UEFA popustila, nova Superliga umesto Lige šampiona, "švajcarski sistem", ovako će izgledati novo takmičenje? Klubovi zadovoljni?

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 02.12.2020.
11:04
Izvor: Sportske.net

Izgleda da je ovo predlog kojim se UEFA predala u cilju da spreči klubove da naprave svoju Superligu. U pozadini svega, jasno, ogroman novac...

EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA BELLA
EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA BELLA

Povezane vesti

UEFA će morati da napravi novi ustupak, suočena sa pretnjom klubova da će osnovati novu Superligu i praktično izbaciti evropsku kuću fudbala iz igre.

Zbog toga iz Niona stiže predlog o "švajcarskom sistemu". Termin je preuzet iz šaha. U pitanju će biti ligaški sistem, od 32, odnosno 36 klubova po drugom predlogu. Svi će biti u istoj grupi, a klubovi će odigrati tokom jeseni deset mečeva, svaki sa različitim protivnikom. Od toga pet će igrati kod kuće, pet u gostima.

Pravi se tabela, a onda osmina finala ide sistemom po kome prvi igra protiv 16. drugi protiv 15. i tako dalje. Jasno, tako bi se smanjila šansa da veliki ispadnu, a igrali bi četiri meča više i imali jače protivnike. Timovi koji bi završili od 17. do 24. mesta bi se preselili u EL.

Veliki klubovi bi dobili i više novca od nagrada, a ulazak bi bio teži, jer bi prema nekim pričama, iz najjačih liga čak i peti mogao da se nađe u eliti. Ovo bi značilo više utakmica, ali bi oni najbolji engleski klubovi praktično bacili FA i Liga kup, ili igrali sa klincima, a slično bi učinili svi velikani u svojim zemljama, kup je ionako postao beznačajno takmičenje.

baner

Izvor "Tajmsa" je rekao da bi vodeći timovi mogli da pristanu, jer im ovo garantuje više mečeva protiv jačih klubova, ali i manju mogućnost da ispadnu. Mnogima je bilo nejasno šta dobijaju recimo kada su četvrti ili sedmi, koja je razlika osim eventualno nešto lakšeg rivala. Pa u tome što će i pozicija na kraju jeseni donositi ogroman novac, pa bi u tom slučaju, kao u PL svakako mesto na tabeli bilo izuzetno bitno. Ne zaboravite ni da pet mečeva kod kuće, umesto dosadašnja tri znače i veći prihod, pogotovo što će ako uđe pet Engleza, Italijana, Španaca sve rivali biti atraktivniji.

Baner

Sve u svemu, ovo ide u prilog klubovima, a takmičenje bi moglo da počne 2024. najkasnije, mada nije nemoguće i da UEFA napravi neki salto mortale i krene ranije, kako bi sprečila klubove da sledeće godine dogovaraju svoju Superligu, taj blok je jak, od Engleza američki vlasnici Liverpula i Junajteda su najraspoloženiji, sa druge strane, Juventus, Bajern, Real i Barselona, ali recimo i Milan i Inter su apsolutno za, kada je novo takmičenje u pitanju.

Hoće li ih UEFA umilostiviti ovim predlogom?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
BlueBoy84
Wednesday, 02.12.2020
19:39
avatar
po cetvrtu zvjezdicu
Wednesday, 02.12.2020
17:10

Stalno govorim da je neka super liga neminovna ! Kad veliki odluce tako i bude sto god da ostali misle o tome

avatar
LUZERPOOOL
Wednesday, 02.12.2020
16:53

Inter i Milan, pa oni bi spali od Bate Borisova

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Monday, 07.12.2020
15:12
avatar
NIKE
Wednesday, 02.12.2020
16:50

Treba izbaciti UEFAu i njihove kriminalce kao i njihove sudije koje šalju kao zrtvenu janjad da namjestaju nepostojece kartone i penale..

avatar
Mad Max
Wednesday, 02.12.2020
13:21

Veliki klubovi sa kontinenta na ovaj način hoće da neutrališu Premijer ligu, što je i sa ekonomske i sportske strane razumljivo. Premijer liga je preuzela primat, i jedno ovakvo evropsko talmičenje bi značilo restart.

avatar
No rules
Wednesday, 02.12.2020
13:18

Znaci praticemo fudbal i omiljene klubove do 2024 god., onda cao, mozda neki drugi sport. Meni svejedno koliko zaradjuje Inter npr. draze mi je da ih gledam siromasne u kupu protiv Specije nego da igraju zarad novca u izmisljenoj ligi protiv Bajerna! Za koji trofej ce se boriti, koju on ima vrijednost. Treba da slavim osvajanje novcane nagrade i vece plate fudbalerima!? Komedija..

avatar
dzigi88
Wednesday, 02.12.2020
12:55

"Svi će biti u istoj grupi, a klubovi će odigrati tokom jeseni deset mečeva, svaki sa različitim protivnikom. Od toga pet će igrati kod kuće, pet u gostima."
Od 32 dnosno 36 klubova kako se odlucuje sa kojih 10 se igraju mecevi???

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Monday, 07.12.2020
15:12

I ja sam se to odmah zapitao.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Wednesday, 02.12.2020
12:12

Kakva glupost.