U Sevilji će danas sve prštati!

Autor: Vladimir Stojanović
nedelja 02.09.2018.
11:27
Izvor: Sportske.net

Najluđi derbi španskog fudbala...

EPA-EFE/Jose Manuel Vidal
EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

Povezane vesti

Zaboravite "El Klasiko", derbi Sevilje je sigurno najluđa utakmica u Španiji kada je intenzitet gradskog rivalstva u pitanju.

Betis i Sevilja su imali svoje velike periode, zanimljivo da je Betis uspešniji u ovih 40 godina koliko su zajedno proveli u Primeri, ali u ovom veku nemaju čemu da se raduju, Sevilja ih je prerasla, osvojila pregršt evropskih trofeja i time, kao crvenom maramom maše svom rivalu.

Stadione deli četiri kilometara, na "Viljamarinu" na kome će se igrati večeras, domaćin nije slavio, verovali ili ne, 12 godina, što se poklapa sa Seviljinom dominacijom, uspesima u Evropi i Monćijevom politikom koja ih je pretvorila u jednu od vodećih snaga španskog fudbala.

Sa druge strane, prošle sezone je Betis slavio u gostima 5:3, njihov veliki trenutak sezone za koji će gradski rival danas tražiti osvetu.

Sevilja je u boljem položaju, četiri boda iz dva meča, imaju više utakmica u nogama, prošli su u grupnu fazu LE, svog omiljenog takmičenja, ali i igrali protiv Olomuca, pa je Betis svakako imao više vremena da se spremi za derbi.

Činjenica da on dolazi ovako rano u sezoni svakako će pojačati tenziju, Betis je prvo doživeo šamar na startu od Levantea, pa je doneo bod iz Vitorije protiv Alaveša. Sevilja je uništila Rajo na "Valjekasu", a onda odigrala i bez golova sa Viljarealom.

Finiš prelaznog roka je doneo dosta zadovoljstva navijačima Betisa, stigli su Lo Selso iz PSŽ i sjajni Kvinsi Promes iz Rusije, ali oni neće biti u timu. Večni Hoakin će predvoditi Betikose, dok Pablo Maćin trener gostiju osim Eskudera računa na svoju startnu postavu i Andre Silvu koji je Primeru otvorio het-trikom.

Kada govorimo o prvenstvu, Betis ima više pobeda u Primeri 25, 23 puta slavila je Sevilja, takođe je 22 puta meč završen nerešeno. U Segundi, Sevilja ima bolji skor u sedam sezona koliko su se oba tima u isto vreme zatekla u drugoj ligi, u kupu Sevilja je uspešnija takođe dobila je polovinu od 19 mečeva, a eliminisala je i Betis 2014. u LE, i to pošto je kod kuće igrala nerešeno, ali je dobila na "Viljaramarinu".

Nekada je ovaj derbi obilovao grubostima, često je bilo svega, najmanje fudbala, Huande Ramos je pogođen u glavu, česte su i tuče u gradu pre meča, ali u poslednje vreme kvalitet fudbala je bolji, timovi su jači, tehnički potkovaniji, pa je proteklih godina bilo uživanja u stvarno dobroj igri.

Sevilja je starija, kako je to obično bivalo početkom prošlog veka, unutrašnji sukobi doveli su do stvaranja Betisa, klubovi su se spojili sezonu, pa se razdvojili 1915. godine. Tri godine kasnije je Betis u znak protesta što njegovi igrači moraju u vojnu službu na dan derbija, izveo decu, Sevilja ih je pobedila 22:0.

Ima mnogo velikih priča sa Nerviona, odnosno Betisovog Heliopolisa, početkom ovog veka Toni Prats golman Betisa je bio meta napada huligana koji je preskočio ogradu, ali to malo veze ima sa fudbalom.

Bilo kako bilo večeras će prštati na Heliopolisu gde Betis pokušava da prekine neugodnu tradiciju, a njihovi navijači koji dolaze tradicionalno iz nižih, radničkih slojeva prirediće pakao komšijama.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke