U Hrvatskoj nema mira, još jedna optužnica protiv Mamića!

Autor: Beta Beta
četvrtak 21.02.2019.
21:35
Izvor: Beta

Sumnja se da je nekadašnji funkcioner Dinama pribavio ogromnu finansijsku korist.

Beta/HINA/Ds
Beta/HINA/Ds

Povezane vesti

Protiv bivšeg čelnika fudbalskog kluba Dinamo, Zdravka Mamića podignuta treća optužnica i to zbog sumnje da je oštetio zagrebački klub za više od 2,2 miliona evra, sapštilo je danas Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu.

Mamić je optužen da je od 2002. do 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu (Austrija), kao član izvršnog odbora Dinama, izvršni potpredsednik i član uprave Dinama, ovlašten za raspolaganje novčanim sredstvima kluba, s računa u Hipo Alpe Adria Bank (Hypo) u Klagenfurtu, podigao 2,2 miliona evra koje je koristio za svoje potrebe.

U optužnici se navodi da je naložio prenos više od 97.492 evra na svoj račun otvoren kod banke u Austriji, kao i da je lično podigao skoro 2,2 milona evra.

Tužilaštvo je predložilo da mu bude oduzeta protivpravno stečena korist, kao i da se ovaj postupak spoji s postupkom koji se protiv njega i ostalih već vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Suđenje Mamiću prebačeno je u Osijek zbog njegove povezanosti s više zagrebačkih sudija.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su sredinom prošle godine proglašeni krivima za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra.

Svi su osuđeni na zatvorske kazne - Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osuđen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva meseca zatvora.

Prema hrvatskom zakonu, osobe osuđene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke