Jedan od najpopularnijih sportova "leti" sa Olimpijade!?

Autor: Nikola Miloradović
petak 30.11.2018.
16:17
Izvor: Sportske.net

Međunarodni olimpijski komitet pokrenuo istragu, sve će biti poznato do juna.

Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi
Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi

Povezane vesti

Olimpijski (amaterski) boks je ozbiljno ugrožen.

Naime, odnosi između Međunarnodnog olimpijskog komiteta i Međunarodne bokserske federacije (IBF) su iz dana u dan lošiji, a poslednji znak je to što je MOK zamrznuo sve odnose sa Međunarodnom bokserskom asocijacijom (AIBA) i pokrenuo istragu zbog etičkih i finansijskih problema.

Postoji bojazan da rezultat svega bude isključivanje boksa sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, a sve će biti poznato nakon sastanka Međunarodnog olimpijskog komiteta u junu 2019. godine i Lozani (Švajcarska).

To tada će MOK zamrznuti sve vrste pomoći koje su obećane Međunarodnoj bokserskoj asocijaciji (AIBA), zabranjeno im je i da koriste njihov logo u svrhu promocije sporta.

Boks
Foto: EPA-EFE/JONATHAN NACKSTRAND

Problemi između MOK-a i MBA (AIBA) postoje već neko vreme, a i pored komlikovane finansijske situacije, postoji i problem sa predsednikom ove organizacije Gafurom Rahimovim, jer Uzbekistanca smatraju "međunarnodnim kriminalcem" u Sjedinjenim Džravama.

Boks je deo Olimpijskih igara od 1904. godine, pa bi nakon 116 godina mogao da bude ukinut.

Posledice ukidanja mogle bi da utiču i na profesionalni boks pored amaterskog (olimpijskog), pa su sa Međunarodnim olimpijskim komitetom na ovu temu razgovarali i Svetska bokserska asocijacija (WBA) sa Vladimirom Kličkom, osvajačem zlatne medalje u Atlanti 1996. godine i svetskim šampionom u superteškoj kategoriji, kao i Svetski bokserski savet (WBC), sa idejom da oni organizuju olimpijski turnir, kako sami sportisti ne bi ispaštali.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke