MOK kao FIFA - korupcija na sve strane!

Autor: Beta Beta
ponedeljak 26.11.2018.
19:18
Izvor: Beta

Sportske organizacije postale leglo kriminalnih aktivnosti.

Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi
Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi

Povezane vesti

Organizacioni sastanak članova Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) ove nedelje u Tokiju u senci je skandala oko optužbi za korupciju visokog člana te organizacije šejka Ahmada al Fahad al Sabaha.

Sastanku u Tokiju prisustvovaće lokalni organizatori Olimpijskih igara, zvaničnici MOK-a i šefovi svih 206 članica.

Šejk Ahmad se zbog pritiska privremeno povukao iz članstva MOK-a zbog čekanja suđenja u Švajcarskoj. On je negirao optužbe i naveo da su one politički motivisane.

Član je MOK-a od 1992. godine i prvi je čovek Olimpijskog veća Azije. Pored toga je i šef Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta, grupe čijih će se 1400 delegata sastati u Tokiju.

Trebalo je da bude reizabran, ali postoje nagoveštaji da će se povući.

On je jedan od tri člana koja su supendovana, pored Patrika Hikija iz Irske i Frenka Frederiksa iz Namibije.

Hiki je uhapšen 2016. godine u Rio de Žaneiru zbog sumnje u malverzacije sa ulaznicama, dok se Frederiks dovodi u vezu sa kupovinom glasova prilikom dodeljivanja domaćinstva Olimpijskim igrama u tom gradu.

Suspendovan je i počasni član Karlos Nuzman iz Brazila, koji je bio prvi čovek Igara u Riju. On se takođe dovodi u vezu sa kupovinom glasova.

Šejk Ahmad nije javno govorio o optužbama protiv njega, a izveštaji iz Kuvajta ukazuju da je u sporu sa članom kraljevske porodice te zemlje.

Prethodno je podneo ostavku u Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA).

Američki mediji su naveli da je šejk Ahmad, iako relativno nepoznat sportskoj javnosti, pomogao Tomasu Bahu da 2013. godine bude izabran za predsednika MOK-a.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke