EP u veslanju - Samo dvojac u finalu

 • Autor: Darko Mitrović

 • 01. jun 2013.

 • 14:40

 • Izvor: Sportske.net, serbian-rowing.org.rs

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Posle dvojca bez kormilara, u sastavu Stojić-Beđik, koji su u petak izborili plasman u finale Evropskog prvenstva odličnom vožnjom u kvalifikacijama, nešto slično nije uspeo da ostvari više niko od srpskih predstavnika na ovom takmičenju.

EP u veslanju - Samo dvojac u finalu
Foto: serbian-rowing.org.rs
Subota nije bila srećan dan za našu reprezentaciju pošto su tri posade ostale prve ispod crte za plasman u finale u svojim trkama. I selektor Nebojša Ilić je očekivao više.

''Nismo imali uspešan dan u Sevilji. Dva naša čamca su bila jako blizu finala ali nisu uspela da dođu do bitke za medalje. Teški četverac je u poslednjih pet zaveslaja ostao bez finala. Danak je uzeo jak i maksimalan finiš koji su imali u borbi za Rumunima dan ranije. Tada su u poslednjih stotinak metara ostali bez prvog mesta i direktnog plasmana u finale, ali su se, očigledno je, mnogo istrošili.

Iako su većim delom današnje trke imali mesto koje je vodilo u finale nisu izdržali do kraja i u poslednjih desetak metara su ih pretekli Hrvati. Miloš Stanojević je bio na visini zadatka u polufinalu. Odlično je izveslao ali je u jakoj konkurenciji za malo ostao bez finala.

Marjanović i Filipović nisu uspeli da ponove trku iz kvalifikacija. Od samog početka su imali probleme i već posle prvih 500 metara je bilo očigledno da ne mogu do jednog od prva tri mesta koja su vodila u polufinale. Isto važi za Ivu Obradović. Nakon izvanredne trke u repesažu nije uspela da ponovi isto izdanje u polufinalu'', objašnjava Ilić'', objašnjava Ilić.

Miloš Stanojević nije uspeo da se plasira u finale lakog skifa. U svojoj polufinalnoj trci s vremenom 8:02.83 zauzeo je četvrto mesto sa samo 72 stotinke zaostatka za trećeplasiranim čamcem Nemačke (8:02.09) koji se uz prvoplasiranu Dansku (7:56.51) i drugoplasiranu Grčku (7:59.73) domogao najboljih šest na Starom kontinentu. Peta je bila Francuska (8:20.11), a šesta Bugarska (8:26.44) koje će uz Stanojevića i čamce Slovenije, Španije i Turske u nedelju veslati u B finalu (9,02 č).

Sreće nije imao ni naš četverac bez kormilara Miljan Vuković, Goran Jagar, Milioš Vasić, Radoje Đerić koji je za svega 40 stotinki ostao bez plasmana u finale i to u poslednjih nekoliko desetina metara. U prvoj grupi repesaža naš teški četverac je s vremenom 6:44.80 zauzeo treće mesto iako je od početka trke bio na drugoj poziciji, koju je izgubio u samom finišu od Hrvata. Prva dva mesta koja su vodila u finale zauzele su posade Nemačke (6:43.56) i Hrvatske (6:44.40). U nedeljnom B finalu (9,32 č) naši momci će veslati sa Turskom, Rusijom (četvrta i peta u prvoj grupi repesaža), Francuskom i Norveškom (poslednja tri čamca u drugoj grupi repesaža).

Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović je u svojoj polufinalnoj trci s vremenom 7:11.45 zauzeo peto mesto pa će u nedelju od 9,50 časova veslati u B finalu.

Prva tri mesta i plasman u finale osvojili su čamci Nemačke, Italije i Austrije, dok će četvrti Azerbejdžan i šesta Češka u B finale. Iz prve polufinalne grupe u finale su se plasirale se posade Norveške, Litvanije i Danske, dok će u bitku od 7. do 12. mesta Ukrajina, Španija i Francuska.

Četvrtim mestom u svojoj polufinalnoj grupi ženskog skifa Iva Obradović je ostala bez plasmana u finale. S vremenom 8:47.78 naša skifistkinja je prošla kroz cilj iza posada Austrije (8:31.30), Nemačke (8:35.27) i Holandije (8:37.26) koje su se domogle plasmana među najboljih šest. Tako će Obradovićeva u nedelju od 10,14 časova veslati u B finalu sa čamcima Norveške, Italije, Španije, Hrvatske i Irske.

Finale u disciplini dvojac bez kormilara na programu je u nedelju od 11,33 časova. Pored srpskog i francuskog dvojca, koji su do finala došli direktno iz kvalifikacija, u borbi za medalju naći će se Holandija, Poljska, Mađarska i Italija koje su bile najuspešnije u subotnjim repesažima.

''Dvojac bez kormilara očekuje izuzetno težak posao. Dovoljno je reći da je tu i Francuska, olimpijski viceprvak iz Londona, kao i ostale izuzetno jake evropske posade. Nijanse će odlučiti. I što se tiče ostalih naših posada očekujem da u sutrašnjim B finalima budu na svom maksimalnom nivou i da pokušaju da osvoje što bolje mesto'' zaključio je Ilić.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari