Neka igre počnu

Autor: Beta Beta
petak 09.02.2018.
17:03
Izvor: Beta

Zimske olimpijske igre svečano su danas otvorene u Pjongčangu i trajaće do 25. februara u tom gradu u Južnoj Koreji.

Beta/AP Photo/Alessandro Trovati
Beta/AP Photo/Alessandro Trovati

Povezane vesti

"Suočeni smo sa istorijskim trenucima u našim životima. Verujem da će Olimpijske igre u Pjongčangu osvetliti poruku mira", rekao je predsednik Južne Koreje Mun Džae-in koji je Igre proglasio otvorenim.

Mun Džae-in je na stadion ušao u pratnji prvog čoveka Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha.

"Ovo je trenutak koji smo svi dugo čekali, za koji su uloženi veliki napori"
, kazao je Bah.

Ceremonija je počela u podne po srednjoevropskom vremenu, a u Pjongčangu, ali i svim gradovima Južne Koreje odzvanjala su "zvona mira".

Najveći utisak ostavili su sportisti Severne i Južne Koreje koji su zajedno izašli na svečani defile sa zastavom korejskog poluostrva.

"Svi smo srećni što se ovo desilo", naveo je Tomas Bah.

Tribine kapaciteta 35.000 mesta bile su pune tokom ceremonije, a to je jedna od retkih prilika jer će Olimpijskih stadion koji je koštao oko 100 miliona dolara biti srušen pošto se na njemu održe Zimske igre.

Takmičenja na 23. po redu zimskim igrama će se održavati u 15 sportova u kojima će biti podeljene 102 zlatne medalje, a biće više od tri hiljade učesnika.

Srbiju će predstavljati četvoro sportista: Nevena Ignjatović, Marko Vukićević, Marko Stevović i Damir Rastić.


Prodaja ulaznica za borilišta se i dalje odvija, a uoči početka je kupljeno 77 odsto, od ukupno 826.000 mesta za 13 lokacija na kojima će se održavati takmičenja.

Pažnju uoči početka više od svega privlačile su dve stvari, odnosi Severne i Južne Koreje, kao i kontroverza o sportistima iz Rusije, koju će predstavljati njih 169, ali pod olimpijskom zastavom.

Veliki problem mogu da predstavljaju vremenski uslovi jer svetski mediji prenose da će Igre u Pjongčangu biti najhladnije u istoriji, a temperatura će se prema prognozama kretati od plus šest do -25 stepeni celzijusa.

Severna Koreja organizuje Olimpijske igre prvi put od 1988. godine, kada je Seul bio domaćin letnjih.

Organizacija Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu koštala je oko 13 milijardi dolara.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke