Verder protiv Bajerna – Kad za centimetar izgubiš titulu!

Autor: Milovan Longinov
subota 21.11.2020.
10:55
Izvor: Sportske.net

Drama iz 1986. neće biti nikada zaboravljena...

EPA-EFE/DAVID HECKER
EPA-EFE/DAVID HECKER

Povezane vesti

Iako je daleko od ozbiljnih stvari u ovoj deceniji, manje je poznato da je Verder iz Bremena rekorder po broju sezona u Bundesligi. Uz to, kada se računaju bodovi, Zeleni za Vesera su treći tim u uspešnosti u nemačkom fudbalu. Osvojili su četiri titule, pisali smo o neverovatnom uspehu i trijumfu u KPK protiv Monaka, a igrali su ne tako davno, 2009. finale protiv Šahtjora.

Prošle sezone su se jedva spasili da ne ispadnu iz lige, nekako su preživeli baraž. Ove im ide mnogo bolje, retko gube u sredini su tabele, specijalisti su za remije, a u stvari izgubili su jedino od Herte. Zanimljivo na poslednje četiri utakmice, četiri remija, i to svaki put 1:1. Jasno, protiv Bajerna ne mogu da se nadaju takvim stvarima, punu deceniju nisu uzeli bod u sudaru sa Bavarcima, a za tih deset godina trpeli su poniženja, nekoliko puta po šest golova, jednom čak i sedam, tužna priča.

Ali, mi smo za one veselije. Iako navijači Verdera za najvećeg rivala smatraju HSV koji je sada drugoligaš, u pitanju je Nordderby, odnosno „Derbi severa“, oni su u jednom trenutku istorije bili baš kamen u cipeli moćnog Bajerna.

Naime, pošto ih je početkom osamdesetih Oto Rehagel vratio u Bundesligu, u toj deceniji Verde je za pet godina, tri puta bio drugi, dva puta izgubio titulu zbog gol razlike.

Tu dolazimo do Bajerna, završnica sezone 1985-86. ubeležena je kao jedna od najdramatičnijih od kada postoji Bundesliga.

Jer, Verder je bio na centimetar od titule.

baner

Naime, u pretposlednjem kolu dočekali su Bajern, pobeda je značila da će proslaviti titulu pred svojim navijačima. Ne možeš da budeš bliže, naime, u 88. minutu sviran im je penal, Mihael Kucop je savladao Žan Mari Pfafa, ali je lopta pogodila stativu, ostalo je 0:0.

Bajern se spasio, ali ponovo ništa nisu držali u svojim rukama. Jer, u poslednjem kolu je Rehagelovoj ekipi bio potreban bod na „Nekeru“ protiv Štutgarta. „Švabe“ nisu igrale za bodove, izborili su  Evropu, ali u Nemačkoj nema popusta. Šokirani severnjaci su primili dva gola za pola sata, Algever je oba puta savladao Ditera Burdenskog, pa iako je Bugsmiler smanjio, u poslednjih deset minuta opsade gola, Verder nije izjednačio, pa je u Minhenu počelo veliko slavlje. Bajern je, naravno, u poslednjem kolu dao šest golova Gladbahu i stigao do osme „Salatare“. Zanimljivo da su Štutgart koji im je pomogao dobili u finalu kupa, pa su „Švabe“ otišle u KPK, umesto u Kup UEFA.

Sledeće godine Verder je bio peti, ali su 1988. naplatili razočaranje. Pisali smo o tom neverovatnom pohodu, primili su samo 22 gola te sezone, isto toliko pogodaka manje su dali od drugoplasiranog Bajerna, i imali na kraju četiri boda prednosti. To je bila druga titula u istoriji, treća je osvojena 1993. (uz trofej u kupu), ta strašna generacija je dobila Monako u finalu KPK godinu dana ranije. Za one koji se ne sećaju, u tom timu su bili Basler, Hercog, Bode, Ridle, „Kivi Rufer“, Rudi Feler, na klupi je bio i dalje Rehagel. Neki od njih su otišli u Bajern, kao i sam trener posle 14 godina, Ostao je najuspešniji stručnjak u istoriji Verdera, nikada nisu više bili tako dobri, iako su osvojili poslednju duplu krunu 2004. godine.

Sada su daleko od toga da i pomisle na nešto slično, a čeka ih izvesno je, težak dan u Minhenu.

baner

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke