POI - Srbija nije bila autsajder

 • Autor: Beta

 • 09. septembar 2012.

 • 09:48

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Šef misije Paraolimpijskog komiteta Srbije Zvonimir Rot istakao je da je veoma ponosan na uspehe sportista na igrama u Londonu, ali da se od njih mnogo i očekivalo, jer su došli kao favoriti.

POI - Srbija nije bila autsajder
Šef misije Paraolimpijskog komiteta istakao je da pretpostavlja da će se posle ovog uspeha u Londonu u Srbiji stvoriti atmosfera koja će "makar otvoriti put" da se stvore uslovi za adekvatan tretman osoba sa invaliditetom.

"Voleo bih da to počne od sportista, jer su oni neka avangarda ili nadgradnja u svakom društvu. Videli smo kakav je tretman ovih Igara i ovih ljudi koji su učestvovali na niima u Velikoj Britaniji. Tvrdim da je takav tretman i u svim drugim zemljama koje su na adekvatnom kulturološkom nivou. U Srbiji je teška situacija, ali ne govorim o nekim Bog zna kakvim ciframa. Mislim da će i samo prbližavanje tom nivou doneti bolji tretman i mnogo srećnije društvo"

"Mi smo polaskom iz Beograda preuzeli određene obaveze. Sportisti iz 164 države došli su ovde da pobede. Mi smo znali čime raspoložemo. U stvari, svih 13 takmičara su važili za favorite, čak i biciklisti. Bilo je samo pitanje ko će smoći snage da dostigne svoje rezultate i da bude kandidat za odredjena mesta na počasnom postolju", rekao je Rot agenciji Beta.

On je objasnio da je rezultat mogao da bude i bolji, ali su "neki imali manje sreće ili im je nedostajala koncentracija u odlučujućim momentima".

"Pre svega mislim na strelce, koji su za po metak ili dva izgubili vredna odličja. Svi drugi su zaista bili na svom nivou. Mi smo postigli tri svetska rekorda, ali nismo ni došli kao autsajderi. žao mi je što smo u Beogradu morali da ostavimo odredjeni broj takmičara", rekao je Rot.

Prema njegovim rečima, Međunarodni paraolimpijski komitet ima striktna pravila i na Igre mogu da dođu, na primer u muškom stonom tenisu, samo takmičari koji su među prvih 16 na svetskoj rang listi, bez obzira iz koje su države.

"Mi smo imali više od 10 strelaca sa normom, ali je kvota bila mala. Takav je bio slučaj i u atletici i stonom tenisu. Nismo mogli nikoga da kandidujemo ni da dovedemo sve koji su svojim rezultatom to zaslužili. U suprotnom, naša delegacija bi bila dosta veća", rekao je Rot.

Srbija je na Paraolimpijskim igrama u Londonu osvojila dve zlatne medalje (Željko Dimitrijević i Tanja Dragić) i tri srebrne (Borislava Perić Ranković, Zlatko Kesler, Draženko Mitrović), imala je dva četvrta mesta (Siniša Vidić i stonoteniserke ekipno) i u pet disciplina finaliste (Živko Papaz - šesto i sedmo mesto, Draženko Mitrović - peto i sedmo mesto i Miloš Glica - šesto mesto).

"Naravno da sam ponosan. Meni su ovo druge paraolimpijske igre... Bio sam ubedjen da će naši sportisti biti uspešni. Ja sam pre svega ponosan što te ljude poznajem i što dosta njih ubrajam u svoje prijatelje. To su vanserijski ljudi, koji prevazilaze svoje mogućnosti, nadmašuju sebe. To su sjajni sportisti i izvanredne osobe", rekao je Rot. • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari