Karjakin zadao ŽESTOK udarac šampionu! Karlsenu titula izmiče iz ruku!

Autor: Darko Mitrović
utorak 22.11.2016.
12:47
Izvor: Sportske.net

Da li je na pomolu veliko iznenađenje u borbi za titulu šahovskog prvaka sveta u Njujorku? Samo četiri partije ostale su do kraja, Rus Sergej Karjakin ima sjajnu priliku da sruši Norvežanina sa trona!

Beta/AP Photo/Richard Drew
Beta/AP Photo/Richard Drew

Povezane vesti

Posle sedam uzastopnih remija, od kojih će se pojedine partije još dugo prepričavati, osma partija u borbi za titulu prvaka sveta možda bude i odlučujuća u pogledu konačnog ishoda.

Ovu partiju dobio je izazivač, Rus Sergej Karjakin, koji sada vodi sa 4.5:3.5 u ukupnom skoru protiv vladajućeg šampiona Magnusa Karlsena iz Norveške i koji se značajno približio ostvarenju sna, svojoj prvoj tituli prvaka sveta!

Norvežanin je ovoga puta imao bele figure, a posle prvih petnaestak poteza činilo se da i ova partija ide ka remiju.

Međutim, onda je branilac titule krenuo ofanzivnije, i u 24. potezu preuzeo rizik, ja sasnom namerom da meč prelomi u svoju korist.

Ali, Karjakin je i ovoga puta pokazao mnogo veću mirnoću i racionalnost, uspevajući da odbije atake rivala i još jednom pokaže zbog čega ga već zovu ruskim ''ministrom odbrane''.

Norvežanin je sam sebi napravio probleme, potom je žrtvovao i dva pešaka, postajao sve nervozniji, što je Karjakin na pravi način iskoristio i posle 56 poteza dobio ovaj meč.

Foto: Beta/AP Photo/Seth Wenig

sergej karjakin

Koliko je ovaj poraz pogodio Karlsena, svedoči i detalj posle meča, kada se nije pojavio na konferenciji za medije.

Kako je izgledala sama partija možete da pogledate u prilogu, a aktuelni šampion je sada ''priteran uza zid'', s obzirom da je proteklo dve trećine meča i da će u preostale četiri partije morati da preuzme još veći rizik kako bi anulirao prednost rivala iz Rusije, trenutno tek devetoplasiranog na svetskoj rang listi.

Tek sada ova borba postaje veoma zanimljiva!



Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Miloš Bogdanović_fb
Tuesday, 22.11.2016
20:24

Ajmo Magnus, drži se!

avatar
MomoMUFC
Tuesday, 22.11.2016
18:14

Zaista cudna partija, jer MAgnus rijetko pravi ovakve greske u zavrsnici ! Sergeju svaka cast na igri u dosadasnjem djelu i zelim mu puno srece ka osvajanju titule ! :)

avatar
3x3
Tuesday, 22.11.2016
13:55

Ajmo Ruski brate!