Hrvatska - O bakljama i nezgodnim svedocima

  • Autor: Boris Jovanović

  • 18. jun 2016.

  • 15:14

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Moralnog autoriteta žrtve u čitavoj priči nema, a iščuđavanje je samo forma zabijanja glave u pesak. Kako se od društveno prihvatljivog klovna postaje "terorista"?

Hrvatska - O bakljama i nezgodnim svedocima
Foto: AP Photo/Michael Sohn
Ne bih da stajem Hrvatima na muku, tim pre što smo svi u ovim gudurama balkanskim spremni da zapušenog nosa posvedočimo da smeće u komšijskom dvorištu više smrdi.

Niti su im potrebne lekcije, niti podsmeh, zapravo smejali bismo se sebi. Naime, ničeg zabavnog nema u tome kada si talac  fudbalskih talibana čija je svrha da ostave žig sramote na svemu čega se dotaknu.

Samo, kada tražimo žrtvu budala, to nije tim. Žao mi je da vam srušim tvrđavu argumenata tipa "oni ispaštaju", ali reprezentacije, svejedno je koji balkanski grb nose, su, voljno ili nevoljno, saučesnici.

Prestrog sam?

Pa ne, vidite, to što ste na terenu je privilegija kombinovana sa obavezom.

Hrvatska

Znam, javiće se neko piskaralo već da spočita kako je jedini zadatak fudbalera da trči sa loptom i bez nje. Moguće, ako govorimo o PES-u.

Naša civilizacija je napravila od igrača manekene konzumerizma, nisam siguran da je to dobro, ali dok te obasipaju zlatom podrazumevaju i igranje uloga. Džordž Best je sebi mogao da priušti ušmrkavanje slave, stvari su sada komplikovanije, postoji uputstvo za ponašanje ljudi koje je fudbal stavio na svoje postere.

Jedna od takvih pravila, ma šta ti privatno mislio o nečemu, je politička korektnost. Ona, recimo, podrazumeva da ne marširaš u slavljenju zločina, da ne opravdaš ideologije zla i ne iznajmljuješ sopstveni bunar za zalivanje korova. Možeš da ćutiš, svakako, ali nemoj da se praviš iznenađen.

Hrvatska reprezentacija nema moralni autoritet žrtve. Hoćete razlog? Recimo, zagreva ih tip na čijim usnama je poklič dželata spremnih da za "dom" naprave baš mnogo toga. Jasno da niko ne očekuje da će mu okrenuti leđa i raditi sklekove umesto trbušnjaka da mu napakoste. Ali, makar pokušaj da ne budeš mnogo glasan kada slični, ošišani tipovi, uz isti povik, zapale vatru i počnu da đuskaju oko tvoje lomače.

Osobina onih sa jeftinijim ulaznicama je da prenebregavaju uzrok i genezu stvari, prosto, tako je lakše.

Hrvatska

Kad zagrebemo po rđi što se hvata na pamćenju videćemo da je ista ta "šačica" je opravdavana i tolerisana dok je svinjarijama poput one sa "svastikom" izražavala "protest".

Sada, kada pokušava da prekine utakmicu u kojoj je tvoje parče livade zelenije, odjednom izaziva sram i zgražavanje. U tome zaista nema ničeg šokantnog, više bazdi na licemerje. Nazivati ih "teroristima" je baš ogroman skok u odnosu na "ljude koji hoće da budu poznati na You tube", kako je "objasnio" Slaven Bilić pre par meseci.

Ne možete da moralno osuđujete ljude sa kojima delite apsolutne iste stavove, da nije bio slavni fudbaler, predsednik komšijskog saveza bi bio na istoj toj tribini, sa tipovima sličnim sebi.

One baklje juče sa stadiona u Sent-Etjenu su baš osvetlile čitavu tu pozornicu apsurda na kojoj igraju svi. Taj komad počinje tamo gde konformizam sopstvenog interesa uvek satera princip u ćošak.

Dok tvoja kuća nije u blizini, nije zgoreg baciti neko drvce u plamen, zašto ne, popularno je, pogotovo kada masa na neki način, dizanjem ruke u vis, odlučuje o tvojoj sudbini. Ta gomila sa bakljama i toljagama koja traži žrtvu je najsigurnije mesto za biti, dok sam nisi predmet hajke.

Hrvatska

Sada je drugačije, sada te baklje gore pod tvojom zadnjicom, pa iščuđavanje deluje kao duboka rupa u kojoj ćeš potražiti sigurnost.

Na kraju ostaje ona formula koju sam napisao posle srpske bruke u Đenovi, šok, bes, poziv na akciju, relativizacija, traženje krivca na drugoj strani, apatija, ravnodušnost, guranje na marginu i zaborav. Tu se krug okreće do sledeće eksplozije.

Zato čekajte samo da odlični hrvatski tim dobije još par utakmica i napravi neočekivani rezultat, ta će rulja postati veličanstvena, igrači će joj pripisivati uspeh. Možda i onaj nekadašnji krezuban što je na sricanju  stihova o leševima koji nizvodno plove napravio blistavi osmeh patriote, sačini neku odu da založi masu u crnom.

Mrak je naše prirodno stanište, razumljivo da je baklja baš nezgodan svedok...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari