Velikani ponudili kompromis UEFA, da li je ovo nova Liga šampiona, sa potpuno drugačijim sistemom takmičenja?

Autor: Vladimir Stojanović
petak 13.12.2019.
10:36
Izvor: Sportske.net

Ovo bi moglo da bude pola puta od maksimalnih zahteva, ali se UEFA boji da je u pitanju međukorak!

Epa/Salvatore di Nolfi
Epa/Salvatore di Nolfi

Povezane vesti

Najveći klubovi Evrope su ponudili kompromis UEFA, kako bi se izbegao rascep sličan onom kada je košarka u pitanju, između ULEB i FIBA. Ono što je simptomatično je da će neke stvari morati da se promene, ali da se UEFA plaši da je ovo samo međukorak u pravim planovima klubova poput Juventusa, Bajerna, Reala i Barselone.

PL se ne slaže, ali oni najveći klubovi, iako su jedinstveni kada je u pitanju englesko nacionalno takmičenje su spremni da igraju na dve stolice jer to znači više novca.

O čemu se radi?

Naime, prema kompromisnom rešenju, Liga šampiona bi se sastojala od 32 kluba, samo osam bi imali automatski plasman, to su oni najbolji, dok bi ostali morali da se kroz domaću ligu probiju u takmičenje.

Th 32 kluba bi bila podeljena na osnovu koeeficijenta u osam grupa po četiri, ali ne bi igrao svako protiv svakoga u grupi, već bi timovi igrali sa klubovima iz svoje i drugih grupa i to ne po klasičnom konceptu domaćin-gosat. Koeficijenti bi naravno odlučivali da taj spisak od deset jesenjih mečeva koji bi svi igrali bude ravnopravan za sve učesnike.

U toj mini-ligi, prvih osam bi išlo direktno, ostali bi igrali baraž između sebe za još osam mesta u top 16 fazi.

Ono što unija klubova, ECA, predvođena Andreom Anjelijem nudi kao kompromis Englezima je da domaći šampionati i dalje imaju prednost kada je u pitanju vikend.

Dakle, klubovi bi imali više mečeva tokom jeseni, deset u odnosu na dosadašnjih šest, raznovrsnije rivale, i UEFA bi to mogla da prihvati od 2024.

Ali, postoji bojazan da je to samo prelaz za par godina, da kada priliv novca bude ogroman, pre ili kasnije biće pritisak da se tih 32 kluba, podele u dve lige po 16, prvu i drugu Superligu, čime bi zaobilaznim putem najveći klubovi ostvarili cilj, da igraju između sebe i da minimalizuju značaj nacionalnih šampionata...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
esadesad samoesad
Friday, 13.12.2019
16:17

LS nije ono pravo, zato sto dobijamo prvaka koji nije mozda najbolji, imate vise slucajeva. Samo igranjem svak sa svakim bi dobili pravog prvaka LS. Ja sam za LS svak sa svakim. Mrzim fudbal kad vidim kako Real, Liverpul, Celzi, Porto, Inter, osvajaju LS. To su titule gdje nema pravog fudbala, gdje sudije i sreca resavaju pobjednika. Ko ovo ne razumije neka vidi osvajace liga, tada ce vidjeti da ligu osvajaju najbolje ekipe, Lester jeste osvojio ligu, ali konkurenti Lestera su bili katastrofalni, nisu mogli ni najmanji pritisak da stave na ekipu Lestera, zato je Lester zasluzeno bio prvak. A LS za mene su zasluzeno osvajali Bajern, Junajted, Barsa, Milan

avatar
Колатерална Штета
Saturday, 14.12.2019
04:01

Da, da, samo kada si Barselonu uvrstio među zaslužene osvajače, ali pitanje jel računaš i titule kada su prošli Čelzi onomad posle onolike krađe, ili kada su pokrali Juventus u finalu?

avatar
REVØLT
Sunday, 15.12.2019
09:45

Hocu repete:-D Bis, bis:-D

avatar
REVØLT
Saturday, 14.12.2019
17:51

Ili kad su pokrali Benfiku u cetvrtfinalu pa Milan u polufinalu pa Arsenal u finalu. Cak ni Sampdoriju nisu dobili posteno...

avatar
jv
Friday, 13.12.2019
13:46

Ovo bi bio kraj fudbala! Bogati klubovi bi imali ogromnu moć, a mali bi nestali. Šta je sa Ligom Šampiona u kojoj bi igrali SVI nacionalni prvaci? Velikim ligama više predstavnika i to je to.

avatar
NikkiCFC
Friday, 13.12.2019
12:14

Pa evo u top16 samo timovi iz 5 najjacih liga. Sta njima treba da igraju sa ostatkom? Ja podrzavam stvaranje Superlige, da uzivamo u mecevima samo najboljih klubova. Svake nedelje veliki derbi mecevi. Takodje ukinuti kup takmicenja!

avatar
amigo999
Sunday, 15.12.2019
16:24

Takoje. Ko voli nacionalne lige neka igra nacionalne lige. Publika neka gleda sta im se svidja...

avatar
_Goran_
Friday, 13.12.2019
11:55

Kakva glupost od predloga, tesko da ce Englezi to prihvatiti a bez njih nece menjati format sigurno.

avatar
REVØLT
Friday, 13.12.2019
11:44

''PL se ne slaže, ali oni najveći klubovi, iako su jedinstveni kada je u pitanju englesko nacionalno takmičenje su spremni da igraju na dve stolice jer to znači više novca.'' Pala je i poslednja prepreka...