Kraljica šaha promivsala knjige u Beogradu

 • Autor: Beta

 • 26. oktobar 2012.

 • 23:39

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Na Medjunarodnom sajmu knjiga u Beogradu najveći svetski šahovski as i "madjarski dragulj", po rečima ambasadora Madjarkse u Srbiji Oskara Nikovica, Judit Polgar promovisala je danas dve svoje knjige iz serije "šahovsko igralište".

Kraljica šaha promivsala knjige u Beogradu
Judit Polgar koja je sa manje od 16 godina potukla rekord Bobija Fišera i postala najmladji velemajstor u istoriji - i to u muškoj konkurenciji, rekla je da joj je drago što su je zvaničnici iz Ambasade Madjarske potražili i što je u Beogradu na Sajmu knjiga, čiji je Madajrska počasni gost.

Polgar je navela da su knjige "šahovsko igralište 1 i 2" nastale kada su njena deca krenula u vrtić i kada je odlučila da se uključi u promociju šaha.

Knjiga "Ssahovsko igralište 1" je za sam početak razumevanja šaha i u njoj je objašnjeno šta je to šahovska tabla i kako da se deca treba zbliže s figurama. "Ta prva knjiga će biti od pomoći bakama i dekama koji se bave decom", rekla je Polgar.

Po njenim rečima, druga knjiga spojila je najvažnije elemente njenog života - dečiju ljubav, šah i životinje.

Knjige je ilustrovala njena sestra, Sofija Polgar, a stihove napisao pesnik Deže Tandori.

Pisac i pesnik Ljubivoje Ršmović rekao je na promociji da su knjige Judit Polgar "značajne iz tri glavna razloga i bezbroj sporednih".

"Na prvom mestu je to što ih je napisao šahovski velemajtor, ličnost koja deci može biti autoritet i kojoj treba verovati", rekao je Ršumović, dodavsi da je korisno to što je sve što je Polgar smislila, u knjizi propratio pesnik, a to je najbolji način da deca nešto zapamte.

"Bilo bi veoma dobro kada bi sve udžbenike pisali pesnici - lakše bi se učilo i pamtilo"
, predložio je Ršumović.

Ambasador Madjarske u Srbiji Oskar Nikovic izrazio je zadovoljstvo što je Polgar prihvatila poziv da dodje na Sajam i predstavi svoje knjige, dodavši da je ona "najveća zvezda na svetskom glasu" i da se nada da će svi uživati u njenim knjigama.

Promociji knjige prisustvovala je i ministarka sporta Srbije Alisa Marić, a Polgarovu je pre dolaska na Sajam primio i prvi protpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Polgar je agenciji Beta rekla da radi na programu koji će uvesti šah u škole u Madjarskoj.

"Učenje šaha može početi u najranijem detinjstvu - ja sam počela s pet godina. Deci možete da pokažete figure već u prvim godinama", kazala je ona.

"Šah razvija mnoge veštine - kroz šah mozete uciti različite stvari - matematku brojeći figure, kroz šahovske table mozete razvijati način razmisljanja - to je veoma socijalna igra, možete učiti kako da poštujete druge, važno je i to što je to svima pristupačna i jeftina igra koja se može igrati svuda; to je vrsta jezika, kao muzika koja se izvodi i sluša širom sveta", kazala je Polgar.

Šah je univerzalini jezik svih, od pet do 99 godina, bez obzira na godne, rasu, kazala je ona.

Polgar je rekla da je je prvi put u Beogradu i da joj je Sajam knjiga veoma zanimljiv.

Madjarska šampionka je najavila simultanku na 20 tabli na Beogradkom sajmu koju će u nedelju igrati devetogodišnji šahista iz Madjarske Aleks Krstulović, dete doseljenika.

Po rečima ambasadora Nikovica, Krstulović je najveća nada madjarskog šaha, i "zajedničko blago Beograda i Budimpešte".

"Njegov otac je za vreme poslednjeg rata pobegao iz Srbije, oženio se Mađaricom, živi u Budimpešti i odlično govori oba jezika. Već je prvak Evrope", istakao je ambasador u izjavi agenciji Beta.

Judit Polgar je Aleksa Krstulovića upoznala prošle godine, na godišnjem "Danu šaha" koji porodica Polgar organizuje svakog novembra, i rekla da je on veoma talentovan i da je čula da odlično napreduje.

Prema rečima amabsadora Nikovica Judit Poglar (36), zajedno sa porodicom Polgar, predstavlja svetski šahovski fenomen. Judit je pre 21 godine, kada je mala svega 15 godina postala do tada najmladji velemajstor u istoriji i o u muškoj konkurenciji, što je pre nje bio Bobi Fišer.

Nikovic je podsetio da su medju onima koje je Judit Polgar tukla na šahovskom polju bili i svetski prvaci Anatolij Karpov, Gari Kasparov, Boris Spaski.

Judit je zajedno sa dve sestre - Zzužom i Sofijom postizala fascinantne rezultate: Žuža je bila svetska prvakinja, ali nije imala najveći rejting u porodici jer je Judit prva na svetskoj listi šahistkinja od 1991. godine. Ona igra isključivo na muškim turnirima.

Prošle su četiri decenije od početka do tada nevidjenog vaspitnog eksperimenta Lasla i Klare Polgar koji su sve tri kćeri – Žužu, Sofiju i Judit – učili šahu još pre druge godine života. Umesto redovnog školovanja, obrazovali su ih kod kuće.

Žuža danas živi u SAD, Sofija u Izraelu, a Judit u Madjarskoj. Svakog novembra u Budimpešti priredjuju šahovsko-estradnu zabavu "Dan šaha Polgarovih", za hiljade najmladjih i uz medijsku pažnju koju dobijaju najpopularnije sportske zvezde.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari