Zamislite Zvezdu protiv Zvezde, Partizan protiv Partizana? Bugarima je to uspelo!

Autor: Vladimir Stojanović
ponedeljak 18.05.2020.
11:30
Izvor: Sportske.net

Naredne godine videćemo zaista neuobičajenu situaciju pogotovo kada su prve lige u pitanju.

EPA/VASSIL DONEV
EPA/VASSIL DONEV

Povezane vesti

CSKA, klub bugarske armije u vreme komunizma i večiti rival Levskog je dospeo pre nekih šest godina u velike probleme. Nisu mogli da igraju Evropu, spekulacije o bankrotu su se pokazale kao istinite, a klub je otišao u treću ligu.

Osnovan je pod novim imenom, vratio se odmah u profesionalni rang naredne godine, ali su onda rešili da se fuzionišu sa Liteksom koji je propao, tačnije da uzmu njihovu licencu i preskoče rang odnosno vrate se u elitu.

Imali su državnu pomoć, najveća telekomunikaciona kompanija u Bugarskoj je sponzor, kasnije su vratili brend i proglašeni su za naslednika nekadašnjeg CSKA koji je u Bugarskoj osvojio rekordnih 31 titulu i 20 kupova, igrao dva polufinala KEŠ, kao i jedno KPK neposredno pre pada komunizma.

Međutim, kada je kupovana licenca od Loveča, odnosno izvršeno spajanje klubova, jedan deo uprave se odvojio nezadovoljan tim potezom i osnovao CSKA Sofia 1948. Oni tvrde da su oni sačuvali duh pravog CSKA, da je u pitanju originalni klub i optužuju CSKA da koristi lažno ime i prisvaja trofeje. Bez pomoći CSKA 1948. se pro9obijao kroz amaterske lige, prošle godine došao do druge, bili su četvrti, ove godine su na prvom mestu i šampionat je prekinut. Prva liga će biti nastavljena, druga neće, pa će CSKA 1948. koji igra mečeve na stadionu Levskog i koga podržava dobar deo navijača biti promovisan u elitu.


Baner stoni tenis

Oni su praktično osnovani pre tri godine, slične situacije imate u Engleskoj gde navijači osnuju klub, ali niko nije uspeo da se dočepa elite. Slična situacija je u Rumuniji, ali Steaua koja je dobila i grb i pravo na nasleđe kao klub vojske Rumunije je u četvrtoj ligi, a Điđi Bekali je osnovao novu Steauu i nema pravo da koristi grb.

Ovde ćemo sada gledati derbi između dve frakcije, dakle CSKA protiv CSKA 1948, prvi imaju sve uslove, drugi klub poseduju navijači koji nisu oprostili izdaju i spajanje sa Liteksom, već su vlasnici svog kluba...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke