Evropske igre od 2015, Divac zadovoljan!

  • Autor: Beta

  • 08. decembar 2012.

  • 16:58

  • Izvor: Beta

  • facebook
  • twitter
  • email

Generalna skupština Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) donela je danas odluku da se prve Evropske igre održe u Bakuu u Azerbejdžanu 2015. godine.

Odluka je donešena tajnim glasanjem, 38 njih je bilo za, osam protiv, dok su tri predstavnika bila uzdržana.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac rekao je da je odluka o pokretanju Evropskih igara veoma važna za sport na tom kontinentu.

"Evropa mora da bude u istoj poziciji kao i ostatak sveta. Ovo je samo početak nečega što će u budućnosti biti veoma važno za evropski sport", rekao je Divac za AP.

Ostali kontinenti već imaju svoja takmičenja, kao što su Azijske igre ili Pan Američke igre.

Divac je rekao da će "veliki sportovi", poput košarke i fudbala, želeti da se nađu na Evropskim igrama ako one dobiju status kvalifikacija za Olimpijadu.

"Ako ove igre dobiju status kvalifikacija za Olimpijske igre u budućnosti, onda će da se skrene veća pažnja na ostale sportove. Između ostalog, čelnici košarke bi morali da razmisle o tome", rekao je Divac.

Još nije odredjen datum održavanja Evropskih igara, ali se očekuje da na njima učestvuje oko sedam hiljada sportista.

Evropske igre će imati 15 od 28 sportova sa Letnjih olimpijskih igara plus dva koja nisu na njima, ali oni još nisu izabrani.

Od sportova koji će se sigurno naći na Evropskim igrama naći će se: streličarstvo, badminton, boks, kanu, mačevanje, rukomet, džudo, ragbi sedam, streljaštvo, tekvondo, stoni tenis i odbojka.

U toku su pregovori sa preddstavnicima atletike, plivanja, gimnastike i rvanja, a EOK je izrazio nadu da će konačna lista sportova biti zaključena do marta 2013. godine.

Očekuje se da takmičarski ples bude jedan od sportova koji nisu na letnjim olimpijskim igrama, dok se za drugo mesto bore karate i futsal.

"Mi ne želimo da predstavljamo kopiju olimpijskih igara. Želimo da budemo drugačiji, inovativni i, najviše od svega, da podržimo mlade sportiste. Ples je jedan od najvećih sportova u Evropi i skoro svaka država ima televizijski šou u kojem nastupaju profesionalni sportisti plesači", rekao je predsednik EOK-a Patrik Hiki.

Evropske igre će se održavati svake četiri godine.

Ideja Evropskih igara začeta je pre mnogo godina, ali je ovo prvi put da je glasanje za njeno osnivanje održano u Skupštini EOK-a. Velika briga te organizacije bio je već previše zgusnuti raspored sportista.

"Moramo da razumemo sportove čiji takmičari planiraju da učestvuju na Olimpijskim igrama u Rio De žaneiru 2016. godine. Prve igre su uvek probne, one su test za dalje. Imamo sjajan procenat podrške od 84 odsto, zbog čega smo stvarno srećni. želimo da i ovih ostalih 16 dovedemo do toga da nas podrže, ali ne znamo ko su oni", rekao je predsednik EOK-a.

Glavni problem atletike i plivanja je to što se 2015. godine održavaju svetska prvenstva u tim sportovima.

Evropska atletska federacija odbacila je mogućnost da učestvuje na Evropskim igrama, ali je upravljačko telo tog sporta ostavilo otvorena vrata za moguće učešće 2019. godine, ako ga bude bilo.

Novoizabrani predsednik Britanske olimpijske asocijacije (BOA) Sebastijan Kou kazao je da nije isključeno da se nacionalni savezi tog sporta samostalno odluče da pošalju takmičare u Baku.

"Neki savezi su prilično zainteresovani za učešće 2015. godine, ali su razgovori u toku i ništa se ne zna. Siguran sam da će se atletika u nekom obliku ipak naći na tom takmičenju", kazao je Kou.

Predsednik Evropske plivačke federacije (LEN) Paolo Bareli istakao je da je ta organizacija sagledava opcije i da ne želi da unapred kaže da neće učestvovati u ovom projektu u budućnosti, ali da je 2015. godina prilično zauzeta.

Ministar omladine i sporta Azerbejdžana Azad Rahimov rekao je da je Baku spreman da bude dobar domaćin, pošto je taj grad bio kandidat za Olimpijske igre 2020. godine, medjutim to je odbijeno.

"Spremni smo i učinićemo sve da dobrim domaćinstvom otvorimo put za mnogo godina takmičenja na evropskom kontinentu", rekao je Rahimov.

Predstavnici Jermenije u Skupštini EOK-a tražili su da ne glasaju zbog sukoba sa Azerbejdžanom oko teritorije Nagorno-Karabah, što im je dozvoljeno.

Rahimov je podsetio da su se mnogi jermenski sportisti takmičili u Azerbejdžanu u poslednje vreme.

  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari