Zašto mladi fudbalski talenti napuštaju fudbal i kako ih ubediti da nastave

Autor: Vladimir Terzić
subota 23.03.2019.
08:49
Izvor: Sportske.net

Zašto tinejdžeri napuštaju fudbal i traže svoju sreću u drugim zanimanjima?

prodirectsoccer.com
prodirectsoccer.com

Povezane vesti

Poznata je stvar da najpoznatiji i najkvalitetniji fudbaleri počinju sa treninzima u najranijem uzrastu. Ipak, samo nekolicina koji počnu trenirati kao deca stignu do profesionalnog nivoa kada odrastu.

U Škotskoj, hiljade tinejdžera takmiči se svake godine u Škotskom Omladinskom Kupui drugim takmičenjima. Tokom godina, te brojke aktivnih mladih fudbalera rapidno opadaju i mnogi talentovani mladi fudbaleri se odluče da nastave život drugim putem.

U ovom članku, pozabavićemo se mnogim razlozima zašto tinejdžeri napuštaju fudbal i traže svoju sreću u drugim zanimanjima. Uz malo sreće, roditelji i treneri će moći da iskoriste ovaj članak kako bi pomogli talentovanoj deci da ostanu u sportu i shvate da li je sport pravi životni poziv za njih.

Pogledajmo pobliže najčešće razloge zašto tinejdžeri napuštaju fudbal i neke od smernica kako se to može izbeći.

Deca naprosto "izgore"

Ovaj problem nije samo i isključivo vezan za mlade naraštaje. Sa ovim problemom se jednako susreću i mladi igrači, ali i stariji fudbaleri.

Fudbal je vrlo zahtevna igra, ukoliko želite da se nadmećete na profesionalnom nivou, te iz tog razloga treneri i roditelji koji vide potencijal u svom detetu često guraju svoju decu do krajnjih granica, kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu, nebili ostvarili njihov pun potencijal.

Ipak, guranje svoje dece do krajnjih limita može biti uspešno kod neke dece, kod druge dece stvara preveliki pritisak koji oni ne mogu da podnesu i oni brzo izgore i prestanu da daju željene rezultate.

Pod takvim okolnostima, mnogi tinejdžeri naprosto se osećaju nelagodno i odlučuju da prestanu da se bave sportom, iz prostog razloga što im prestaje biti zabavno i osećaju se kao da idu na posao, što nikako nije dobro za tako mlade ljude.

Iako je istina da mladi moraju da treniraju mnogo kako bi razvili svoje sposobnosti pre nego uplove u svet profesionalnog fudbala, isto je bitno da im se dozvoli da se zabavljaju na terenu i da uživaju u igri, umesto da se pritiskaju previše dok ne izgube ljubav prema sportu i želju da se profesionalno bave istim.

Povrede

Povrede su drugi čest i jedan od razloga koje je najlakše razumeti zašto neko prestane da se bavi fudbalom. Mlade kosti zarastaju brže i bolje, ali teške povrede u mladoj životnoj dobi mogu odvojiti malde ljude od terena na duži vremenski period i takođe mogu dovesti do izvesne doze frustracijekoja nikada ne išćezne u potpunosti.

Roditelji i treneri bi uvek trebali da vode računa da mladi igrači izbegavaju grube startove po svaku cenu, ali je gotovo nemoguće da se u potpunosti izbegne da se mladi sportisti povređuju… Ukoliko se mlad igrač o kojem vodite računa ipak teško povredi i poželi da prestane da se bavi sportom, obično je najbolje pustiti ga da prekine karijeru i da traži svoju sreću drugde.

Ozbiljnije povrede ponekad dovode do toga da lekari zabranjuju maldima da se bave sportom u potpunosti, što može biti vrlo kontra-produktivno pogotovo kod dece koja i dalje uživaju u igri, ali saveti lekara se moraju poštovati. Mnoge mlade karijere su uništene zbog povreda tokom proteklih godina i ovaj razlog ostaje jedan od najčešćih razloga zašto mladi napuštaju sport.

Loše Navike

Tijendžeri su poznati po svojoj nepredvidivoj naravi. Nikada ne možete znati kada će doći na ideju da probaju nešto zabranjeno, poput cigareta, alkohola, droge ili kockanja.

Droge i posebno alkohol su prilično popularne kod mladih u Ujedinjenom kraljevstvu. Prema Drinkaware istraživanjima, 44% mladih od 11 do 15 godina su probali alkohol makar jednom. Ukoliko nastave sa korišćenjem alkohola njihova karijera u sportu je završena.

Druga opasnost koja vreba talentovane sportiste je maloletničko kockanje. Iako postoje regulative koje zabranjuju ovaj vid kockanja, prema nekim procenama pola miliona tinejdžera od 11 do 16 godina se redovno kladi na sport ili kockarske igre.Ova brojka se povećala četiri puta u odnosu na 2016. godinu.

Teže je "navući" mlade na kockanje, nego na alkohol na primer, pošto je reklamiranje kockarnica zabranjeno na takmičenjima za mlade. Ipak, sva velika sportska takmičenja u Škotskoj su sponzorisana od strane vodećih kockarskih brendovai to samo dodaje ulje na vatru, a pri tom u celom Ujedinjenom kraljevstvu na sportskim terenima preovlađuju sponzorstva vodećih kockarskih kompanija. Samo zamislite neki od igrača u Premijer Ligi su ispod 18 godina, kao na primer mladi Harry Cochrane iz ekipe Heart of Midlothian.

Škotska ženska fudbalska asocijacija, na primer, odbija sponzorstva kockarskih kompanija. Ali iz neznanog razloga, muške lige ne rade tako, i mnogi mladi igrači mogu pasti pod uticaj ovih reklama i kockanja uopšte.

Druga interesovanja

Koliko god talentovan i uspešan u mlađim kategorijama bio igrač, normalno je da svaka osoba ima više interesovanja u životu. U mnogim slučajevima, fudbal je jedna od prvih stvari koje zainteresuje decu, ali oni postanu svesni i drugih stvari u životu dok odrastaju.

Roditelji i druge osobe koje su u kontaktu sa ovim mladim igračima, često utiču na odluke svoje dece, ali ponekad je bitno da ih puste da sami donose neke odluke . Ako je mlad igrač odlučio da ima druga interesovanja koja su mu bitnija od fudbala, njegove želje se trebaju poštovati.

Ono što odrasli mogu da urade je da podstaknu mlade da shvate potencijal koji imaju kako na fudbalskom terenu, tako i u drugim životnim sferama koji ih interesuju. Ono što ih više interesuje će svakako preovladati i mudro je pustiti dete da prati svoje želje i snove.

Top 5 Saveta za Roditelje i Trenere

  • Škola je bitna: Nije bitno koliko je vaše dete veliki talenat za fudbal, nikada mu nemojte dozvoliti da zapostavi svoje obrazovanje. Treninzi su bitni, ali obrazovanje je jednako bitno.

  • Naučite ih poštovanju: Poštovati svoje trenere, saigrače i protivnike je jedna od najvažnijih stvari koje svaki mladi sportista mora da zna. Stoga je bitno od najranijeg perioda naučiti decu šta je to fer plej i na koji način da kanališu svoju pasiju, kako bi postali bolji sportisti i ljudi.

  • Neka bude zabavno: Iako kao odrasla osoba vi možda vidite ogroman potencijal kod deteta, nemojte zaboraviti da njemu sve mora da bude zabavno. Sve dok im je igranje fudbala zabavno, oni će imati želju da napreduju.

  • Kontrolišite sa kim se druži: Loše navike su svugde oko nas u modernom svetu te je tinejdžerima svašta na dohvat ruke. Obratite pažnju na njihove prijatelje, šta rade i kako provode slobodno vreme.

  • Pustite ih da rade druge stvari: Fudbal je super igra, ali deca ponekad žele da rade i druge stvari. Obratite pažnju da im dozvolite da rade sve one stvari koje ih čine srećnima i na taj način im dajte dovoljno prostora. Nemojte ih pritiskati da moraju da treniraju, jer će to proizvesti samo kontra-efekat.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
IM
Saturday, 23.03.2019
11:59

E pa ako hoces da pijes,pusis i da igras fudbal istovremeno to ne moze bato,ugledajte se bar malcice na Ronalda.

avatar
Znajsha
Saturday, 23.03.2019
10:49

Uglavnom povrede.Fudbal je grub sport ali i prljav.

avatar
KAJ JE TAJ PARTIZAN?
Saturday, 23.03.2019
10:00

Zato sto se kod nas treba poklopiti gomila stvari da uspes u fudbalu,jer ako krenes od nekog kluba iz nekog sela u Vojvodini,koji je tipa 5ta liga,da bi dogurao do prvi lige,bez obzira koliko si dobar,mogu proci godine,pa koliko se puta desi da trener ne prepozna kvalitet odredjenog igraca,ne samo u nizim ligama,nego u najboljim,eno Kutinjo,u Interu bio niko i nista,u Liverpulu skoro legenda,sada u Barsi ce opet biti niko i nista. Onda naravno u nasem fudbalu imas i starije koji ti maltene usade da je skroz oko ici na pice posle utakmice,igrati tikete,zapaliti po koju,ali ajde to,nego sto ako to ne radis,nece da ti dodaju loptu na terenu,pricaju treneru lose o tebi. Gde su tek menadzeri? Pa ako od malena ne izaberes dobro,pitanje da li ces uopste igrati. Dete koje nema veoma dobre finansijske uslove,mora da ima mnogo srece,znanja i talenta da bi napravio neku karijeru!