Znate ih po ludim proslavama, ali oni zaslužuju MNOGO veću pažnju!

  • Autor: Miloš Marković

  • 23. februar 2015.

  • 11:23

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Ime UMF Stjarnan vam sigurno ne znači previše? Ipak, čuli ste za ovaj klub, u to nema sumnje.

Znate ih po ludim proslavama, ali oni zaslužuju MNOGO veću pažnju!

Osim ako niste stanovnik Islanda ili veliki zaljubljenik u ovu prelepu zemlju, sumnjam da vam je ime UMF Stjarnan ponzato 'na prvu loptu', zar ne?

Ipak, ovaj fudbalski klub zavređuje mnogo veću pažnju no što je dobija, islandska ekipa je svoje ime svrstala u rang onih kakva je bila Arsenalova ekipa 'Nepobedivih'.

Mali klub iz okoline Rejkjavika, na jugozapadu vulkanske zemlje u Severnom Atlantiku igra pred svega 14 hiljada stanovnika svog mesta po imenu Gardabar. Poznatiji po prirodnim lepotama nego po fudbalu, ovaj gradić do pre samo deset godina imao je klub koji se takmičio u trećoj ligi.

Upravo ova činjenica naglašava uspeh koji je postigao pomenuti klub iz ovog malog grada za veoma kratko vreme. Kazaćete da u Islandu ne možemo očekivati preveliku konkurenciju, no iz iskustva znamo da se nijedan rival ne sme podceniti. Uspeh koji postiže ovaj mali klub daleko prevazilazi čuvene proslave gola po kojima su fudbaleri UMF Stjarnana sebe svetu predstavili ušavši na velika vrata.

 

Sa drugog mesta druge islandske lige ovaj tim je 2009. godine dospeo u najviši rang takmičenja, UMF se tokom četiri godine navikavao na orkuženje, a prošle godine im je predviđan šampionski scenario koji su na kraju i ostvarili.

Prethodne sezone su takođe stigli do Liga Evrope, završivši sezonu na trećem mestu iza Knatspurnufelag Rejkavika (KR) i Fimleikafelag Hafnarfjardara (FH), a zapaženu rolu su ostvarili i u Kup takmičenju svoje zemlje.

Takmičeći se u Evropi po prvi put u svojoj istoriji, UMF je vođen kapitenom Prestom stigao do eliminacione faze evropskog takmičenja, izbacio ih je Inter iz Milana ukupnim rezultatom 9:0. Ipak, ubedljivi poraz nije umanjio ponos nacije i kluba koji je osvetlao obraz svojoj zemlji.

island

Obratite pažnju, ovaj klub je na svom evropskom putu savladao Bangor Siti, Madervel, Leh Poznan, prikazao veoma hrabre i kvalitetne partije, naročito na gostujućem terenu.

U domaćem takmičenju im je teklo med i mleko, prošla sezona je bila predviđena za velike stvari.

Vezanim pobedama na startu sezone su započeli niz mečeva bez poraza, niz na kome bi im pozavideo i Arsen Venger lično, zajedno sa svojim Nepobedivima, niz koji su očuvali sve do kraja takmkičenja, u oktobru.

Holivudskim scenariom, Stjarnan je u finalni meč sezone ušao sa dva boda zaostatka iza takođe neporaženog FH, koji je bio ogroman favorit za osvajanje titule, naročito kada se uzme u obzir da su finalni meč igrali na domaćem terenu i da su u svom dvorištu imali meč loptu.

FH je na vrhu proveo 16 od 22 nedelje i trebalo mu je samo da osvoji bod kako bi osigurao titulu, sedmu u istoriji.

Nepokolebani pozicijom u kojoj se nalazio najveći rival, fudbaleri Stjarnana su došli na noge rivalu bez bele zastave. Sa igračem manje na terenu od 40. minuta, Stjarnan je izveo poduhvat sličan Sitijevom iz Premijer Lige 2012. godine, kada je u poslednjim trenucima stigao do titule. Sve do 93. minuta izlgedalo je kao da su titulu predali zvučnijem rivalu, ali je tada holivudski scenario stupio na scenu.

Penal u 93. minutu uspešno pretvoren u gol za 1:2 doneo je neverovatno slavlje ovom klubu i prvu titulu u 54 godina dugoj istoriji kluba.

Nova sezona na Islandu počinje u maju, Stjarnan je iznova favorit za osvajanje titule.

Ponosni pecaroši će svet iznova radovati svojim spektakularnim proslavama pogodaka, na kojima se radi podjednako vredno kao na ostvarivanju rezultata na terenu.

  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari