Zbog čega se engleski klubovi blamiraju u Evropi?

 • Autor: Vladimir Stojanović

 • 20. mart 2017.

 • 10:57

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

U Ligi šampiona ostao je Lester, ali ovo je priča koja traje i čini se da nema izgleda da se bilo šta promeni. Šta u Engleskoj navode kao razloge?

Zbog čega se engleski klubovi blamiraju u Evropi?
Foto: Beta/AP Photo/Rui Vieira
Kada pogledate rezultate engleskih klubova u evro kupovima, teško je opravdati tvrdnju da je u pitanju najjače fudbalsko takmičenje u Evropi.

Pri tome ne mislimo na rana ispadanja u LE, oni kao da žele da se što pre oslobode tih obaveza, a blamiranja Vest Hema ili Sautemptona su dokaz za tu tvrdnju.

Govorimo o Ligi šampiona, gde su u ovoj deceniji slavili samo jednom, i to Čelsi 2012. a već gotovo deset godina je prošlo od one dominacije kada su imali tri kluba u polufinalu.

Navode se brojni razlozi, najčešći je da je jednostavno PL prejaka i da je to takmičenje koje mnogo više iscrpljuje vodeće klubove nego što je to slučaj u Španiji ili Nemačkoj i Italiji, gde Real, Barsa, Bajern i Juve dominiraju.

Veći novac u Premijer ligi znači i jaču konkurenciju, manji jaz, za razliku od drugih zemalja, ovde više timova pretenduje na mesto u Ligi šampiona, tradicionalnoj grupi, Čelsi, Junajted, Arsenal, Liverpul priključili su se prvo Siti, a onda i Totenhem koji je uspeo takođe dva puta da ne nađe u evro-eliti.

Kada na to dodate da nema zimske pauze, da je jednostavno previše utakmica računajući i dva domaća kupa, to je jedan od razloga za koji Englezi smatraju da je problem u odnosu na timove sa kontinenta.

I strani menadžeri koji stignu u Englesku takođe veruju da je to problem, da će recimo igrati šest mečeva u ligi za 17 dana naredne godine, to jednostavo iscrpi resurse.

Problem u ovoj deceniji predstavjaju i tranzicije vodećih klubova, odlazak Ser Aleksa, česte promene u Čelsiju koji je dosta lutao nakon titule prvaka Evrope i silaska zlatne generacije. Dodajmo tome da Siti nikada nije uspeo da se nametne u Evropi, niti da prevaziđe komplekse igranja sa najvećim klubovima, da je Liverpul takođe puno menjao, i doći ćemo do zaključka da, ne samo kada su treneri, već i timovi u pitanju, nema stabilnosti.

Jedan od primera je recimo mogućnost da Juventus menja tim bez posledice po rezultate, kao i Bajern, na šta Englezi nemaju odgovor. Jednostavno, svake sezone je zbog ogromnog novca pritisak sve veći, nema se ni vremena da se lansiraju mlađi igrači, a i pravilo o engleskim fudbalerima koji moraju da budu u timu postaje problem. Cene domaćih fudbalera su otišle u nebo, iako oni realno nemaju taj kvalitet.

Kako god, sve to može, ali i ne mora da posluži kao opravdanje, tim pre što Englezima, novac od Lige šampiona nije primaran, imaju takve prihode od TV prava, da ih to puno neće pogoditi.

Ove sezone u trci je ostao u Ligi šampiona samo Lester, ali njima se ne daju nikakve šanse da uđu u završnicu. Doduše, niko nije očekivao ni da će ikada igrati ovo takmičenje...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari