?

avatar
ZVEZDA PRVAK PONOVO
Friday, 16.02.2018
16:38

Svaka cast i Zvezdi i Partizanu. Ali Milojevic je mnogo bolji posao uradio od Djukica. Zvezda je krenula od 1.kola kvalifikacija za LE, izbacila dobru Spartu i Krasnodar kao nepovlascena i iz poslednjeg sesira dosla do nokaut faze LE posle koliko godina.Djukic je krenuo od 2.kola kvalifikacija za LS i izbacio slabu Buducnost, izgubio od dobrog Olimpijakosa i izbacio Madjare. U prevodu nikakva iznenadjenja se nisu desila. Imao srece u zrebu za LE a plus je Partizan bio u trecsm sesiru i dobio Jang Bojs ok ali mnogo je teze protiv Kelna i Bate Borisova bilo. Plus Zvezda ima bolji rezultat protiv CSKA nego Partizan protiv Viktorije Plzenj, a objektivno gledano CSKA je dosta bolji od Plzenja. Plus Zvezda ima 9 bodova vise od Partizana u prvenstvu,a Milojevic je morao pre pocetka sezone da izvrsi potpunu rekonstrukciju tima dok je Nikolic ostavio odlican tim. Pa smesno mi kad partizanova uprava kaze da je Milojevic losiji trener od Djukica. Milojevic je najbolji trener koji je vodio Zvezdu posle dosta, dosta godina i morao bi Terzic sto pre da ga ubedi da potpise visegodisnji ugovor.

avatar
nenadnenad1234
Friday, 16.02.2018
18:55

Jel znas kog je taj Videton izbacio kolo pre Partizana?

avatar
Realan_PFC
Saturday, 17.02.2018
01:03

sve ok sem ovoga da je nikolic ostavio dobar tim. jeste on ostavio tim ali pola partizana kod nikolica bio je tandem djurdjevic-leonardo, bez njih +prodatog milenkovica partizan 50% slabiji, svi pljuju djukica ali realno nema tim kakav je imao nikolic, i dosta je uradio sa cime je raspolagao

avatar
Kori Volden
Friday, 16.02.2018
16:12

Vrlo je jednostavno. Ko sme, taj moze.

avatar
Friday, 16.02.2018
16:00

Zvezda i Partizan ne igraju dobar fudbal, ali po meni bolje je ovako. Bolje da imamo nekakve rezultate i doprinesemo srpskom fudbalu bolji rang, nego da kukamo, kako smo lepo igrali a ispali već u kvalifikacijama.

avatar
Čeki
Friday, 16.02.2018
17:53

Kako Zvezda i Partizan ne igraju dobar fudbal kad uvek ide na gol (Zvezda na gol vise, a Partizan sto vise moze zbog nesigurnije odbrane), e sad problem je Zvezdi ovih par utakmica u Evropi bila realizacija, a sansi je bilo, dok je Partizan suprotno: dao vise golova, ali i primio mnogo vise. Tako da fudbal nije los, naprotiv dobar je s obzirom na kvalitet igraca.

avatar
Bojan Samardzic
Friday, 16.02.2018
15:57

Postoji neka sicusna sansa da i Zvezda i Partizan prodju dalje, a sansa da bar neko prodje dalje je skoro pa realna. To je bila utopija i prije 10-ak godina kad smo igrali dobar fudbal i imali ozbiljne timove, a da je prosle godine neko to rekao zapecatio bi sebi dijagnozu. Ne mogu da objasnim ovaj preokret, to je samo cudo! Partizan je bio tu negdje proslih godina, ali sad se cinilo da tonu, a Zvezda, to je cudo nad cudima, nema 7 mjeseci od kad se cinilo da nit' imamo koga prodati nit' ima ko da nam igra.

avatar
Friday, 16.02.2018
15:55

Mi (i dalje) imamo vece sanse za prolaz i pored nepovoljnijeg rezultata, a to sto smo primili gol ne treba shvatiti tragicno, bolje i da igras otvoreno nego da branis prednost i povuces se maltene od samog starta utakmice.

avatar
Kori Volden
Friday, 16.02.2018
16:14

Imate vece sanse za prolaz jer imate 5x slabijeg protivnika. Bolje da igras otvoreno ? Nista, javi tamo Simeoneu i Atletiku da ono sto oni rade ne valja uopste. A i nisu im neki rezultati, samo se bore za titulu sa Barselonom u ligi sa nekoliko bodova manje, ali dobro, ti ako kazes, onda se valjda ni to ne vazi. Kao ni ona njihova titula od pre nekoliko godina. Uzmi i nju dodaj Partizanu da imate 28 xd

avatar
Čeki
Friday, 16.02.2018
17:55

Ja ne znam sto mislis da se Zvezda povukla kad su i jedni i drugi imali sanse (ako sam dobro razumeo na sta mislis). CSKA je cak imao malo vise sansi, ali nase su bile bolje, a nije da ih nije bilo. Mi igramo na gol vise, a vi na malo vise golova jer vam je takav stil (da li zbog losije odbrane ne znam). A da smo se povukli od samog starta to tek nije tacno.

avatar
Friday, 16.02.2018
17:46

Ma, deset puta. Da, bolje tako nego da idemo na utakmicu bez golova, treba igrati isto kao i u Beogradu, nemaju oni podrsku navijaca pa nam ni to nece biti problem. Atletiko je izuzetak od pravila.

avatar
Nikolaus
Friday, 16.02.2018
15:51

Citam po vestima kako je Partizan sjajno odigrao ali ja ne znam da li smo mi gledali razlicite utakmice sinoc . Partizan kao i Plzen ocajan, igra bez ikakave ideje i koncepta, sve se svodi na gresku protivnika blizu 16 pa onda pravljenje neke eventualne prilike. Dok kod Zvezde se tacno vidi sta zeli da uradi. Igra se cvrsto i disciplinovano a napred sta urade uradili su(protiv jakih timova kao cska). Ubedjen sam da bi Zvezda pojela Plzen.

avatar
markioni
Friday, 16.02.2018
15:19

Pa ne bih bas rekao da igraju dobar fudbal,daleko su od toga. Ali da su dobili nekakvu smisao to da...