Vebu je pošlo za rukom, hoće li i Mažiću?

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 07. maj 2018.

  • 13:45

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Odluka Sudijske komisije UEFA da Milorad Mažić bude delegiran za glavnog arbitra finala Lige šampiona otvorila je prostor za nešto što smo videli pre osam godina.

Vebu je pošlo za rukom, hoće li i Mažiću?
Foto: Epa/Dennis Sabangan
Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić i njegovi pomoćnici Dalibor Đurđević i Milovan Ristić delegirani su za delioce pravde u finalu Lige šampiona za sezonu 2017/18 čime je srpskom triju ukazana ogromna čast.

Tako će drugi put od kada postoji evropsko klupsko takmičenje jedan arbitar iz Srbije suditi finale, s tim što će Mažić biti prvi od kada je promenjen format takmičenja i Kup šampiona preimenovan u Ligu šampiona.

Ono što bi Miloradu Mažiću ove godine moglo da se dogodi jeste nešto što je u sudijskoj karijeri uspeo da iskusi samo jedan arbitar.

Engleski sudija Hauard Veb delegiran je 2010. godine za glavnog arbitra finala Lige šampiona u Madridu, a tokom leta iste godine pripala mu je čast da sudi finale Svetskog prvenstva u Južnoj Africi!

U novijoj istoriji imamo primere Nikole Ricolija i Pjerluiđija Koline koji su nedugo nakon finala Lige šampiona imali čast da sude finale Mundijala, ali niko još nije uskusio što i Hauard Veb.

Nikola Ricoli je 2013. godine sudio finale Lige šampiona, da bi godinu dana kasnije delio pravdu u finalu Mundijala u Brazilu. Njegov zemljak Kolina, verovatno najbolji sudija svih vremena, sudio je finale Lige šampiona 1999. godine, a tri godine kasnije delegiran je za glavnog arbitra finala Svetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji.

Ukoliko "zagrebemo" dalje u fudbalsku istoriju videćemo da su retki arbitri imali tu čast da sude finala Lige šampiona (Kupa šampiona) i Svetskog prvenstva.

Švajcarac Gotfrid Dinst sudio je dva finala Kupa šampiona (1961. i 1965.), a 1966. godine delio je pravdu u finalu Svetskog prvenstva u Engleskoj koje je osvojio domaćin. Slavni Švajcarac na kraju je sudio i finale Evropskog prvenstva (1968.) i tako svoje ime velikim slovima upisao u fudbalsku istoriju.

Pored Gotfrida Dinsta u grupu gore pobrojanih arbitara spada i Mađar Šandor Puhl koji je prvo sudio finale Svetskog prvenstva (1994.), a tri godine kasnije delegiran je za glavnog arbitra finala Lige šampiona u Minhenu.

Milorad Mažić je ispunio dva preduslova da uradi ono što i Hauard Veb. Delegiran je za glavnog arbitra finala Lige šampiona, a pritom je na listi sudija koji će deliti pravdu na Mundijalu u Rusiji. Uz malo sreće Srbin bi mogao da bude na centru na stadionu "Lužnjiki" 15. jula.

Ono što već sada znamo jeste da postoji situacija u kojoj Milorad Mažić ne bi mogao da sudi finale Svetskog prvenstva, a to je ukoliko se Srbija domogne finalne utakmice što je scenario koji bi verovatno potpisao i sudija iz Vrbasa.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari