Neue deutsche kunst

  • Autor: Boris Jovanović

  • 25. april 2013.

  • 13:21

  • Izvor:

  • facebook
  • twitter
  • email

Ma kakve boje bude bila izvesna nemačka pobeda na Vembliju, Nemci će je prvi načiniti siročetom. Bajern, jer Gvardiola znači promenu, Borusija jer njihov nadimak ne znači trošenje, već skupljanje miliona.

Neue deutsche kunst
Većina je zblanuta, osim ponekog rurskog kopača uglja i rumenog bavarskog kobasičara i, razume se, velike većine fudbalski nadmoćnih Srba za kafanskim stolom.

Ostali nisu bili dovoljno pametni da ne potcene Nemce i dovoljno pronicljivi da predvide kratere na izrovanom španskom putu ka Vembliju. Nemački blic krig može eventualno da zaustavi ruski minus, odnosno led istoka, za njih je proleće na zapadnoj strani sveta stiglo na vreme.

Ishod prvih mečeva polufinala ostavlja glup izraz na licu, bez obzira da li ste se uvili u neku boju ili kibicovali bez emocije.

Prvo, nevezano za to što je Bata Stojković davno konstatovao da je nemačka medicina najbolja, Barsa i Real nisu delovali bolesno. Ok, jesu Katalonci  kašljucali u osmini finala, ali, makar meni, se činilo da je Rubikon pređen u revanšu protiv Milana. Ne zbog toga što je eliminisan jedan sasvim prosečan tim, već jer je Barselona pobedila zaljubljenost u samu sebe.

Real je takođe uspeo da iskoči iz duboke rupe u osmini finala, istorija nas je naučila da veliki timovi koji se vrate iz mrtvih bivaju predodređeni za večnost. Doduše, neko će već probati da ispadne pametan konstatacijom da obe strane "El Klasika" nisu velike ekipe, ali to je već birtijska škola filozofije o kojoj nećemo raspravljati.

Šta je pošlo loše?

Kod Barselone je minhenski debakl samo rezultat jednačine sa više nepoznatih koja je postavljena još kada se Vilanova razboleo.

Stvari ne funkcionišu samo po automatizmu, vi imate sistem, međutim, postoji i ono što se zove održavanje parametara. Roura je čovek koji razmešta čunjeve, ne strateg, a treniranje na daljinu je poput iste takve ljubavi, u teoriji postoji, ali niko još nije izdržao dovoljno dugo da je pretoči u praksu.

Barsa nije imala trenera u jednom dužem periodu, želju je nagrizao pogled na tabelu, zimski meseci su protekli u vežbanju sa nedoraslima.

Prosto, nisu napredovali,

I Bajern je imao lakše treninge u ligi, ali je takmičarski vakuum u Ligi šampiona iskoristio da radi na sebi. Hajnkes nije imao nijednu dilemu pred meč, viša sila, suspenzija Mandžukića se ispostavila, ne kao rebus, što sam ja glupo pretpostavio, već kao najlakša odluka na svetu.

Gomez je gladan, ostalo nije bitno, uputstvo u Bajernu postoji od početka sezone, te stvari su u ozbiljnim timovima poput ustava.

Nijedan tim na svetu ne bi mogao da istrpi činjenicu da Mesijev zli brat blizanac obuče "desetku", ovaj novi Leo je bio igrač manje. Bartra kao dubler Pujola je kao kada biste tražili da kursadžija odigra ulogu na Brodveju.  Dodajte tome ludu odluku Vilanove da Aleksisa Sančeza zaustavi na izlaznim vratima i ugura u autobus uz nadu da će pronaći zaboravljeni "mojo" od pre dve godine, i biće jasno da se Bajernu suprotstavio nevoljni skup, umesto fudbalskog tima.

Ovo nije unižavanje bavarske snage, nikako, Bajern je surovo efikasna mašina za proizvodnju kvalitetnih stvari, ali je prvi tim koji je protiv Barselone izgledao kao Barselona. U stvari drugi, računajući i onaj skorašnji Real u revanšu kupa. To ne znači da je za katalonski virus nađen lek, već da Blaugrana nije dostojna sebe u ovom trenutku.

I ranije je Barselona pobeđivana, ali nikad tako što se protivnik poigravao sa njom na sredini terena, odbijajući da joj da loptu na više od par sekundi. Zbog toga ovo nije običan poraz, Bajern je Barsi oduzeo nevinost, ne samo šansu za finale.

Šta je sa Realom?

Murinjo je video klicu poraza pričajući o svojoj odbrani nekoliko puta ove sezone, i kada je išlo loše, i kada je izgledalo da je "Decima" zapisana negde u zvezdama.

Real je primao golove, nisu ih rivali davali. Dovoljno je samo pogledati statistiku kod prekida, Barsi je dozvoljeno da primi gol glavom, Realu nije.

Kada je Murinjo vadio zečeve iz šešira sa Portom i Interom, podrazumevalo se da ne primiš gol koji ne moraš da primiš. Svi "posebni" timovi su deca vežbanja do besvesti, pisao sam o tome, broj ponavljanja ti donosi sigurnost, ne postoji situacija koju Murinjova opsednutost detaljima nije sposobna da predvidi. Zbog toga se za trening pripremaš pre nego što on počne, iščitavajući beleške kao šmokljan pred početak časa. Nije to nikakva tajna, niko ne može da ti da gol, kada ga ugrizeš za dres pre skoka. Setite se šta su radili Samuel i Lusio pre tri godine, fudbal ne pripada talentovanima već prilježnima i upornima.

A onda ti mali sa palube Junajteda da gol glavom na Bernabeu, Levandovski prima loptu bez bloka u intimnoj zoni šesnaesterca, Rojsu uspeva pet puta da prođe u crveni prostor kao da fudbal nosi pod miškom, umesto na nozi.

Murinjovi timovi tako ne pobeđuju, poput Barselone, Merengesi se nisu odmakli od prvog polugodišta, a sada je kraj školske godine. Iste golove primali su i u grupnoj fazi protiv Dortmunda, tri puta niko ne može da prevari sobaricu, bilo poezijom, bilo snagom argumenata.

Ili postavite stvari ovako, Varan ima malo godina da bi bio spomenik oko koga bi se okupile pristalice, Ramosa je nemoguće klonirati, pa ne uspeva da u isto vreme bude desni bek i štoper, uputstvo za Pepeovu upotrebu uvek treba da pođe od propratnih efekata uzimanja leka. Koentrao igra jer je Marselo pao u nemilost, a onda se i povredio.

Uz to, kada prvi golman vidi Kasiljasa na klupi, on nije "jedinica", ni u svojim očima, niti kod saigrača...

Sve to naravno Murinjo je znao, kada ga vidite da sedi na klupi poput mumije, znak je da nade nema, on je suviše pametan da bi trošio energiju u bezizlaznim situacijama kakva je ova. Žalosno je što će ga Madrid pamtiti po poslednjem utisku, ali to je svačiji usud, niko nema moć da promeni svest okoline.

I na kraju, da li je dobro za fudbal ako London 25. maja okupiraju Nemci?

Sa stanovišta sporta jeste, vlade ovih naših latino-državica bi mogle da uče od germanskih fudbalskih klubova kako se upravlja stvarima u interesu svih. Kažem mogle bi, ali nikada do toga neće uspeti da dobace...

Sa stanovišta fudbala, ne.

Zbog čega?

Bajern će postati prvi pobednik koji će napustiti postolje sa idejom o novim stvarima. Gvardiola neće promeniti sve, ali već dolazak Gecea pokazuje da će brzina misli biti važnija od recimo Robenove fizičke predispozicije da se trka sa vetrom i carini loptu.

Ako pobedi Borusija?

Neće biti dovoljno vremena da iplementira svoj fudbalski način, jer će ostati bez onih koji taj način čine.

Zameniće ih? Nema šanse, na ovo su čekali 15 godina, stvari se kod inovatora kreću ciklično, niko, pa ni Jirgen Klop ne može svake godine da izmisli formulu koja će promeniti svet.

Pobeda nemačkog pogleda na svet jeste izvesna, možda neko krene tim putem, ali su Nemci opet u prednosti, oni će ga prvi napustiti.

Za svedoka ću, kada mi budete sudili, uzeti letnji prelazni rok, a vi razmislite zbog čega...

                                                                https://twitter.com/Boris_sportske
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari