Zbog čega defanzivci obožavaju Seriju A?

Autor: Boris Jovanović
nedelja 06.07.2014.
12:36
Izvor: Sportske.net

Ovog leta je nekoliko iskusnih defanzivaca već stiglo u Seriju A. Vidić i Aleks povukli nogu, slede Ešli Kol, verovatno i Evra. O čemu se radi?

inter.it
inter.it

Povezane vesti

Igrači koji su zašli u četvrtu deceniju rado dolaze u Seriju A, defanzivci su u pitanju, ove godine su seriju prelazaka otvorili Nemanja Vidić i Brazilac Aleks, koji su stigli kao slobodni igrači u milanske rivale.

Ešli Kol bi iz Čelsija trebalo da se preseli u Romu, a sve su glasnije najave da će Patris Evra, iako je produžio ugovor sa Junajtedom završiti naredne nedelje u Junajtedu.

Jasno da je engleska liga kvalitetnija, ali Italija produžava karijeru. Vidić nije želeo ni da razgovara o odlasku na istok iako je imao neuporedivo bolje ponude, a nije hteo ni u Španiju.

Razlog je stil igre, u Seriji A se igra tvrđe, igrači koji su izgubili na brzini lakše zatvaraju prostor jer se više pažnje obraća na odbranu. Ovo ne treba automatski povezivati sa brojem golova na meču, niti na osnovu toga izvlačiti zaključke. Nasuprot predrasudi, Serija A je među efikasnijim ligama na kontinentu, ali oni vodeći timovi primaju malo golova. Recimo, Juventus i Roma koji su dominirali prošle sezone imaju ubedljivo najbolje odbrane na Apeninima.

Dosta starijih igrača godinama traje u ovom šampionatu, recimo Kolumbijac Mario Jepes je dugo u Italiji i kao vino je, dok neki fudbaleri poput recimo odlično Barzaljija tvrde da je Bundesliga gde je igrao u Volfsburgu noćna mora za štopere koji su stalno izloženi mogućnosti kontranapada jer većina timova zanemaruje odbranu na neki način.

Jeste i pitanje mentaliteta, međutim u Seriji A se više pažnje obraća na poslednju liniju, dosta timova igra u 3-5-2 formaciji, retko se ostavlja defanzivac u pozicijama "jedan na jedan" što ne odgovara igračima koji zbog godina gube na brzini.

U Seriji A igraju i prekaljeni štoperi poput Valtera Samuela, on će se iz Intera preseliti u Mihinu Sampdoriju, u Laciju su Andre Diaš koji ima 35 godina, a i ostali štoperi poput Cane i Francuza Cijanija su zakoračili u četvrtu deceniju.

U Milanu osim Aleksa, Mekses i Bonera su već veterani, Parmin kapiten Lukareli igra standardno u 36. godini.

Da ne nabrajamo sada, ali je vek defanzivaca u Seriji A duži i videćemo do kraja leta sigurno još štopera iz drugih liga koji stižu na Apenine...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke