Teško vreme za matore, prijatelju moj...

 • Autor: Beta

 • 28. maj 2015.

 • 12:19

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Stihovima Branimira Džonija Štulića najlakše se opisuje situacija u koju je zapala FIFA, njen ugled, reputacija i slika i prilika simbolizovana kroz lik i delo jednog čoveka.

Teško vreme za matore, prijatelju moj...
Foto: Beta/AP Photo/Themba Hadebe
Predsednik Svetske fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater već dva dana zbog korupcionaške afere koja je pogodila tu organizaciju izbegava da se pojavi u javnosti, ali se danas oglasio saopštenjem.

Blater je danas trebalo da održi govor na konferenciji sportskih lekara, tokom Kongresa Fife u Cirihu, na kome treba da se izabere i novi predsednik, ali do toga neće doći.

On je u saopštenju ocenio da se fudbal nalazi u teškoj situaciji i dodao da podržava istragu o korupciji posle hapšenja 14 funkcionera te organizacije.

"Ovo je teško vreme za fudbal, navijače i Fifu. Razumem razočaranje koje su mnogi izrazili, znam da će ovi događaji uticati na način na koji nas mnogi vide"
, navodi se u sapštenju Blatera objavljenom na sajtu Fife.

Savezni sud u Njujorku objavio je juče optužnicu od 47 tačaka za organizovanje reketiranja i korupciju protiv 14 optuženih, među kojima su i devetorica funkcionera Fife.

"Koliko god da su nesrećni ovi događaji, mi podržavamo istragu od strane američkih i svajcarskih vlasti i verujem da će pomoći ranije pokrenutim merama Fife da iskoreni koren svega lošeg u fudbalu", dodaje se u saopštenju.

Switzerland Soccer FIFA

Blater je naveo da je siguran da su mnogi biti "frustrirani tempom promena", ali da će i pored toga Fifa nastaviti sa njima i dodao da korupciji nema mesta u fudbalu.

Ukupno 14 osoba je optuženo za zavere za reketiranje, prevare u prenosu novca i njegovo pranje. Njihov plan za bogaćenje kroz međunarodni fudbal trajalo je 24 godine.Među uhapšenima su sadašnji predsednik KONKAKAF Džefri Veb, kao i njegov prethodnik Džek Vorner.

Zatim, funkcioneri iz marketinga koji su navodno sistematski plaćali i obećavali plaćanje više od 150 miliona dolara mita da bi dobili unosna medijska i marketinška prava na međunarodne fudbalske turnire.

"Nezavisni Etički komitet, koji je u sred svojih postupaka u vezi sa dodelom domaćinstava Svetskih prvenstava 2018. i 2022, preduzeo je brzu akciju i kaznio one pojedince koje su imenovale vlasti kao korumpirane. Ovi koraci su slični onima koje je Fifa preduzimala prethodnih godina, kada je isključila svakog člana koji je prekršio etički kod. Nastavićemo saradnju s vlastima i raditi energično kako bi iskorenili sve loše iz FIFA, kako bi vratili poverenje i osigurali da fudbal bude oslobođen pogrešno", naveo je Blater.

Inače, Sep Blater za sada neće biti saslušan povodom korupcionaške afere koja je pogodila tu organizaciju, saopštilo je danas Državno tužilaštvo Švajcarske.

"U istrazi koju sprovodimo još nemamo u planu da saslušavamo Blatera. Ako dođe do toga, javnost će biti blagovremeno obaveštena"
, navodi se u saopštenju tužilaštva dostavljenom agenciji Frans pres.

U Cirihu se danas i sutra održava Kongres Fife, a sutra bi trebalo da se održe predsednički izbori na kojima je glavni kandidat za pobedu upravo Sep Blater. UEFA je pozvala na odlaganje izbora za 6 meseci, a glasovi javnosti usmereni su direktno protiv Sepa Blatera sa porukom da je najnoviji skandal jasan pokazatelj da bi on trebalo da se povuče.

Prvo je reagovala Fudbalska asocijacija Engleske koja je najglasniji zagovornik i protivnik Sepa Blatera, a spekulacije u vezi sa potencijalnim odlaganjima izbora idu dotle da kazuju da Mišel Platini ima plan da iskoristi situaciju i uskoči kao novi kandidat za mesto prvog čoveka Svetske fudbalske organizacije.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari