Elbasan - Veliki korak za fudbal, mali za Srbiju

 • Autor: Boris Jovanović

 • 10. oktobar 2015.

 • 10:18

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Katarzična pobeda ima određen rok trajanja i jasnu svrhu, da otupi bol. Srbija nije postala bolji tim, samo je kupila naklonost svojih navijača, i to iz potpuno pogrešnog razloga.

Elbasan - Veliki korak za fudbal, mali za Srbiju
Foto: BETA/AP Photo/Hektor Pustina
U sportskim dramama ovakve pobede su katarza, dirnuta publika, umrljana od kokica, je uverena da će vaskrsli tim od sledećeg vikenda biti u najmanju ruku pristojan.

Takva percepcija garantuje zlom producentu da će i u nastavku sage zavući ruku u džep raspilavljenim naivčinama.

U slučaju loptanja ovdašnjeg pobedu protiv Albanaca bi mogli da naplate u nedelju u još jednoj beznačajnoj utakmici, divna je prilika da vidimo kako izgleda kada naprasno zavoliš svoju reprezentaciju iz pogrešnog razloga. Čak i dežurna lutka za udaranje svake budale na tribinama, Vladimir Stojković može da računa da mu jedno veče druga strana neće "mustafiti".

Albania Serbia Euro Soccer

Pisao sam pre meča, ova pobeda ne znači ništa za Srbiju jer ona će ostati ista, smorena, nezainteresovana, ljuta na zli narod koji nekulturno pokazuje prstom na tabelu.

Sa druge strane, naravno, ukoliko Jermeni sačuvaju obraz za par dana, ovo je žrtva na oltar fudbala, valjda svi dobri duhovi moraju da se udruže da bi sprečili onaj sramotni tim Albanije da zaigra na EP.

Ne zbog toga ko su, već šta su.

U seoskim ligama fudbaleri se onako ne unose u lice protivniku, hvataju za dres čoveka koji leži na zemlji, čvrkaju ga u prolazu kao pijani seoski kavgadžija. Kapiram da je onaj nesretni Šaka sigurno dobacivao Banetu "Šta je, šta me gledaš", nego naš dobri kapiten slabo divani albanski.

Urnebesno je slušati priče kako su bili korektni. Nisu, samo kad pobediš, ti si velikodušan i sklon da potisneš loše stvari.

I tu se završava svaki benefit za fudbal, za igru.

Albania Serbia Euro Soccer

Zbog čega se za Srbiju neće promeniti ništa?

Prvo, jer slede borbe između bumbara i drugih bumbara koji bi da im preotmu med.

Drugo, jer mi nemamo nikakav plan, samo glasačku mašinu i urotu kao jedine dve opcije.

Treće, ni ranije generacije mladih lavova, koje su nam podgrejale snove, u seniorskom fudbalu nisu napravile ništa. Mi jurimo rezultat u mlađim kategorijama, kako bi pokrili brljotine seniora i našminkali izborani klupski fudbal. Tu o nekoj strategiji uvođenja dece u ozbiljan fudbal nema ni govora.

Masa sa jedne strane ne razume ništa, ona bi dok maše bakljama u noći spalila sve starije od dvadeset i kusur i u seniorski tim uvela golobrade.

Na drugoj strani je vladajuća gerontokratija, za njih fudbal počinje posle pedesete, da mogu pomerili bi granicu za juniorski fudbal do 35 godina. Zbog toga su kod nas igrači talentovani sa 26 godina.

Predrag Rajkovic

Nema sredine, niti se zna način kako da ne izgubimo te klince koji su pobeđivali vršnjake, nema mere, ili su leptirice ili ih čuvamo za odlučujuće bitke po Kazahstanima i Azerbejdžanima.

Naš fudbal je albanizovan, umoran sam od ponavljanja, sveden na drhtanje od kavkaskih vukojebina i sitnosopstvenički interes feudalne vlastele.

I tu pobeda protiv one antipropagande igre kakva je De Bjazijeva drumska družina neće promeniti ništa.

Povratak samopouzdanja?

Smejaće vam se. I sami igrači, mada verovatno ne bi priznali ni na poligrafu, znaju da je Albanija krš od ekipe koja je kombinacijom prevare i opstrukcije stigla do primisli da bi mogla da kvari posao ozbiljnim ljudima narednog leta i poziva na rat protiv škija po francuskim stadionima.

Nema nam povratka.

Neodlazak na EP na kome će igrati svako ko je dovoljno jako želeo je naša istina.

U Rusiji će biti samo jaki, na ovom EP bilo je mesta i za baš prosečne.

Gde mi pripadamo pokazuju brojevi, nema to veze sa ličnim utiscima.

Ova pobeda samo je analgetik, da bol otupi na neko vreme.

Apatija ostaje...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari