Miholjsko leto srpskog fudbala

  • Autor: Boris Jovanović

  • 26. avgust 2017.

  • 10:02

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Dok vas puca u venu i šire vam se zenice, zagrabite ovu zlatnu jesen srpskog fudbala, nije kao da ovakvih imamo na zalihama.

Miholjsko leto srpskog fudbala
Foto: partizan.rs
Znate kako kažu, pobeda je ujedinitelj, rešava sve sporove u ljudskim glavama. Pisao sam vam o tome u onoj izvikanoj priči kad srpski fudbal zavapi za jedinstvom. I znate moj stav, manite me sabornosti, u srpskoj istoriji, kada se to pomene, čvrsto držite novčanike u gaćama.

Pobede nas okupljaju, ne podrazumevaju se,  one grade kultove, ne ličnosti, čemu smo skloni, već ciljeva, uz pamćenje kako smo do toga došli. Dobri đaci uče automatizam u uspehu iz broja uspešnih ponavljanja.

Što vam sve ovo pišem dok vas, navijate li za crvene ili crne, svejedno, euforija puca u venu i širi vam zenice?

Sinoć sam probao da zamislim situaciju u kojoj smo dobri u fudbalu. Ne biva, nikada nećemo biti, ni mi, ni oni oko nas, mada nije isključeno da ovako ponekad izvučemo neko zrnce zlata dok bogati tovare zlatne poluge u svoje sefove.

Partizan

Fudbal jeste igra viših srednjih klasa regrutovanih od strane bogatih, mi smo obespravljeni proleterijat u čitavoj priči, ne, to se neće promeniti, ma koliko vrištali o nepravdi. Bogati hoće da igraju sa bogatima i to je ok, ali mi do danas nismo bili ni na onoj trpezi u sobičku za poslugu, ostajali smo gladni.

Ovo je veliki uspeh i pre nego što ga zagadimo glupostima, srbovanjem, polupanim glavama na derbiju, odbranom Kosova sa bezbedne udaljenosti i nekim novim saopštenjima iz trećeg osnovne kojima se gađaju sa dve strane brda, daj da uživamo.

Imamo i zbog čega.

zvezda


Ne bih možda pisao ovaj tekst da me nije iznenadila Zvezda. Nije u pitanju prolazak, već način. Može se pobeđivati i bez cilja, nekada smela budala ume da stavi nogu na vrat mudrom i kvalitetnijem.

Ali, ovo nije taj slučaj, Zvezda nije ličila na sebe, nije izgledala kao da je iz Srbije, ni protiv Sparte, ni protiv Krasnodara. Iskreno, nisam znao postoje ovde treneri kao Milojević. Znam neke što su pobegli, znam neke sjajne klince koji znanjem pokrivaju pokvarene doajene sa licencom u nekim klubovima, poznajem neke pametne koji su na vreme odustali od ambicije da se valjaju u blatu, rade sa decom, to je vrsta misije u kojoj ne rizikuješ pritiske i da te odbace kao krpu.

Drugim rečima nisam odavno video tim iz Srbije koji je stihiju zaključao u svlačionicu i pretpostavio razum srčanosti jadnička. Nije dovoljno biti hrabar, mora se i nešto znati, često to ponavljam. To je Zvezda bila ovih mesec dana, sa rešenjem koje bi odobrio i onaj mučitelj Vene u svojoj zbirci zadataka iz matematike. Zvezda je bolji tim nego što je zbir igrača koje poseduje. U srpskom fudbalu to je kao kad proplače kakva fudbalska ikona u muzeju uspomena, dakle, nikada.

Partizan Olimpijakos


Partizan može da žali, ali i ne mora. Jer, nije verovao da može, na Ligu šampiona mislim. Nije to ni krivica, ni optužba, u ovoj zemlji moraš da prodaš da bi kupio, naturalna priroda srpskog fudbala baš se najbolje ogleda u tome. Tvoj džak krompira mora da posluži kao avans za ono što ćeš umešati u sopstveni ručak. Ne verujem da u klubu nisu znali da su im potrebna dva štopera i recimo levi bek, koga će dovesti u ponedeljak za jesen u LE, jer srpski klubovi nikome nisu opcija u junu, oni su kafana kod poslednjeg utehe. Da je drugačije, Partizan bi se spremao za Juventus i Barselonu, tu si već pobedio, jer te stvari nemaju veze sa semaforom.

No, ni tu se ništa ne može, sad već postoji opasnost da se isečemo na krhotine izgubljenih nadanja, nije to put.

Ovo je Miholjsko leto srpskog fudbala, da tu mislim i na reprezentaciju, mada za razliku od mnogih, ja u Muslina ne sumnjam, on od prosečnih ume da napravi dobre, ovoga puta bi to moglo biti dovoljno da vidimo Rusiju, da tamo uživamo i ne mastiljarimo kao prošli put kada smo dobili jedan iz matematike umesto da igramo fudbal.

kanga derbi


To je imperativ ove zlatne jeseni za Partizan i Zvezdu, oni su već tu, da igraju fudbal, da uživaju, ovoga puta nisu posramljeni otišli sa plaže, čeka ih nastavak dugog, toplog, leta.

Ne moraju da razmišljaju ni o prolasku, LE sigurno neće osvojiti, ne kažem da osedlaju ambicije, ali ni da nabijaju presiju, loženje neka ostave navijačima, to i jeste pogonsko gorivo opsednutih.

Stvarno, uživajte, zgrabite miris uspeha obema rukama, da dugo ostane u nozdrvama. Jer, i to se vremenom potroši, a nije da imamo zaliha...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari