Strelci: "Problem je bio na mentalnom planu"

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 15.08.2016.
16:48
Izvor: Sportske.net, Streljački savez Srbije

Strelci su završili svoje učešće na Olimpijskim igrama, mnogi smatraju da je ovo izdanje veoma slabo u odnosu na očekivano.

serbianshooting.rs
serbianshooting.rs

Povezane vesti

Srpski strelci 31. olimpijske igre u Rio de Žaneiru su završili sa jednim plasmanom u finale. Bobana Veličković je zauzela sedmo mesto vazdušnim pištoljem. Još nekoliko naših reprezentativaca je bilo vrlo blizu plasmana u završne borbe za medalje, ali finala su im izmicala za pola kruga, krug, dva… Nisu uspevali da naprave završni korak.

Ocenjujući ukupan učinak streljačke selekcije Srbije Srećko Pejović, sportski direktor SSS, kaže:

"Generalno gledano, neuspešno smo završili olimpijski turnir. Svi su imali šansu u disciplinama u kojima su dobri, ali niko nije uspeo da završi započeto."

Borbe za finala i kasnije medalje su najčešće bile vrlo neizvesne, a često je bitan faktor i sreća, koja ovaj put nije bila uz naše strelce.

"Svi naši strelci su se borili, na to nemam zamerki. Kompletan program rada je ispoštovan. Očigledno je problem bio na mentalnom planu, ali o svemu ćemo više pričati posle detaljne analize" – najavljuje Pejović.

Poslednja nada Srbije za finale bio je Milenko Sebić. U nedelju je u kvalifikacijama trostava (3 puta 40 metaka) zauzeo 11. mesto. Posle klečećeg stava bio je treći, posle ležećeg drugi, a u poslednjem, stojećem, izgubio je viši plasman.

"U poslednjem stavu nije uspeo da se smiri i nađe način da puca normalno. Izveo sam ga sa vatrene linije i malo smo pričali, jer mislio je da sve dobro radi. Poslednje dve serije je bio vrlo dobar, ali nije mogao da nadoknadi izgubljeno. Imao je on u poslednje vreme problema sa stojećim stavom, ali ne baš kao sada. Ipak, i to je sport i takmičenje" – kaže Pejović.

Sem Sebića vrlo blizu finala bili su: Dimitrije Grgić (deveti vazdušni pištolj), Zorana Arunović (11. mesto vazdušni pištolj), Ivana Anđušić Maksimović (12. mesto vazdušna puška) i Milutin Stefanović (12. mesto vazdušna puška). Njima su finala izmakla za pola kruga, krug ili najviše dva kruga.

Plasmani srpskih strelaca do 20 mesta: 7. Bobana Veličković (vazdušni pištolj), 9. Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj), 11. Zorana Arunović (vazdušni pištolj), 12. Ivana Anđušić Maksimović (vazdušna puška), 12. Milutin Stefanović (vazdušna puška), 12. Milenko Sebić (MK puška trostav), 16. Dimitrije Grgić (MK pištolj), 18. Damir Mikec (MK pištolj), 19. Zorana Arunović (MK pištolj), 19. Ivana Anđušić Maksimović (MK puška trostav).

Odličja u 19 zemalja

Na streljačkom olimpijskom turniru učestvovalo je 390 strelaca iz 97 zemalja. Medalje je osvajalo 19 reprezentacija.

Na čelu liste je Italija, zahvaljujući Nikolu Kamprijaniju, šampionu vazdušnom i MK puškom iz trostava, i uspesima strelaca u gađanju glinenih golubova. Italija je skupula sedam medalja (4 zlatne, tri srebrne). Slede Nemačka (četiri zlata, jedno srebro, bez bronzi), Kina (1,2,4)...

medalje streljastvo

Junaci Kamprijani i Đin

Najtrofejniji učesnik streljačkog turnira i  jedan od najuspešnijih učesnika Igara u Riju je Italijan Nikolo Kamprijani. Okitio se zlatom i u trostavu i vazdušnom puškom.  Sada u karijeri ma četiri olimpijska odličja, jer u Riju je odbranio zlato u trostavu sa Igara u Londonu, na kojima je bio drugi vazdušnom puškom.

Đongoh Đin (Južna Koreja) je treći put za redom osvojio olimpijsku titulu u gađanju malokalibarskim pištoljem i tako postao prvi strelac sa četiri zlata u istoriji Olimpijskih igara. U Londonu 2012. pobedio je i vazdušnim pištoljem, kojim je u Riju bio peti. Uz četiri zlata ima i dva srebra (vazdušnim pištoljem 2008. i malokalibarskim 2004).

Kvintet ponovo na postolju


Samo su Nikolo Kamprijani i Đongoh Đin odbranili titule iz Londona. Uz njih dvojicu još troje osvajača medalja sa prethodnih OI je do odličja došlo u Riju: Kuvajćanin Fehaid Al Dehani, koji se takmičio pod olimpijskom zastavom, jer je MOK suspendovao njegovu zemlju (zlato u trapu u Riju, bronza u Londonu), Kineskinja Sijing Li (bronza u Riju, zlato u Londonu vazdušnom puškom) i Amerikanka Kimberli Rod (bronza u Riju, zlato u Londonu u skitu).


Trio sa dve medalje


Troje strelaca su u Riju osvojili dve medalje: Italijan Nikolo Kamprijani (zlato vazdušna puška, zlato MK puška trostav), Grkinja Ana Korakaki (zlato MK pištolj, bronza vazdušni pištolj) i Vijetnamac Ksuan Vin Hoang (zlato vazdušni, srebro MK pištolj).

Lideri na svetskim listama bez odličja


Pobednik MK pištoljem Đongoh Đin je jedini strelac koji je Olimpijske igre dočekao na prvom mestu svetske rang liste i u Riju došao do medalje. Ostali uglavnom nisu stigli ni do finala.

Još petoro onih koji su trenutno na jednom od prva tri mesta na listama Svetske streljačke federacije za svoje discipline su u Riju osvojili medalje: Nemac Henri Junghenel (drugo mesto lista, zlato MK puška ležeći),Brazilac Felipe Almeida Vu (prvo mesto lista, srebro vazdušni pištolj), Nemac Kristijan Rajc (treće mesto lista, zlato MK pištolj brza paljba), Francuz Žan Kuikampo (treće mesto lista, srebro MK pištolj brza paljba) i Kineskinja Siling Ji (treće mesto lista, srebro vazdušna puška).

Povratak Nemačke i Rusije

Na drugom mestu u bilansu medalja našla se Nemačka. Ova velesila se sa tri zlata i jednim srebrom nastavila niz olimpijskih odličja prekinut u Londonu, kada nije osvojila ni jednu medalju. U Londonu pre četiri godine sa jednom bronzom se nije proslavila ni Rusija. I u Riju su Rusi ostali bez zlata, iako su imali nekoliko velikih favorita, ali sa po dva srebra  bronzom popravili su utisak sa prethodnih Igara.

Zablistale mlade dame

I ovaj put Olimpijske igre su donele mnogo iznenađenja i pokazale da u streljaštvu velike razlike između autsajdera i favorita nema. Veliki broj favorita je ostao daleko od finala, s druge strane mnogi strelci su neočekivano zablistali.

Među njima je i Ana Korakaki (Grčka), koja nije bila autsajder u takmičenju pištoljem. Međutim malo ko je očekivao da će 20-godišnja Grkinja, koja se svojevremeno takmičila za juniorsku ekipu Smedereva, doći do dve medalje. Pobedila je malokalibarskim pištoljem i bila treća vazdušnim. Postala je prva Grkinja posle 104 godine koja je na istim Igrama osvojila dve medalje. Ona je i jedini grčki sportista koji je, za sada, stigao do medalje u Riju.

Najveće iznenađenje je zlato Virdžinije Trešer (SAD), vazdušnom puškom, koja je sa 19 godina najmlađi šampion na streljačkim takmičenjima u Riju.


Uz sreću do zlata

Nekoliko strelaca je do medalje došlo i uz mnogo sreće. Da su napravili kiks više ne bi se radovali odličjima i takmičenje bi završavali u kvalifikacijama.

Novi šampion MK puškom iz ležećeg stava Henri Junghenel (Nemačka) je kao osmi ušao u finale, sa samo pola kruga više od devetoplasiranog.

Nikolo Kamprijani je takođe bio osmi u kvalifikacijama MK puškom iz trostava. Da je pogodio krug manje ne bi ni ušao u završnu borbu za medalje, u kojoj je odbranio titulu iz Londona. U finalu je u pposlednjem hicu prestigao do tada vodećeg Sergeja Kamenskog (Rusija).

Isti slučaj je i do sada ne mnogo poznata Kineskinja Mengksue Žang, koja je pobedila vazdušnim pištoljem. Krug manje od rezultata koji je postigla u kvalifikacijama bi je odvojio od finala u kome svi kreću od nule.

Bez svetskih rekorda


Očigledno je važnost takmičenja uticala da u Riju ne bude oboren ni jedan svetski rekord. Postignuto je mnogo olimpijskih rekorda, ali i pre OI se znalo da će ih biti, jer ovo su prve Igre po novim pravilima.

OSVAJAČI MEDALJA

Muškarci

MK puška trostav (3 puta 40 metaka):  1. Nikolo Kamprijani (Italija), 2. Sergej Kamenski (Rusija), 3. Aleksis Rajno (Francuska).

MK puška ležeći: 1. Henri Junghenel (Nemačka), 2. Đonghjun Kim (Južna Koreja), 3. Kiril Grigorijan (Rusija).

Vazdušna puška: 1. Nikolo Kamprijani (Italija), 2. Sergej Kuliš (Ukrajina), 3. Vladimir Maslenjikov (Rusija).

MK pištolj: 1. Đongoh Đin (Južna Koreja), 2. Ksuan Vin Hoang (Vijetnam), 3. Song Guk Kim (Severna Koreja).

Vazdušni pištolj: 1. Ksuan Vin Hoang (Vijetnam), 2. Felipe Almeida Vu (Brazil), 3. Vei Pang (Kina).

MK pištolj brza paljba: 1. Kristijan Rajc (Nemačka), 2. Žan Kuikuampo (Francuska), 2. Juehonf  Li (Kina).

Trap: 1. Josip Glasinović (Hrvatska), 2. Đovani Peiljelo (Italija), 3. Edvard Ling (Velika Britanija).

Dabl trap: 1. Fehaid Aldehani (Nezavisni olimpijski učesnik – Kuvajt), 2. Marko Inoćenti (Italija), 3. Stiven Skot (Velika Britanija).

Skit: 1. Gabrijele Roseti (Italija), 2. Markus Svenson (Švedska), 3. Abdulah Alrašidi (Nezavisni olimpijski učesnik – Kuvajt).

Žene

MK puška trostav: 1. Barbara Engleder (Nemačka), 2. Binbin Žang (Kina), 3. Li Du (Kina).

Vazdušna puška: 1. Virdžinija Trešer (SAD), 2. Li Du (Kina), 3. Siling Ji (Kina).

MK pištolj: 1. Ana Korakaki (Grčka), 2. Monika Karš (Nemačka), 3. Hajdi Dithelm Gerber (Švajcarska).

Vazdušni pištolj: 1. Mengksue Žang (Kina), 2. Vitalina Bataraškina (Rusija), 3. Ana Korakaki (Grčka).

Trap: 1. Ketrin Skiner (Australija), 3. Natali Runi (Novi Zeland), 3. Korej Kogdel (SAD).

Skit: 1. Dijana Bakosi (Italija), 2. Kjara Kainero (Italija), 3. Kimberli Rod (SAD).

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke