Vengerovo punoletstvo!

Autor: Miloš Marković
sreda 01.10.2014.
10:30
Izvor: Sportske.net

Današnji dan se obeležava kao godišnjica Vengerovog dolaska na kormilo londonskog Arsenala. Prvog oktobra ove godine se navršava tačno 18 godina otkako je Francuz postao trener Tobdžija.

Beta/AP Photo/Rui Vieira
Beta/AP Photo/Rui Vieira

Povezane vesti

Kada je 01. oktobra 1996. godine stigao u London, engleska javnost, bila je više nego iznenađena.

„Ko? Arsen, koji?“, bio je jedan od naslova koji se mogao pročitati na ostrvu.

Iznenađenje su delili i navijači, ali i fudbaleri Arsenala. Kritički nastrojen je bio i kapiten tadašnje ekipe Toni Adams, koji je isprva smatrao da Francuz nikako ne zaslužuje klupu kluba kakav je Arsenal.

„Isprva sam pomislio – 'Šta ovaj Francuz zna o fudbalu?'. Sa svojim naočarima više liči na nekakvog nastavnika. Nikada neće uspeti da bude dobar kao Džordž Grejem. Da li uopšte zna da govori engleski?“, iskren je legendarni Tobdžija.

U svojoj prvoj sezoni na čelu londonskog kluba, Venger je sezonu završio na trećem mestu bez plasmana u Ligu šampiona, iza Njukasla koji je imao bolju gol razliku.

Doveo je za sobom Patrika Vijeru, Remija Garda, u drugoj sezoni na klupi Arsenala već stigao do titule u Premijer Ligi, pokazavši kritičarima da ipak zna šta radi, da poznaje fudbal.

Tokom godina na ostrvu je dobio nadimak Profesor, zahvaljujući pre svega svom držanju, ophođenju prema medijima i studioznom pristupu svakom meču. Nesvakidašnje harizmatičan, Venger ostaje poznat po svom radu sa mladim igračima, mnoge je zvezde fudbalske upravo stvorio on.

U svetu modernog fudbala Francuz se i dalje drži tradicionalnih pristupa, opire igri koju diktira finansijski napredak, što mu se poslednjih godina ponajviše zamera.

Ne odlučuje se za trošak olako, ističe da fudbal ne igra novac i da velika potrošnja nikako nije garancija uspeha. Ipak, u trenutku kada se fudbalsko vreme meri milisekundama, činjenica da je Premijer Ligu poslednji put osvojio u sezoni 2003/04 jedna je od glavnih zamerki na njegov račun.

Prošle sezone je Venger osvojio FA Kup, nakon toga i Komjuniti Šild, ipak apetiti nisu zadovoljeni.

Nakon tri titule šampiona Engleske, 5 trofeja FA Kupa i 5 titula u Komjuniti Šildu, kao i vremena u kome se izdvojio kao trener koji gaji poseban, izuzetno atraktivan stil igre, napadački orijentisan, navijači su gladni novih uspeha. Ono što mu se ne može osporiti jeste evropski niz, u smislu plasmana u Ligu šampiona gde je Arsenal redovni učesnik više od decenije.

Realnost u ovom takmičenju, ipak, nije nimalo obećavajuća.

U danu u kome ulazi u svoje fudbalsko punoletstvo, Venger dočekuje turski Galatasaraj u okviru drugog kole takmičenja po grupama u Ligi šampiona. Prvi meč, gostovanje Dortmundu, Vengerov Arsenal je izgubio, te je večerašnja utakmica jednostavno imperativ.

U konkurenciji nemačkog, turskog i belgijskog tima, Venger sebi ne sme da dozvoli nove propuste.

Hoće li dobiti rođendanski poklon ili gorku pilulu saznaćemo od 20.45 kada počinje susret na Emiratima. Budite tu, da podelimo utiske.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke