Veliki Majkl Felps sa 28 olimpijskih medalja otišao u penziju, da li je i ova sporna?

  • Autor: Darko Mitrović

  • 14. avgust 2016.

  • 11:53

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Čudesni Amerikanac je na najbolji mogući način završio svoje učešće na Olimpijskim igrama u Riju. Još pet zlata i jedno srebro njegov su bilans u Riju, za ukupno 28 olimpijskih medalja, od toga su 23 najsjajnije.

Veliki Majkl Felps sa 28 olimpijskih medalja otišao u penziju, da li je i ova sporna?
Foto: Screenshot, Youtube
Kako smo objavili ranije danas, najbolji plivač svih vremena Majkl Felps trijumfovao je i u trci štafeta na 4x100 mešovito, što bi, kako je najavio, trebalo da bude i njegov definitivni oproštaj od učešća na olimpijskim igrama, odnosno - odlazak u penziju.

Naravno, kada se u Srbiji pomene broj Felpsovih medalja, odmah se jave mnogi da mu ''umanje'' broj osvojenih zlatnih medalja, zbog čuvenog raspleta trke u Pekingu 2008. godine, kada je naš Milorad Čavić na opšte iznenađenje ostao bez zlata u borbi sa Felpsom, jer navodno nije dovoljno snažno dotakao tablu na cilju.

Morao je naš najbolji plivač tada da se zadovolji srebrom, a zlato već osam godina sija oko Felpsovog vrata .

Još tada smo bili svedoci brojnih polemika na temu merenja vremena u plivačkim takmičenjima, a ova tema postala je aktuelna i ovih dana.

I opet se desilo da je jedan od aktera Majkl Felps.

Naime, trka na 100 metara delfin stilom bila je jedina u Riju u kojoj Felps nije trijumfovao, i ne samo to, nego je u ''foto finišu'' jedva i izborio medalju.

Na kraju, ona je bila srebrnog sjaja, bronza nije ni dodeljena, jer su prema zvaničnim rezultatima i Felps i Čad Le Klos i Laslo Čeh ostvarili - identično vreme?!

Naravno, mnogi se sada pitaju da li je baš moralo da bude tako i zbog čega svetska plivačka federacija ne modernizuje sistem merenja vremena, koji bi danas mogao da meri i milionite delove sekunde.

Postoje procene po kojima plivač za hiljaditi deo sekunde može da pređe 2,39 milimetara u bazenu, a prema važećim pravilima dozovoljena tolerancija iznosi čak tri centimetra?!

Prema tome, da je merenje vremena bilo preciznije, u Riju ne bismo imali situaciju sa slike, pa bi možda Felps u ovom slučaju završio i kao četvrti...

Ipak, piše se ono što je zvanično, a zvanično je da su sva trojica osvojili srebrne medalje u ovoj disciplini i da Felps u svojoj impresivnoj kolekciji ima 28 olimpijskih odličja, od toga čak 23 zlatna.

A jedna ili dve manje ili više, možda u suštini nije ni važno...
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari