Zbog njega Lućo nije hteo ''devetku'', ali kako će sada Barsa igrati?!

 • Autor: Milovan Longinov

 • 22. jul 2016.

 • 10:28

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Fudbalski klub Barselona kasno sinoć potvrdio je da je Andre Gomeš novi igrač bordo-plavih, što je definitivno bila dosadašnja vest leta.

Zbog njega Lućo nije hteo ''devetku'', ali kako će sada Barsa igrati?!
Naime, 22-godišnji Portugalac je do juče bio na meti Real Madrida, a kako tvrdi jedan španski novinar, u 22.30 je dogovorio svoje uslove sa Realom, da bi se u 23 sata predomislio i ipak odlučio za Barsu.

Pitanje koje se najviše postavlja njegovim dolaskom je ''pa dobro, ali gde će igrati fudbaler plaćen 50 miliona evra i umesto koga?!''.

Mi ćemo pokušati da odgonetnemo šta zapravo Luis Enrike želi njegovim angažmanom, a u opciji su nekoliko različitih kombinacija i taktičkih zamisli.

Barselona je odlaskom Pedra kuburila u ofanzivi kada je triju MSN bila potrebna potpora ili eventualna zamena. Munir i Sandro nemaju kvalitet da igraju na najvišem nivou, ostali igrači - Rafinja, Arda Turan i Serhi Roberto nisu napadači po vokaciji i teško su mogli da pomognu koliko je potrebno. A šta je sa Andre Gomešom? Koja je njegova pozicija u Barsinoj formaciji 4-3-3?

Ovaj fudbaler je, što bi Italijani rekli ''centrocampista totale'', odnosno može da pokrije bukvalno sve pozicije u veznom redu, naročito one ofanzive. Na prvu loptu reklo bi se da mu formaciji 4-3-3 u Barsinom sistemu ne odgovora i da bi mu više leglo ono Murinjovo 4-2-3-1 pa da igra ''desetku''.

Međutim, Luis Enrike ima verovatno drugačije zamisli. Andre Gomeš je bio isključivo njegova želja jer bi sa njim u timu mogao da menja formaciju u skladu sa rezultatom. Naime, Barselona je često, kada juri rezultat bila primorana da se dodatno otvori, i transformiše u 3-4-3, pa čak i 4-2-3-1. Andre Gomeš bi u tim situacijama mogao da dobije potpuno drugačiju ulogu u Barsinom sistemu i da igra ofanzivnog veznog igrača koji ima slobodu kretanja između veznog reda i trija MSN.

barsa

Ko se seća, Barsa je primera radi u prvom meču protiv Atletiko Madrida u četvrtfinalu Lige šampiona pri rezultatu 0:1 zaigrala 4-2-3-1. Tada je Mesi ušao u sredinu, a Arda Turan otišao na desni bek, dok su Inijesta i Buskets ostali kao dva centralna vezna. Dolaskom Andrea Gomeša, Mesi neće morati da menja poziciju, već će Barsa dobiti dodatno osveženje u fazi ofanzive.

barsa

Andre Gomeš bi takođe mogao da bude zamena za Nejmara u sistemu rotacije, dok nije isključeno da će u standardnom sistemu 4-3-3 igrati umesto Inijeste ili Rakitića.

Međutim, ono što će za Luisa Enrikea biti ''najslađa'' muka - sa kojim sastavom će sada igrati ukoliko svi budu zdravi i spremni?!

barsa

Po onome što je Barselona do sada uradila u prelaznom roku, možemo reći da je ovo možda jedan od bolje odrađenih u poslednjih nekoliko godina. Od kako je Pep Gvardiola preuzeo ekipu 2008. godine, nijednom ekipa nije u jednom prelaznom roku dovela više od TRI igrača.

Sada su došla četvorica - Samjuel Umtiti, Lukas Dinj, Denis Suarez i Andre Gomeš, dok je Serhi Samper postao prvotimac. Njihov dolazak znači da će se Barsa sada konačno rešiti ''škarta'' i nedovoljno jake klupe. Otišli su Dani Alveš, Mark Bartra i Sandro Ramireze, kao i odavno otpisani Aleks Song, a za njima će verovatno i Tomas Vermalen, Adrijano i Daglas Pereira.

Ne treba zaboraviti da su Umtiti, Dinj i Gomeš rođeni 1993. godine, Suarez 1994, a Samper 1995, dok su na primer Vermalen 1985, Adrijano 1984, a Matje 1983.

Prošle sezone Barsina klupa je izgledala ovako - Matje, Vermalen, Adrijano, Arda Turan, Serhi Roberto i Munir, a sada će biti - Umtiti, Dinj, Samper, Denis Suarez i Andre Gomeš.

U svakom slučaju, Luis Enrike je dobio ono što je najviše želeo, pojačanje po njegovom ukusu i pravu konkrenciju na svakoj poziciji. Videćemo samo kako će sada svima udovoljiti i sve igrače podjednako motivisati.

Barsin tim od 22 igrača naredne sezone izgledaće ovako moćno, ali sa ove liste nije isključeno da će otići još Arda Turan i Žeremi Matje u slučaju pravih ponuda:

barsa


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari