Karlsen ili Karuana? Tek sada sledi ono najbolje, nova spektakularna drama u borbi za prvaka sveta u šahu!

Autor: Darko Mitrović
utorak 27.11.2018.
13:40
Izvor: Sportske.net

Kao i pre dve godine u Njujorku, brzopotezni ''taj-brejk'' će i ovoga puta rešiti pitanje prvaka sveta u šahu.

EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Povezane vesti

Nekada smo uživali u borbama Fišera i Spaskog, Karpova i Kasparova... a ove jeseni se za titulu prvaka sveta u organizaciji FIDE bore nove zvezde ove drevne igre, Norvežanin Magnus Karlsen (28) i Amerikanac italijanskog porekla Fabijano Karuana (26).

Njihov meč je organizovan ovoga puta u Londonu, a kakva neizvesnost vlada govori i podatak da su svih 12 partija u ''regularnom'' toku finala završene remijima, pa je trenutni rezultat 6:6.

Oni koji su upućeni u najvažnija šahovska dešavanja sećaju se da je tada isti rezultat bio i pre dve godine, kada su se za titulu prvaka sveta borili Karlsen i Rus Sergej Karjakin.


Dakle, upravo takav spektakularni ''produžetak'' očekuje nas i u duelu Karsela i Karuane.

Šta to konkretno znači?

Igraće se najpre četiri brzopotezne partije, a takmičari će na raspolaganju imati po 25 minuta po partiji i po 10 sekundi za razmišljanje pre odigravanja svakog poteza.

Ako ni tada ne bude odlučen pobednik, igraće se još četiri ''blic'' partije, a ako ni one ne budu promovisale šampiona, uslediće ''Armagedon'' igra!

Beli će tada imati pet minuta na raspolaganju, a Crni samo četiri, ali ako Crni izbori remi, on će biti ukupni pobednik!

Brzopotezni ''taj-brejk'' počinje u sredu, a šampion će kao nagradu dobiti milion dolara.

Ne propustite