Olimpijske igre u Beogradu - dokumentarac o generaciji koja je umela da sanja

Autor: Pavle Knežević
četvrtak 23.08.2018.
15:49
Izvor: Sportske.net

Kako je sredinom osamdesetih Beograd postao najozbiljniji kandidat za organizaciju najvećeg sportskog događaja i kako je bez nje ostao.

Pgm network
Pgm network

Povezane vesti

Stariji ljubitelji sporta sećaju se sigurno radosti Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i želje svih da Jugoslavija konačno dobije i Letnje igre.

Ta želja, ali i velika organizacija oličena je u filmu "Granica snova", autorke Katarine "Kaje" Sinđelić i produkcije Sportnetwork.

Generacija sportskih i državnih funkcionera imala je san da Beograd bude domaćin Igara 1992. godine. Oni su, kako kaže legendarni Bora Stanković, "život gledali kroz roze naočare", ali je Beograd bio vrlo ozbiljan kandidat, jer je u to vreme bio potpuno otvoren i za zemlje Zapada i za zemlje iz sovjetskog bloka.

Za potrebe filma prvi put je u Arhivu Beograd otpečaćen dokument sa natpisom "Poverljivo – Kandidatura Beograda za organizaciju Olimpijskih igara 1992".

"Granica snova" govori o toj generaciji koja je sredinom osamdesetih godina prošlog veka umela da sanja, gradi i veruje kao nijedna pre ili kasnije u Jugoslaviji. Ovo je i oda ljudima i gradu Beogradu, njihovom zajedničkom cilju i snu, koji se umalo ostvario.

Film govori o 1986. kada je Beograd istakao kandidaturu za organizaciju Olimpijskih igara 1992. Prestonica Jugoslavije učestvovala je u prvoj, istorijskoj trci gradova. Bila je u konkurenciji sa Barselonom, Parizom, Amsterdamom, Brizbejnom, Birmingenom.

Oni koji se sećaju tih godina, sećaju se kako je ceo grad stao čekajući objavu izvlačenja, kada je Huan Antonio Samaran, ponosni građanin Barselone, objavio da je organizacija otišla Barseloni.

Pripremi filma je prethodio višemesečni istraživački rad u Narodnoj boblioteci Srbije. Prikupljena su i podaci i građa iz Arhiva Beograda, Arhiva Jugoslavije, Matice Srpske, Filmskih Novosti.

U filmu govore: Božidar Cerović (potpredsednik Izvršnog odbora za kandidaturu), Ratko Butulija (predsednik Izvršnog odbora za kandidaturu), Draško Milićević  (predsednik komisije za Nauku i Tehnologiju, direktor Insituta Mihajlo Pupin), Dragan Stamenović (arhitekta, dizajner logotipa Beograd 1992), Borisav Stanković (FIBA, član MOK), Alan Lunzenfichter (novinar francuskog Ekipa), Maria Samaran (ćerka Huan Antonia Samrana), Enrike Trunjo (član katalonske Vlade), Miguel Botilja (član organizacionog komiteta Barselona 1992), Santi Nolja (direktor Mondo Deportivo) i drugi.

Premijera je zakazana za nedelju u 21 sat na drugom programu RTS-a. Upišite datum, a dok čekamo nedelju, pogledajte trejler:


Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Gorila u magli! LFC
Thursday, 23.08.2018
17:03

Secam se '96 kako sam mastao da dobijem tu Adidas loptu,a moji su jedva imali za gumenjarku,pa kad te neko napuca mislim da vise boli neko da ti uleti kramponima.danasnja deca nazalost mastaju o iphonu ili s9 kosarkaski i fudbalski tereni prazni,a nisu ni svesni koliko je sport bitan za njihov fizicki i mentalni razvoj(tu ne svrstavam bildere koji se kokaju kreatinom i raznim proteinskim sejkovima da bi bili fit za vruce leto) ali shvatice kad dodju tamo do 30 pa pocnu problemi sa krivom kicmom,kukovima i kolenima.