Miha - Može biti samo jedan...

 • Autor: Boris Jovanović

 • 20. novembar 2013.

 • 13:22

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Siniša Mihajlović i srpski fudbal su previše slični da bi se trpeli, vestern rečnikom, u ovoj priči ima mesta samo za jednoga. Selektor je odabrao jedino što Srbija ne može da obeća, čak ni da slaže, izvesnost.

Bojim se, drugari, da previše ličimo na ostavljene muškarce. To verbalno kamenje što danas leti ka Siniši Mihajloviću, upiranje prstom u njegov moral, opsesivno kopanje po prljavom vešu, miriše na bes razočaranog ljubavnika.

Dame neka mi oproste što ih izuzimam, one to ipak rade dostojanstvenije, tihuju uz maramicu i svetlo iz unutrašnjosti frižidera. Ovde je u pitanju drugo, muška sujeta, tu mačka što prede nije nikakva uteha u bolu.

Miha nije najbolji trener na svetu, isto kao što nije imao nadljudske moći kakve su mu pripisivali srpski mediji u igračkim danima. Ako svi zajedno budemo plivali u ključalom podzemnom loncu setite se da smo neumereni u svemu, pokuda i pohvala su samo deo naših greha.

Kako se javnost vrtela u tom lavirintu?

Od obožavanja i opravdavanja njegovih nabusitih i ponekad prostačkih gestova na terenu, do odijuma vezanog za njegov odnos prema novinarima.

Odnos prema srpskim novinarima, jasno, za one italijanske uvek je imao osmeh i reč više.

Većina naših fudbalera i trenera poseduje taj "Dr Džekil i mister Hajd" odnos. Neko bi to nazvao dvostrukim moralom, više sam sklon da to objasnim kao reciprocitet, do mišljenja medija u inostranstvu im je više stalo, tamo je pećina sa blagom. Ovde imaju ili carte blanche podršku, ili kritiku bez težine, kad preteraju.

Uporedite to sa razularenošću Srbina u birtiji na Ibarskoj i tihim uživanjem u zvucima rodnog kraja, kako se komšija Švajcarac ne bi uvredio. To je, doduše sa oštrijom ivicom, pomenuti rascep u ponašanju.

"Može im se", rekao bi seljak sa Morave, čudeći se što sam potrošio toliko reči da objasnim prostu stvar.

Siniša Mihajlović je otišao u izvesnost, tu mu verujem. Samp je dobra šansa, opstanak sa timom koji je i ovakav, bolji od Livorna, Sasuola, Katanije, Kjeva i Bolonje vredi milion evra. Pun kofer nadohvat ruke, nije samo da mu je samo do para, ali bivši srpski selektor zna šta će raditi narednih godinu i po, o tome pričam.

Kakve argumente ima FSS? Bonus na grani, Toleta na pola stolice, opoziciju koja nije artikulisana, ali bi na proleće, posle izbora, mogla da dobije baš moćne zaštitnike. Ti baš nisu ljudi koji bi od Mihajlovića tražili autogram, strpali bi ga u isti kupe sa sadašnjim rukovodstvom. Doduše, Mihajlović bi, za razliku od ovih kvalifikacija, imao spakovan tim, dovoljno mlad i neiskvaren da se zainteresuje za ideju zajedništva i projekciju cilja, no, pitanje je da li bi dočekao žetvu 2016.

Srbija je zemlja u kojoj se osim Boga, vašim planovima smeje i država sama, život se ovde odvija na forward, umesto realnog vremena.

Kakav je trener Siniša Mihajlović?

Neko bi rekao da liči na srpski fudbal, potpuni match, kao na sajtovima za upoznavanje. Razapet između želje i mogućnosti, neopravdano arogantan, srčan i neiskusan, ponekad maštovit, generalno oslonjen na improvizaciju, svadljiv, sklon da iznenadi kad najmanje očekuješ.

Možemo li da nađemo boljeg?

Svakako, ako Narodna banka savezu pozajmi mašine za štampanje novca.

Šta ćemo raditi, pošto su bisage prazne, a treba i isplatiti "nikad inferiornog Radomira".

Oh, pa to je lako, izmislićemo nekoga da se obučava, uzdati se u "svoju trenersku decu" kao i uvek kada zafali kinte, tražićemo pristojnog koji uvaženim novinarima uvek lepo nazove "dobar dan".

Treba li nam takav?

Ne, ali moje skromno mišljenje je da imamo najbolji tim u ovom veku i da pogurani Platinijevim eksperimentom "EP za široke narodne mase", možemo bez problema do Francuske.

Tamo ćemo već naći način da ispadnemo u prvom krugu i da taj rezultat proglasimo za kombinaciju uspeha i spleta nesrećnih okolnosti.

Kako znam?

Imam dobro pamćenje...

                                                                https://twitter.com/Boris_sportske

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari