Ljubojević hvali Karlsena

 • Autor: Beta

 • 04. avgust 2013.

 • 01:35

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Proslavljeni srpski i jugoslovenski šahista Ljubomir Ljubojević, ocenio je da je Magnus Karlsen iz Norveške najspremniji i najtalentovaniji igrač u ovom trenutku i da poseduje zrelost koju ni Robert Bobi Fišer nije imao u njegovim godinama.

Ljubojević hvali Karlsena
U razgovoru sa zvanični sajt 14. Evropskog prvenstva za šahistkinje, koje se danas završava u Beogradu, Ljubojević je rekao da "to ipak ne znači da je Karlsenov talenat briljantniji od Fišerovog".

"Karlsen je vrlo rano ušao u svet šaha, najviše zahvaljujući velikom uticaju kompjutera i došao do saznanja za koja je nekada bilo potrebno bogato iskustvo uz mnogo godina rada. Fišer je u svoje vreme otkrivao jednostavnost u igri zahvaljujući svojoj genijalnosti", rekao je Ljubojević.

Ljubojević je dodao da današnji mladi vodeći svetski igrači, uz pomoć moćnih kompjutera, brže savladjuju komplikovane tajne šahovske igre.

On je ocenio da je zbog toga njihov napredak danas brži, ali i da je pitanje "da li će i njihovo sagorevanje biti ubrzano, kao kod zvezda padalica", i zapitao da li će njihova uspešna karijera biti dugotrajna kao kod igrača iz proslosti.

"Kompjuteri su neosporno danas jako korisni za razvoj šaha, ali oni, prema mom mišljenju, imaju nedostatak - oni potiskuju deo intuitivnog talenta u čoveku. Branim mišljenje da je za ljude važno da poseduju obe vrste razmišljanja: racionalno i apstraktno. Jedno bez drugog ne mogu", rekao je Ljubojević.

"Kompjuteri pomažu racionalno razmišljanje, koje je matematičkog karaktera. Ukoliko čovek ne neguje i apstraktni deo razmišljanja, mislim da bi se na njega naljutio i sam Bog", rekao je Ljubojević.

On je dodao i da je malo verovatno da će kompjuter napraviti matematičku grešku, čemu je čovek mnogo više podložan.

"Ali, kompjuteru je mnogo teže da pronadje strateško ili pak filozofsko rešenje na određeno pitanje, što je čoveku mnogo bliže. Ne zaboravimo, kompjuter je napravio čovek, koji mu utiskuje informacije, principe i operativne mogućnosti", rekao je šahovski velemajstor.

Upitan da prokomentariše stanje u srpskom šahu, Ljubojević je rekao da će organizacijom šahovskih takmičenja Srbija održati korak sa vodećim šahovskim zemljama.

"Ako u ovom trenutku ne možemo da sačuvamo popularnost 'drevne igre' vrhunskim rezultatima, imamo priliku da organizacijom šahovskih takmičenja održimo korak sa vodećim šahovskim zemljama sveta. Siguran sam da će se slava srpskog šaha povratiti, jedino je pitanje kada", rekao je on.

"U DNK Beograda nalazi se moćan gen šahovske istorije koji ne može iščeznuti", dodao je Ljubojević.

Ljubomir Ljubojević (1950) svojevremeno je bio medju deset najboljih šahista sveta, pobeđivao je i tadašnjeg svetskog prvaka Garija Kasparova.

Nekadašnji reprezentativac i prvak SFRJ retko igra na turnirima. Godinama živi u Španiji odakle mu je supruga.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari